Σελίδες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σκωτία: Άρχισε η επιστολική ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία - Στις 18 Σεπτεμβρίου οι κάλπες

Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας άρχισε την Τρίτη, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα περί της ανεξαρτησίας ή μη από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, ενώ οι οπαδοί του «ναι», που ως τώρα υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένοι από την επίδοση του επικεφαλής τους, Άλεξ Σάλμοντ, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο και θα λάβουν μέσα στις δύο ερχόμενες ημέρες ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως. Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: «Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».
Παρ' όλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι - ηλικίας 16 ετών και άνω - θα μπορέσουν να ψηφίσουν ήδη απ' αυτή την εβδομάδα, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.
Στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων - κατά μέσο όρο - στο στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτησία, που ιστορικά επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξάρτητης Σκωτίας.

Ωστόσο οι τελευταίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα ανατρέψουν την τάση χάρη στους αναποφάσιστους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 12% στις δημοσκοπήσεις.
Ελπίζουν επίσης ότι βρήκαν ένα εφαλτήριο με τη μαχητική παρουσία του ηγέτη τους, πρώτου υπουργού της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, κατά το δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Άλιστερ Ντάρλινγκ, συνήγορο του «όχι».
Ο χαρισματικός Σκωτσέζος πρώτος υπουργός, ο οποίος είχε ηττηθεί κατά την πρώτη τηλεμαχία στις 5 Αυγούστου, κατήγαγε τη Δευτέρα το βράδυ μια συντριπτική νίκη (71% έναντι 29% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξπρές της Guardian και του Ινστιτούτου ICM) μπροστά στις κάμερες του BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.