Σελίδες

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Εγκαίνια νέας εκκλησίας στο Αλύκο - το σχόλιο μας

    Δύο χαρμόσυνα γεγονότα στο Αλύκο
    Εγκαινιάστηκε η εκκλησία των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων - Ο Μακαριότατος Αναστάσιος «Επίτιμος Δημότης» επαρχίας Αλύκο                                                                     

    Το κέντρο του  Αλύκου, το χωριό των εξορισθέντων , φυλακισθέντων και θανούντων από το δικτατορικό καθεστώς, το χωριό πολλών αγωνιστών και παλικαριών, το υπερήφανο χωριό που πρωτοστάτησε για την κατάρρευση της  δικτατορίας και του κομμουνισμού στην Αλβανία, την ημέρα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου ήταν στολισμένο και κατάμεστο με κόσμο.  Όλο το χωριό ήταν εκεί. Εναπομείναντες και πάρα πολλοί που ήρθαν από την Ελλάδα. Όλη η περιοχή ήταν εκεί. Εκπρόσωποι και αντιπροσωπείες απ’ όλη την Ελληνική Κοινότητα ήταν εκεί. 

    Ο πρέσβης μας  κ. Λεωνίδας Ροκανάς από τα Τίρανα, ο Γενικός Πρόξενος του Αργυροκάστρου Νικόλας Κοτροκόης, η  γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδος κ. Βασιλική Ευταξία, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος  του ΜΕΓΚΑ  Χριστάκης Κίτσιος, ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμεντζεντζίδης,  η πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, οι έπαρχοι Λιβαδειάς, Φοινίκης, Κάτω και Άνω Δρόπολης, η πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών, και πολλοί άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι.  Και ήρθαν να συμμετέχουν  και να παρακολουθήσουν από κοντά δύο σημαντικά γεγονότα:

    Τα εγκαίνια της εκκλησίας  των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
    Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Μακαριωτάτου Αναστασίου, του Μητροπολίτη Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου Σεβασμιότατου Δημητρίου, του βοηθού Επισκόπου θεοφιλέστατου Ναθαναήλ  και μιας πλειάδας ιερέων,  έγιναν τα εγκαίνια της εκκλησίας των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Ένα μαργαριτάρι  στην πλατεία Κύπρος, που θα συνοδοιπορεί με την ευλογία και την προσωπική μέριμνα του Μακαριοτάτου Αναστασίου. Το στολίδι που από δω και πέρα θα αγιάσει  με την μεγαλοπρέπειά του, θα ευωδιάσει με τον μύρο των εγκαινίων, θα χιλιάσει  με το όνομα των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που είναι σκαλιστό πάνω του.

    Ο πατήρ Χρήστος, ο ιερέας της εκκλησίας, με συγκινητικά λόγια, ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για το στολίδι αυτό και που τον αξίωσε να υπηρετεί στην ενορία αυτή.

    Δύο χαρμόσυνα γεγονότα στο Αλύκο
         Εκ μέρους της Αδελφότητας Αλυκιωτών, που σύμβαλε με τον τρόπο της για την ανέγερση της νέας εκκλησίας, χαιρέτησε ο πρόεδρός της  Μιχάλης Γιώτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…Εσείς, Μακαριώτατε,  ως ένας  δοκιμασμένος,  αγαπητός, υπομονετικός Καπετάνιος της δικής μας εκκλησίας,  διευθύνετε σε καιρό ειρήνης και σε καιρό αναστατώσεων.  Πιστεύατε στα θαύματα, «συνοδοιπορούσατε» μαζί τους και με την διεισδυτικότητα του Ακαδημαϊκού και την ευθύνη του Πνευματικού Ηγέτη, όλα αυτά τα χρόνια που ηγείστε της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, ως Ποιμενάρχης της, συγκεντρώσατε τις πέτρες που εκτόξευσαν εναντίον σας οι γνωστοί άγνωστοι εθνικιστές και οι κοντόφθαλμοι, που δεν ήθελαν και δεν θέλουν να δουν το έργο σας να ακτινοβολεί, ένα έργο τεράστιο, πρωτόγνωρο, πολυδιάστατο, ανεπανάληπτο, και τις πέτρες αυτές τις κάνατε εκκλησίες, σχολεία, υδραγωγεία, κατασκηνώσεις…  Τις ανορθόδοξες συκοφαντίες, σε ποταμό αγάπης, ανθρωπιάς, ομόνοιας και πίστης…    


