Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για το πρόβλημα των τοπωνυμίων

• Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ditmir Bushati, λύθηκε το πρόβλημα των τοπωνυμίων με την Ελλάδα, καθώς υπογράφτηκε συμφωνία με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

     Όπως είπε ο Bushati, πρόκειται για «συμφωνία η οποία οφείλεται σε διάφορες συζητήσεις, που ξεκίνησαν κατά τις πρώτες ημέρες του κυβερνητικού έργου μας, σε σχέση με το τοπογραφικό θέμα των διαβατηρίων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν, για περίπου 150 χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα. 


Όπως ενημερώθηκε και η κοινή γνώμη έχουμε κοινή συμφωνία και, πάνω από όλα, είναι μια συμφωνία που βασίζεται σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, στο μέτρο που το θέμα αυτό να ρυθμίζεται από το διεθνές νομικό πλαίσιο». 


    «Σε πρακτικό επίπεδο, πρόσθεσε,  η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει, έχουν θέσει μια προθεσμία, η οποία είναι 1η Ιανουαρίου 2015. Μεχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, θα επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική ή Μορατόριουμ που η ελληνική κυβέρνηση έκανε για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, τους συμπολίτες μας, με την ευκαιρία του Πάσχα. Ενώ και οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να αναλαμβάνουν τις αναγκαίες νομικές, θεσμικές, διοικητικές διαδικασίες, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου να λυθεί το ζήτημα με τρόπο οριστικό, σύμφωνα πάντα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου όπως προείπα».


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.