Ο κ. Χρήστος Λιώλης κατάγεται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου και είναι ένα από τους χιλιάδες συνταξιούχους ομογενείς που επλήγησαν από τη διακοπή του επιδόματος του ΟΓΑ στις αρχές του 2013. Ο ίδιος και η οικογένεια του υπέστησαν διώξεις από το κουμμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, αφού καταγόταν από παππούδες που ήταν εθνικοί ήρωες για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τον Θύμιο και τον Βασίλη Λιώλη.
Το συγκεκριμένο επίδομα αν και έφτανε μόλις τα 350 ευρώ ήταν ένα πολύ σημαντικό οικονομικό βοήθημα για τους ηλικιωμένους ομογενείς που ήρθαν μετά το 1990 στην Ελλάδα από τη Βόρειο Ήπειρο και την πρώην Σοβιετική Ένωση, με την κατάργηση του εδώ και ενάμιση χρόνο τους προκαλεί σοβαρές δυσκολίες.
Όπως μας είπε λοιπόν ο κ. Λιώλης, στις αρχές του περασμένου μήνα παρακολουθούσε ένα βράδυ την εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ, όπου ήταν παρόντες ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Κάποια στιγμή ο κ. Βεργίνης ανέφερε ότι «δόθηκε παράταση ισχύος για τα βιβλιάρια υγείας των ομογενών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ ο κ. Γιακουμάτος είπε μεταξύ άλλων ότι «οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν ανάγκη γιατί παίρνουν σύνταξη από το αλβανικό κράτος». Αυτό όμως στεναχώρησε παρά πολύ τον κ. Λιώλη, μιας και ο ίδιος ο διοικητής του ΟΓΑ είχε εξαγγείλει δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές ότι οι συντάξεις θα επανέλθουν από την 1η Ιουνίου, κάτι που δεν έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνταξη που επικαλέστηκε ο κ. Γιακουμάτος ότι παίρνουν οι Βορειοηπειρώτες από το αλβανικό κράτος φτάνει το πολύ στα 80 ευρώ.
Τότε ήταν που ο Χρήστος Λιώλης πήρε την απόφαση να συναντήσει ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με όποιο τρόπο ήταν δυνατόν, προκειμένου ο Αντώνης Σαμαράς να ακούσει από κοντά το πρόβλημα της διακοπής της σύνταξης του ΟΓΑ από κάποιον που το αντιμετωπίζει.
Έτσι λοιπόν την Τρίτη 10 Ιουνίου όταν περνούσε με το μηχανάκι του από την Βασιλίσσης Σοφίας στις 4 το απόγευμα και είδε τον πρωθυπουργό να προχωρεί με τη συνοδεία του για να μπει στη Βουλή των Ελλήνων από την πλαϊνή είσοδο, δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. Άφησε αμέσως το μεταφορικό του μέσο χωρίς να προλάβει να το σβήσει και «όρμηξε» καταπάνω στον Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει το παράπονο του.
Ο πρωθυπουργός είπε στην αρχή «βιάζομαι δεν μπορώ να σταματήσω», όμως ο κ. Λιώλης με την αποφασιστικότητα που είχε εκείνη τη στιγμή, παρόλο που τον κρατούσαν με νύχια και με δόντια, απάντησε: «εγώ όμως δεν ξεχνάω το ξύλο και τη φυλακή που έφαγα για χάρη σας όλη τη νύχτα όταν ήρθατε το 1990 στη Βόρειο Ήπειρο» και τότε ο κ. Σαμαράς σταμάτησε να τον ακούσει για περισσότερα από πέντε λεπτά.
«Κύριε Πρωθυπουργέ δεν πάει άλλο. Είναι απαράδεκτο να μας λέτε από μήνα σε μήνα ότι θα πάρουμε οι ομογενείς πίσω τη σύνταξη του ΟΓΑ και τελευταία να το λέτε δύο μέρες πριν τις εκλογές» άρχισε να λέει ο κ. Λιώλης, συνεχίζοντας: «Εμείς οι Βορειοηπειρώτες περάσαμε πολλά για τον Ελληνισμό, οι παππούδες μας ήταν που πολέμησαν και έδωσαν τα πάντα για την γαλανόλευκη από τους μακεδονικούς αγώνες και τους βαλκανικούς πολέμους, από αυτούς ελευθερώθηκε η Ελλάδα, όχι από το Σαμαρά, ούτε από τον Παπούλια, ούτε από τον Γιακουμάτο, που μας είπε να παίρνουμε σύνταξη από την Αλβανία. Οι μανάδες μας ήταν που τάιζαν τους Έλληνες φαντάρους στον Πόλεμο του ΄40, μοιράζανε το βιος της οικογένειας τους γι’ αυτούς και οι πατεράδες μας τους έδειχναν τους δρόμους για να πολεμούν από καλύτερες θέσεις».
