Σελίδες

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Προς συνέχιση η ταλαιπωρία στα σύνορα για χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς εξαιτίας των τοπωνυμίων

KAKABIA OYRA TELONEIO
• Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και την μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστηκαν κατά διαστήματα Αλβανοί που ήθελαν να επισκεφθούν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το ζήτημα των ελληνικών τοπωνυμίων, που αναγράφονταν με Αλβανικούς όρους στα διαβατήρια, λύνεται. 

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν, τον περασμένο Μάιο, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντίτμιρ Μπουσάτι αντίστοιχα, προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διορθώσουν τα ελληνικά τοπωνύμια στα διαβατήρια και τα πιστοποιητικά των Αλβανών πολιτών βάσει των επίσημων καταλόγων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ και των στάνταρτ του ICAO. Μέχρι τότε, θα ισχύει το "μορατόριουμ" για την ελεύθερη διέλευση των Αλβανών πολιτών που στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αναγράφεται στην αλβανική γλώσσα ο τόπος γέννησής τους στην Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες, η Αλβανική Κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση, ωστόσο όπως φαίνεται, είναι «μισή» καθώς δεν αφορά τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αλλά για όσα εκδοθούν από την ημέρα που θα δημοσιευτεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης. Η έκδοση νέων διαβατηρίων θα αρχίσει – καλώς εχόντων- των πραγμάτων από  τον προσεχή Νοέμβριο. Τα παλιά διαβατήρια, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ιλιριάν Μουσταφαράι, θα ισχύουν μέχρι λήξη της ισχύος τους. 
Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται από την ισχύουσα διμερή συμφωνία και αν οι Αλβανοί δεν προχωρήσουν σε καθολική αλλαγή των διαβατηρίων με τα «λανθασμένα» τοπωνυμία, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι τόσο στο Μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, όσο και στους άλλους δύο, του Μαυροματίου και της Κρυσταλοπηγής, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με πολλούς Αλβανούς, αλλά και με όσους Βορειοηπειρώτες δεν έχουν εξασφαλίσει ανανέωση των αδειών ομογενών κλπ, να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και να μην μπορούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. 

Σύμφωνα με τον Αλβανό Υφυπουργό, υπάρχει αδυναμία αντικατάστασης των παλαιών διαβατηρίων, τόσο για τεχνικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια ακόμη παρελκυστική τακτική της Αλβανίας, η οποία συστηματικά – και παρά τη δημόσια τοποθέτηση πριν ένα και πλέον χρόνο του Αλβανού συνηγόρου του Πολίτη Ίγκλι Τοτοζάνι ότι η ευθύνη για το πρόβλημα που είχε προκύψει αφορά αποκλειστικά τις Αλβανικές Κυβερνήσεις- προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, με σκοπό όπως υποστήριζαν βορειοηπειρωτικές οργανώσεις να ενισχύεται ο αλυτρωτισμός τους. 


Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη στην Αλβανία Ίγκλι Τοτοζάνι, η υπόθεση αυτή αφορά περίπου 200.000 Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι  οικονομικό κόστος αντικατάστασης των διαβατηρίων θα πρέπει να αναλάβει το αλβανικό κράτος επειδή πρόκειται για σφάλμα των Αρχών και όχι των ίδιων των πολιτών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.