Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόεδρος Καταλονίας: Εμείς συνεχίζουμε, δεν μας πτοεί το "όχι" της Σκωτίας

«Εμείς συνεχίζουμε» λέει ο πρόεδρος της ΚαταλονίαςΗ διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται» και φαίνεται να «ενισχύεται» παρά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας, δηλώνει ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος παραμένει αποφασισμένος να προχωρήσει με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

Η Σκωτία, στην περίπτωση της οποίας η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έστειλε «ένα δυνατό μήνυμα, ένα ισχυρό και ξεκάθαρα θετικό μήνυμα» κινητοποιούμενη να ψηφίσει, δήλωσε ο Μας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη.

«Η διαδικασία στην Καταλονία συνεχίζεται [...] ενισχύεται, διότι βλέπουμε πώς μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού» σημείωσε ο Καταλανός πρόεδρος.

«Το λέω διότι αν κάποιος πιστεύει ότι η νίκη του 'όχι' στη Σκωτία μπορεί να ρίξει μια σκιά στη διαδικασία στην Καταλονία, πλανάται. Αυτό που είδαμε στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις» συνέχισε.

«Αν είχε κερδίσει το 'ναι', οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκωτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία» σημείωσε ο Μας.

Την Παρασκευή το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της Μαδρίτης.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.