Και τότε ο Χρήστος Λιώλης είπε τον μεγάλο του καημό: «Πως θα ζήσουμε όμως τώρα κύριε Πρωθυπουργέ; Της γυναίκας μου της έκοψαν την αναπηρική σύνταξη, από μένα του ΟΓΑ κι ας έχουμε 3.000 εργάσιμα ένσημα! Όταν ανεβήκατε εσείς στην κυβέρνηση είπαμε ότι ήρθε άσπρη μέρα για μας, αλλά εσείς μας τελειώσατε! Οι μισοί ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες πεθάνανε τον τελευταίο χρόνο, περιμένετε τώρα να πεθάνουμε όλοι για να μας δώσετε πίσω τις συντάξεις; Πριν 20 χρόνια έδωσα δύο παιδιά στις ειδικές δυνάμεις γιατί μας το κάνει τώρα αυτό η μητέρα Ελλάδα;»
Αργότερα ο πρώην συνταξιούχος του ΟΓΑ εξιστορούσε τους αγώνες της οικογένειας του: «Στα αρχεία της Περιφέρειας Ηπείρου άμα ψάξετε θα βρείτε ότι το 1918 ο διοικητής Στεργιάδης είχε γράψει για το μαρτύριο του Βασίλη Λιώλη από το Δέλβινο που τον βαστούσαν οι Αλβανοί στον πάγο, ενώ το 1923 η εφημερίδα “Πρόοδος” των Ιωαννίνων έγραφε για τα ηρωικά κατορθώματα του Θύμιου Λιώλη και γι’ αυτό τον κυνηγούσαν οι εχθροί. Μέχρι και στην Αργεντινή πήγε για αποστολή που τον έστειλε η Ελλάδα». Αφού ο Πρωθυπουργός άκουγε τον κ. Λιώλη για αρκετά λεπτά αρκέστηκε να απαντήσει: «γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει αδικίες εις βάρος σας και θα τις διορθώσουμε».
«Όταν γύρισα στο σπίτι, με είχε δει η γυναίκα μου στην τηλεόραση που σταμάτησα τον πρωθυπουργό και με κρατάγανε οι φρουροί του και έκανε το σταυρό της πως γλύτωσα και δεν έμεινα στον τόπο εξαιτίας της πίεσης που έχω» μας διηγείται ο κ. Λιώλης, ο οποίος απάντησε στη σύζυγο του ότι θα ήταν μεγάλη τιμή του να άφηνε την τελευταία του πνοή στη Βουλή των Ελλήνων για την οποία πολέμησαν οι παππούδες του!
Όμως δεν επαναπαύτηκε στις «δάφνες» του. Την Πέμπτη 19 Ιουνίου συνάντησε με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο τον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος όμως δεν είχε και τόσο καλή διάθεση. Στο παράπονο του κ. Λιώλη για τις συντάξεις του ΟΓΑ απάντησε ότι την υπόσχεση για επαναφορά την έκανε από μόνος του ο διοικητής του Οργανισμού Ξενοφών Βεργίνης, αλλά θα κοιτάξει το θέμα ο Αντώνης Μπέζας που ανέλαβε κι αυτός καθήκοντα υφυπουργού.
Ο Χρήστος Λιώλης δεν έμεινε εκεί όμως. Την επόμενη μέρα συναντήθηκε και με τον ίδιο τον διοικητή του ΟΓΑ, στον οποίο έκανε δώρο ένα CD με τραγούδια για τον Θύμιο και τον Βασίλη Λιώλη, τους ηρωικούς παππούδες του, το οποίο και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Ο κ. Βεργίνης χαρακτήρισε γενναία την πράξη του να πιάσει έξω από τη Βουλή τον Πρωθυπουργό για να του απαντήσει ο κ. Λιώλης «εσείς μου δώσατε την αφορμή με την απάντηση που δώσατε στον Γιακουμάτο για τις συντάξεις για τον λάθος νόμο που έβγαλε η κυβέρνηση», ενώ του μετέφερε κι αυτό που υποστήριξε ο κ. Κεγκέρογλου ότι από μόνος του ο διοικητής του ΟΓΑ έκανε τη δήλωση για επαναφορά από 1ης Ιουνίου.
Ο κ. Βεργίνης απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πει κάτι χωρίς να έχει εντολή από την πολιτική ηγεσία γιατί αλλιώς θα πήγαινε σπίτι του από την επόμενη ώρα. Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε τον συνταξιούχο Βορειοηπειρώτη ότι έχει στείλει πρόταση στον Υπουργό Εργασίας να λάβουν οι ομογενείς μέσα στο 2014 σύνταξη ύψους 216 ευρώ, το 2015 να ανέβει στα 280 ευρώ και το 2016 να επανέλθει στα 350 ευρώ. Κλείνοντας τη συζήτηση μαζί μας ο Χρήστος Λιώλης εξέφρασε την ελπίδα οι παρεμβάσεις του να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων ομογενών με την επιστροφή αυτού του μικρού αλλά τόσο σημαντικού βοηθήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη για τον σεβασμό και την προσοχή που του έδειξαν.
Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί…απλήρωτοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήo kitsos o ageroxos
ΑπάντησηΔιαγραφήfovizei kai tromazei
alla brosta ston toni
to bόι tou metriazei
gamoto einai poli psillos
kai pos na tone ftaso
re mipos einai kalitera
syntaksi na ksexaso
tou eipe gia to thymio
alla kai gia ton tsili
ma aloi tron to syko
kai aloi to stafili
kitso na tros angouria
alla kai kollollokithia
na tros ti fasollada
na tros kai ta revithia
na tros poli karpouzi
na tros poli peponi
na pareis ki' allo bόi
na direis ton andoni.
zito i epanastasi