Σελίδες

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Επιστολή του Οδυσσέα Κορακίδη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το καθεστώς ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας

Προς:
Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
Ευάγγελο Βενιζέλο

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2014

Κύριε Πρόεδρε,

Η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε σχετικά με την απόδοση καθεστώτος υπό ένταξης χώρας στην Αλβανία, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Η Ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο για την Αλβανία όσο και για το σύνολο των Βαλκανίων, δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προόδου σε μια πολύ δύσκολη και δοκιμαζόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για την Αλβανία ξεκινάει ένας μακρύς δρόμος που θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα το Ευρωπαϊκό της ενδιαφέρον υλοποιώντας στην πράξη συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σεβόμενη απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Μια περίοδος που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών με όραμα τους τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Είναι προφανές ότι όλοι μας προτιμάμε αντί μιας ταραγμένης περιοχής με ιστορικά πολλές μελανές σελίδες, ένα μέλλον πολύ πιο ήρεμο, σταθερό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο για την περιοχή μας.
Όμως αυτή η περίοδος είναι ταυτόχρονα και μια μακρά δοκιμασία (όπως έχει αποδειχτεί στην περίπτωση της Τουρκίας) όπου η Αλβανία πρέπει να αποδείξει στην πράξη την ειλικρινή επιθυμία της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τηρώντας όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του δικαίου της θάλασσας.


Αυτά ούτε διαπραγματεύσιμα είναι ούτε μπορεί να μετατίθενται στο γενικό και αόριστο.
Αν και η απόφαση αποτελεί την αρχή και μόνο μιας μακράς διαδικασίας, στην οποία ως χώρα θα έχουμε απεριόριστα το δικαίωμα κατά τη συζήτηση των επιμέρους κεφαλαίων να θέσουμε όλα τα ζητήματα, εκτιμώ ότι θα μπορούσε για λόγους αρχής να επισημανθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με την Αλβανία.
Διότι ξέχωρα από το «πολιτικός ορθό» γνωρίζουμε την δύναμη του πολιτικού κεκτημένου σε κάθε επίπεδο μιας διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που εμείς υπηρετούμε μία πολιτική ορθότητα στη γειτονική χώρα στέλνουν στο ειδικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία τον Υπουργό που υπέγραψε, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα από το δίκαιο της θάλασσας, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ναρκοθετώντας έτσι κάθε περιθώριο επίλυσης ενός πολύ σημαντικού θέματος για τη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή η Αλβανική ηγεσία προωθεί ένα σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας στα πρότυπα του Ελληνικού Καλλικράτη με συνενώσεις Δήμων που ειδικά στη μειονότητα έχει ως αποτέλεσμα την διάσπαση των μειονοτικών περιοχών και τη συνένωση τους με μη μειονοτικές περιοχές.
Την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το περιουσιακό ζήτημα και τις ιδιοκτησίες των ομογενών, την εκπαίδευση, την όξυνση του Εθνικισμού κλπ.
Για όλα τα παραπάνω ανάμεσα στην επιλογή του Βέτο και την επιλογή του κανενός προαπαιτούμενου, υπάρχει μεγάλο διάστημα.
Σ' αυτό το διάστημα  οφείλαμε και μπορούσαμε να διεκδικήσουμε σαφείς δεσμεύσεις της Αλβανικής ηγεσίας. Τουλάχιστον οφείλαμε να τα θέσουμε επισήμως.

Η άποψη που κυριαρχεί στους ομογενείς και το λέω και ως καταγόμενος από την περιοχή αυτή, είναι της έλλειψης στρατηγικής από την Ελληνική πολιτεία για τους Βορειοηπειρώτες και την Ελληνική μειονότητα.
Την έλλειψη αυτής της στρατηγικής εμείς την ζούμε στην πράξη εδώ και αρκετά χρόνια.
Από τις πολύχρονες προσπάθειες μας για το καθεστώς διπλής ιθαγένειας, μέχρι τα προβλήματα στην εκπαίδευση, στα έργα υποδομών και πολύ πρόσφατα στις οδικές μεταφορές και τις συντάξεις του ΟΓΑ.
Οφείλω με την ευκαιρία να προσθέσω ότι πρέπει να σταματήσει ο Κυβερνητικός εμπαιγμός με τις συντάξεις του ΟΓΑ για τους ομογενείς.

Αφού στην αρχή μας είπαν για λάθος, μας υποσχέθηκαν την επαναφορά τους το 2014 με τον προϋπολογισμό για να αφήσουν έπειτα διαρροές ότι θα επανέλθουν με την καταγραφή του πλεονάσματος και τώρα με τον προϋπολογισμό του 2015.
Είναι ντροπή ειδικά για το ΠΑΣΟΚ που παραχώρησε το δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης στους ομογενείς (720 ευρώ για το ζευγάρι τον μήνα) σήμερα να αφήνει εν καιρώ τέτοιας οικονομικής κρίσης και τόσο μεγάλων αναγκών, τους υπερήλικες μας σχεδόν δύο χρόνια χωρίς ούτε ένα ευρώ οικονομική στήριξη, στο απόλυτο μηδέν.
Εν κατακλείδι, η απόφαση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποτελεί μια ακροτελεύτια ευκαιρία της χάραξης Εθνικής στρατηγικής επί αυτών των ζητημάτων.

Σας ζητώ λοιπόν αξιοποιώντας την διπλή σας ιδιότητα, του προέδρου δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που απένειμε τις συντάξεις στους Βορειοηπειρώτες, που συνέβαλε στο καθεστώς διπλής ιθαγένειας, που στήριξε ζητήματα εκπαίδευσης στις μειονοτικές περιοχές και στάθηκε εν γένει σε μεγάλο βαθμό στους Βορειοηπειρώτες, που καλλιέργησε κλήμα ειρηνικής συνύπαρξης και Ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, σας ζητώ τόσο ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης να συνδιαμορφώσετε μια στρατηγική για τα ζητήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καλέστε τους εκλεγμένους Δημάρχους των μειονοτικών περιοχών, τους θεσμικούς φορείς των Βορειοηπειρωτών καθώς και τους εκπρόσωπους του χώρου να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των άμεσων προτεραιοτήτων.


Οδυσσέας Κορακίδης

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ



Το σχόλιο μας: Να κι ένα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, βορειοηπειρωτικής καταγωγής, που λέει κάποια αυτονόητα πράγματα έξω από τα δόντια. Μακάρι να κρατούσε αυτή τη στάση μέσω της βουλευτικής του - και όχι μόνο - ιδιότητας και ο Πύρρος Δήμας. Θα μπορούσε να είχε προσφέρει πολλά στο Βορειοηπειρωτικό. 
Αν και η γνώμη μας για το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό δεν είναι και η καλύτερη, εντούτοις οι θέσεις του κ. Κορακίδη αξίζουν προσοχής κυρίως βέβαια από τον παραλήπτη της επιστολής. 

2 σχόλια:

  1. den kallavenei apo tetoia o patsas tou ben
    siga mi xasei kana killo
    oso oi voreioipeirotes eivai psofioi to apotelesma tha einai zero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχετε. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι τα λέει ενώ θα μπορούσε να πάρει καμιά θεσούλα ειδικά τώρα στη συγκυβέρνηση και να μη μιλάει.
    Κρίμα για τον Πύρρο που έχει καθημερινό βήμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν το αξιοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.