Σελίδες

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ευαγγελάτες: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου»

Στα πλαίσια προστασίας και προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του π. Νικοδήμου Καρκασίνα «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου». Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία επίπονη και πολύχρονη μελέτη των πολλών αρχαιολογικών μνημείων των Ευαγγελάτων (Βαγκαλιάτι) και των γύρο περιοχών, της γραπτής και προφορικής παράδοσης, των θρύλων και της λαϊκής μας παράδοσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (17 Αυγούστου 2014) αμέσως μετά τον εσπερινό στο ναό του Αγίου Δονάτου παρουσία πολλών συμπατριωτών μας από τις δύο πλευρές των συνόρων. Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν από κοινού η  Επαρχία Λιβαδειάς, η Κοινότητας Ευαγγελάτων, η Αδελφότητας Ευαγγελάτων Αθηνών και ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Κορίνθου.



Με την παρουσία τους μας τίμησαν μεταξύ των άλλων και οι:
- Νταλιάνης Ηρώδης, έπαρχος Λιβαδειάς,
- Ζαφειράτης Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος Ομόνοιας - λογοτέχνης,
- Τζοβάρας Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Φιλιατών,
- Γιοβάνης Ευάγγελος, πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Φανερωμένης του Δήμου Φιλιατών,
- Δήμου Ελένη, πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών
- Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος, δρ. Κοινωνιολογίας,
- Τζαφέρης Βασίλειος, διευθυντής Λυκείου Λιβαδειάς.
- Λώλης Χρήστος, πρόεδρος Κοινότητας Ευαγγελάτων,
- Ρίζος Δημήτριος, πρόεδρος Αδελφότητας Ευαγγελατιωτών Αθηνών «ο Άγιος Δονάτος»,
- Μπάρης Βασίλειος, πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Νομού Κορινθίας «ο Άγιος Δονάτος»


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Λώλης Χρήστος, ο έπαρχος Νταλιάνης Ηρώδης και ο επιμελητής του βιβλίου Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος, ενώ λίγα λόγια είπαν οι κύριοι Ζαφειράτης Ευάγγελος και Τζοβάρας Παναγιώτης.
Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε ο κορίνθιος με καταγωγή από την Ήπειρο φιλόλογος – λαογράγος κ. Χωρίκης Παναγιώτης ο οποίος χαρακτήρισε το πόνημα του π. Νικόδημου ένα σπουδαίο ντοκουμέντο πατριδογνωσίας.

Ο πολιτικός μηχανικός και ειδικός σε αποκαταστάσεις μνημείων κ. Λεωνίδας Παππάς, μίλησε για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου, χαρακτήρισε το βιβλίο σπουδαίο ταξίδι στην ιστορία ενώ στο ερώτημα αν ένας κληρικός έπρεπε να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο είπε πως « δεν υπάρχει πιο ωραίο κήρυγμα για έναν λειτουργό του υψίστου όταν προσφέρει στους πιστούς γεύσεις αιωνιότητας».      

Ο συγγραφέας, πατήρ Νικόδημος Καρκασίνας, σπούδασε στην Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Από τη θέση του ιερέως υπηρέτησε ως εφημέριος σε δεκάδες χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και δίδαξε την ελληνική γλώσσα στο ΙΕΚ Αργυροκάστρου της Αρχιεπισκοπής. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει επτά βιβλία.
Οι συνδιοργανωτές
  • Το χωριό Ευαγγελάτες (Βαγκαλιάτι) είναι από τα πιο ιστορικά χωριά της Βορείου Ηπείρου καθώς έχει σπουδαία μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων. Σήμερα ανήκει διοικητικά στην Επαρχία Λιβαδειάς των Αγίων Σαράντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.