    Ο Αρχιεπίσκοπος «Επίτιμος Δημότης» της Επαρχίας Αλύκο

    Η γραμματέας του επαρχιακού Συμβουλίου του Αλύκου Βαλεντίνα Γιάννη, αφού αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και κυρίως στην προσφορά του για τους πιστούς της δικής τους επαρχίας, ανήγγειλε πως το Επαρχιακό Συμβούλιο  αποφάσισε να  του απονεμηθεί ο τίτλος: «Επίτιμος Δημότης»  Επαρχίας Αλύκου. Την Διάκριση  παρέδωσε ο Έπαρχος Χρήστος Καΐσης και  ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου, Χρήστος Τούρλας.
    Χαιρέτησαν, με την ευκαιρία αυτή, ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, ο Γ. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, η γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Β. Ευταξία.

    Ο Μακαριότατος Αναστάσιος ευχαρίστησε θερμά το επαρχιακό Συμβούλιο, τονίζοντας άλλη μια φορά την ανάγκη της ενότητας, της αγάπης για το Χριστό και την Παναγιά, τον διπλανό και τον συνάνθρωπό σου.  Για 23 χρόνια είμαι ανάμεσά σας στη χαρά, την ελπίδα, στη λύπη και την στενοχώρια, τόνισε.  Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω ότι είμαι δικός σας δημότης από την αρχή και συμμετέχω σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, φροντίστε γιατί θα χρειαστεί να περπατήσετε με πάρα πολύ υπομονή. Τρία είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά στην ορθόδοξη εκκλησία, που φροντίζουμε να είναι μαζί: η αλήθεια, η αγάπη και η ομορφιά. Πιστεύετε στην αλήθεια του Λόγου του Θεού, φροντίστε να είστε αγαπημένοι, να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα στοργής και ενδιαφέροντος ο ένας για τον άλλον και ό,τι κάνουμε φροντίστε να λάμπει από ομορφιά… Το μέλλον είναι δικό σας, κατέληξε ο Μακαριότατος.
    Άξιος, άξιος! εκφώνησε το πλήθος, που παρακολουθούσε την τελετή, για να ψάλλουν όλοι μαζί το:  «Χριστός Ανέστη».

    Ως Επίτιμος Δημότης ο Αρχιεπίσκοπος φύτεψε μια ελιά, ως σύμβολο ειρήνης, τοποθέτησε στεφάνι και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής των  τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας του Αλύκου.

    (από συνεργάτης της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)



    Το σχόλιο μας: Θα ήταν προτιμότερο ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας να έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς βυζαντινούς ναούς της Βορείου Ηπείρου που καταρρέουν παρά να ξοδεύει χρήματα για νέους. 
    Η ορθοδοξία στη Β. Ήπειρο έχει παρουσία αιώνων και αυτό είναι που πρέπει να τονιστεί μεταξύ άλλων, δεν ήρθε ο Αναστάσιος για να διαδώσει το χριστιανισμό στους Έλληνες της περιοχής...
    Όσο για το ποιοι πήραν το λόγο σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να κάνει άλλη μία πολιτική φιέστα για το επίσημο όργανο του βαθέως αλβανικού κράτους ως προς τον έλεγχο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δηλ. την Ομόνοια-ΚΕΑΔ, σαν σωστός κράχτης του πνευματικού του τέκνου. "Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών...".

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
    Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
    Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.