Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Συγκρούσεις Αλβανών με την αστυνομία στο Τέτοβο - Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις των Σκοπίων

Αρκετές εκατοντάδες Αλβανών διαδηλωτών συγκρούσθηκαν την Κυριακή 6 Ιουλίου στο κέντρο του Τέτοβο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε  βόμβες κρότου- λάμψης για να διαλύσει το πλήθος, ενώ μια μικρή ομάδα που ξεχώρισε από το πλήθος, συγκρούστηκε σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά της σλαβικής κυβέρνησης, αλλά και κατά της συμμετοχής του αλβανικού κόμματος DUI, στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Η διαμαρτυρία αυτή, όπως και οι άλλες, εκτός από τα Σκόπια και το Τέτοβο, έγιναν στην Στρούγκα, στο Ντεμπάρ, στο Κίσεβο, Γκόστιβαρ και την Αχρίδα.

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου σε έξι Αλβανούς για δολοφονία πέντε ατόμων σλαβικής καταγωγής πριν από δύο χρόνια. Οι διαμαρτυρόμενοι πιστεύουν ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν προειλημμένη και ότι δεν υπήρχαν τεκμηριωμένα στοιχεία για την ενοχή τους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γκόστιβαρ


Εκατοντάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση την ίδια μέρα στις 2 μετά το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης Γκόστιβαρ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Δικαστηρίου να καταδικάσει έξι Αλβανούς για δολοφονίες  πέντε ατόμων σλαβικής καταγωγής, που διαπράχθηκαν το 2012.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης και έκαναν πορεία προς την κατεύθυνση του Δημοτικού Δικαστηρίου, όπου υπήρχε άλλη ομάδα διαδηλωτών.
Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Θέλουμε Δικαιοσύνη», «UCK», «Κάτω η Κυβέρνηση», «Κάτω ο Αλί Αχμέτι», «Αλβανικό Έθνος».
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία σε δρόμους της πόλης και στις 15:15 διαλύθηκαν ειρηνικά. Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό.
Αξιοσημείωτο, γράφει η σκοπιανή Ούτρινσκι, ήταν η παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων.
Η διαδήλωση έγινε με πρωτοβουλία πολιτών και σε αυτήν δεν συμμετείχε κανένας τοπικός φορέας, όπως σημειώνεται.

Αντίδραση Γκρουέφσκι


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής «Gazeta Shqip», ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και συγχρόνως  δήλωσε ότι «υπάρχουν ορισμένες οργανώσεις ή άτομα που τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά για να επιτύχουν τους στόχους τους».

«Αυτά τα άτομα που κάνουν αυτό το πράγμα, συνέχισε ο Γκρούεφσκι, ασφαλώς δεν εργάζονται για τα συμφέροντα της χώρας, ούτε των Αλβανών, ούτε όλων εκείνων που ζουν στο κράτος. Δεν εργάζονται ούτε προς το συμφέρον των χριστιανών ή των μουσουλμάνων. Ωστόσο, εμείς ως κράτος και ως αρχές, έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτούς σε κάθε περίπτωση».

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι «οι διαδηλώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται η βία, δεν μπορεί να υποστηριχθούν.  Μόνο οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι σε αρμονία με τη δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το υπουργείο Εσωτερικών κάνει καλά τη δουλειά του και παραδέχθηκε ότι συζήτησε το θέμα με το συνεργάτη του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον επικεφαλής του DUI, Αλί Αχμέτι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



Εξτρεμιστές ισλαμικών οργανώσεων, διοργάνωσαν  τη διαμαρτυρία  στα Σκόπια

Οι αναλυτές σημειώνουν – σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους- ότι οι διαδηλώσεις δεν έγιναν από κόμματα ή συλλόγους, αλλά από φανατικούς ισλαμιστές Αλβανούς που έφεραν σημαίες εκτός της Αλβανίας και του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» και φώναζαν συνθήματα, ίδια αυτών που φωνάζουν οι Άραβες για τον Αλλάχ.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Αλεξάνταρ Νταμόφσκι, στις διαμαρτυρίες μπορούμε να δούμε και τις χαρακτηριστικές σημαίες  του ΙΚΙΛ που δρα στη Μέση Ανατολή.


Σήμερα, ακυρώθηκαν οι διαδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων σε Σκόπια και Τέτοβο, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι.

www.echedoros-a.gr

Βίντεο από τα επεισόδια στο Τέτοβο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.