Σελίδες

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Συγκινητική η εκδήλωση για τον Νικηφόρο Κάτσενο στη Ρεπετίστα Ιωαννίνων

KATSENOS-NIKHFOROS• Παρουσία πλήθος συγχωριανών, συναδέλφων του, πρώην μαθητών κ.α. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ρεπετίστα θρησκευτικό και πνευματικό μνημόσυνο για τον καθηγητή Νικηφόρο Κάτσενο. 

Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα  των παρευρισκομένων, που όλοι τους είχαν μόνο θετικές αναμνήσεις από τον Νικηφόρο, που ήταν υπόδειγμα ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς. Οι συνάδελφοί του εξήραν το χαρακτήρα και την επιστημονική του κατάρτιση, οι μαθητές του επεσήμαναν το σεβασμό που τους ενέπνεε και τις γνώσεις που τους μετέφερε, οι συγχωριανοί του τόνισαν την πολυσήμαντη προσφορά του στο επίπεδο των κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών που αναλάμβανε, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου. 
  

Για την προσωπικότητα και το έργο του Νικηφόρου -που ήταν τακτικός συνεργάτης του «Πρωινού Λόγου» μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης, νυν περιφερειακός σύμβουλος και μαθητής του Ι. Καραμπίνας, ο Λευτέρης Γείτονας, που αναφέρθηκε τόσο στην κοινή τους μαθητεία στη Σχολή Βελλάς, όσο και στις συγγραφικές - αρθρογραφικές του παρεμβάσεις για εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εθνικά ζητήματα.  

Για το εκπαιδευτικό του έργο, τις δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του και άλλες πτυχές της δράσης του, όπως π.χ. η ενεργός δραστηριοποίησή του για ζητήματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αναφέρθηκε ο φιλόλογος – συγγραφέας Νίκος Υφαντής, που ήταν στενός φίλος του Νικηφόρου. 


  Για το ενδιαφέρον του για τον τόπο του, το έργο του στη Ρεπετίστα, αλλά και την αγωνία του για ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας,  ενώ για τις πρωτοβουλίες του που αναλάμβανε για τη σύσφιξη των σχέσεων απόδημης και ντόπιας νεολαίας, αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Θωμάς Δ. Δημητρίου. 


  Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αδελφός του Νικηφόρου, Γιάννης Κάτσενος που, εκ μέρους της συζύγου του Βούλας, των παιδιών του και των υπολοίπων συγγενών, ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση, η οποία έκλεισε με τη μετονομασία του Πνευματικού Κέντρου Ρεπετίστας σε «Νικηφόρος Κάτσενος», για να θυμίζει στους νέους και στις επόμενες γενιές  το έργο, την προσωπικότητά του, αλλά και να αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς.
  Το έργο του στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ανέλαβε να συνεχίσει η κόρη του Νίκη. Η απουσία του ωστόσο είναι ήδη αισθητή σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν  ως δάσκαλο αρχικά, ως καθηγητή και προς το τέλος της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας ως Λυκειάρχη της Ζωσιμαίας και  φυσικά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, που έχασε έναν διαχρονικό υπερασπιστή των δικαίων του. 


  Τον Νικηφόρο Κάτσενο τίμησαν ακόμη η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, που στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο εκπροσωπήθηκε από τον Πρωτοσύγκελο πανοσιολογιότατο Ιωήλ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στ. Βιρβίλης, οι Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας και Χρήστος Γκόγκος, ο φιλόλογος – συγγραφέας Σπύρος Εργολάβος, ο πρώην Αντινομάρχης Σπύρος Νίκας. Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Στέφανος Φούσας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.