Σελίδες

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τέσσερα εμπόδια στο…δρόμο της Ιόνιας Οδού

IONIA-ODOS 1
• Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα είναι τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το έργο της Ιόνιας Οδού, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι εργασίες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014, όπως είναι και το χρονοδιάγραμμα. 

Χθες χτύπησε «καμπανάκι κινδύνου» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά από επίσκεψή του σε όλα τα εργοτάξια της Ιόνιας οδού από Γιάννενα μέχρι και Φιλιππιάδα. Διαπίστωσε μεν σημαντική πρόοδο, αλλά ζήτησε καλύτερο συντονισμό από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. «Διαφορετικά πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει εντός του χρονοδιαγράμματος και αυτό θα είναι πλήγμα για τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά  προβλήματα που εντοπίζονται είναι τέσσερα: Η παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού, οι επιτάξεις των εκτάσεων, οι μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ και ζητήματα που έχουν σχέση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
 Για το στρατόπεδο Αβγού, υπάρχει συγκροτημένη αισιοδοξία ότι αυτό θα παραδοθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον αυτή την απάντηση έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ στις παραστάσεις του Περιφερειάρχη. Προϋπόθεση για αυτό, είναι να επαναβεβαιώσει το Υπουργείο Υποδομών τη δέσμευσή του για κατασκευή κτιρίων σε άλλο σημείο του Νομού Ιωαννίνων για την αποθήκευση πυρομαχικών. Αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, σε λίγες μέρες η ανάδοχος εταιρία είναι έτοιμη να ανοίξει το «μέτωπο» του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από Αμπελειά μέχρι Επισκοπικό. 


Το πρόβλημα με τις μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ, εντοπίζεται στους πυλώνες υψηλής τάσης. Οι ενέργειες γίνονται από τα κεντρικά της Αθήνας και εκεί ως φαίνεται οι ρυθμοί είναι ιδιαίτερα αργοί, που είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την πρόοδο του έργου.
Συνεχή είναι τα προβλήματα και με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, καθώς εξετάζουν με σχολαστικότητα κάθε πιθανό εύρημα. Το ευτύχημα είναι ότι Υπουργός είναι Ηπειρώτης και έτσι μπορεί και δίνει λύσεις σε σύντομο χρόνο. Ήδη με παρέμβαση του Κ. Τασούλα, αντιμετωπίστηκε ζήτημα που είχε προκύψει στα Πέντε Πηγάδια, ενώ τα επόμενα εμπόδια που ενδεχομένως προκύψουν είναι στην περιοχή Επισκοπικού. Πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή Αμμοτόπου, όπου η κατασκευή κόμβου, «προσκρούει» στην οπτική γωνία του Αρχαιολογικού χώρου Όρραον. Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης με τη συνεργασία της αναδόχου εταιρείας, θα παρέμβουν και θα ζητήσουν να δοθούν άμεσες λύσεις από τον συντοπίτη μας, Υπουργό Πολιτισμού.
Τέλος ένα ζήτημα, που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, είναι αυτό των απαλλοτριώσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δικαιούχου δεν προσέρχονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν εργασίες κυρίως στην περιοχή του Γοργόμυλου Φιλιππιάδος. Ο Περιφερειάρχης έμμεσα χθες άφησε αιχμές κατά νομικών που χειρίζονται τις υποθέσεις, ζητώντας τους «να καθοδηγούν καλύτερα τον κόσμο». Ωστόσο επειδή προβλέπεται να «τραβήξει σε μάκρος» η υπόθεση, κάλεσε την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου να προβεί σε επίταξη των ιδιοκτησιών.

Για την Κακαβιά
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και τον προβληματισμό που υπάρχει για την τύχη του έργου προς την Κακαβιά, μετά και τις απαντήσεις που έλαβε από τα συναρμόδια ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης.
Για το θέμα αυτό αντάλλαξε απόψεις με τους εκπρόσωπους της παραχωρησιούχου εταιρείας, ώστε εναλλακτικά να εξεταστεί και το ενδεχόμενο διαπλάτυνσης της υπάρχουσας οδού, που  βελτιώνει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα από τη στιγμή που αυτή θα εξακολουθεί να διέρχεται μέσα από οικισμούς.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.