Σελίδες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ανταπόκριση από την εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως στην Κόνιτσα για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Κόνιτσας το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 11 το πρωί, η εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για τα 300 χρόνια από την γέννηση του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η εκδήλωση άνοιξε με το απολυτίκιο του Αγίου Κοσμά και τη σύντομη παρουσίαση του βίου του Νεομάρτυρα. 

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κονίτσης Παναγιώτης Γαργάλας απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί ευκαιρία να διδαχθούμε από τη ζωή του Αγίου Κοσμά για να μας φωτίσει στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε ως χώρα αλλά και ως τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κατά τον χαιρετισμό του ο νέος Δήμαρχος Κονίτσης Ανδρέας Παπασπύρου σημείωσε ότι με αυτές τις αναδρομές ενισχύουμε την πίστη μας και παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια του βίου μας.

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, παίρνοντας το λόγο είπε μεταξύ άλλων ότι "ο Πατροκοσμάς μιλούσε για την ενιαία Ήπειρο και εμείς λοιπόν δεν σταματάμε στα συρματοπλέγματα που ορίζουν τα σύνορα. Θεωρούμε την Ήπειρο μία και ενιαία. Για εμάς όπου υπάρχει Ελληνισμός υπάρχει και Χριστιανισμός".




Την πρώτη εισήγηση έκανε ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος με θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια», στην οποία ανέλυσε τη σπουδαιότητα της ιεραποστολικής δράσεως του Αγίου, αλλά και την επικαιρότητα του κηρύγματός του και στις ημέρες μας.



Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον φιλόλογο κ. Μιχαήλ Παντούλα και είχε θέμα «Η εικονογραφική αποτύπωση του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης», την οποία και συνόδευσε με την παρουσίαση φωτογραφιών από εικόνες του Ισαποστόλου από ναούς της περιοχής που κάλυπτε ιστορικά η Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης. 
Όπως σημείωσε ο κ. Παντούλας, συγκέντρωσε 150 φωτογραφίες από εικόνες του Αγίου Κοσμά σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, τονίζοντας ότι οι πρώτες αγιογραφίες του τοποθετούνται στα έτη 1810, 1814 και 1819, δηλαδή κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Αλή Πασά, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αγιοκατάταξης του η οποία καθυστέρησε επί 182 χρόνια. Αιτία αυτής της καθυστέρησης υπήρξε η αντίδραση της ρουμάνικης εκκλησίας λόγω του αγώνα του Πατροκοσμά για επικράτηση της ελληνική γλώσσας εις βάρος του βλάχικου ιδιομάτος, το οποίο οι Ρουμάνοι ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για τη δική τους προπαγάνδα.  



Στην συνέχεια η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του πατρός Χερουβείμ, παρουσίασε κάποια από τα τραγούδια από το νέο CD με τίτλο «Ιερός Αγώνας: τραγούδια αφιερωμένα στη Βόρειο Ήπειρο και την μάνα Ελλάδα», που προσφάτως κυκλοφόρησε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.





Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος υπενθύμισε την αναφορά του προκατόχου του κυρού Σεβαστιανού στην αντίσταση των Ελληνοβλάχων της Σελενίτσας Αυλώνας στην προπαγάνδα των ρωμαιοκαθολικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου τους είχαν τάξει μεγάλη οικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση να ασπαστούν την αίρεση τους, για να εισπράξουν τη γενναία απάντηση "Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και την πίστη μας δεν την αλλάζουμε!".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.