Σελίδες

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιστορική μνήμη Μικρασιατών και Ποντίων οδηγός για το μέλλον

MNHMEIO PONTIAKO ANATOLH
• Mία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί η Μικρασιατική καταστροφή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες, να χάσουν τις περιουσίες τους και να στήσουν ξανά απ’ την αρχή τη ζωή τους σε νέες εστίες ανά την Ελλάδα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και φυσικά τον Πόντο εγκαταστάθηκαν και στην Ήπειρο, δημιουργώντας νέες δυναμικές κοινότητες οι οποίες άκμασαν τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Μία απ’ αυτές, από τις πιο μεγάλες και δραστήριες, είναι η Κοινότητα Ανατολής, η οποία ιδρύθηκε το 1932 και χθες γιόρτασε με κάθε επισημότητα την επέτειο αυτή, τιμώντας παράλληλα την επέτειο των 92 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μαζί της σε παράλληλη πορεία οι Κοινότητες Μπάφρας και Νεοκαισσάρειας, που έχουν κι εκείνες την δική τους ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης να αφηγηθούν.

Οι εκδηλώσεις

Η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και των παραδόσεων από τις νέες γενιές των προσφύγων της Ανατολής τονίστηκε στις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες το «παρών» έδωσαν πολλοί επίσημοι αλλά και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Ανατολής και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, έξω από το παλιό Δημαρχείο.
Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια η γεν. γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, οι βουλευτές Άννα Ασημακοπούλου και Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Σπύρος Γκίζας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης κ.α..


Η ίδρυση της Ανατολής

Στη συνέχεια έγινε ο εορτασμός της επετείου ίδρυσης της Κοινότητας Ανατολής από τους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή, στο προαύλιο του πρώτου σχολείου που εκείνοι έφτιαξαν στη νέα τους πατρίδα το 1932, το οποίο αξιοποιήθηκε αργότερα ως Δημαρχείο του πρώην Δήμου Ανατολής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κυριακίδης μίλησε για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, ενώ παρατέθηκε πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά Μικρασιατικά εδέσματα.

Δηλώσεις - χαιρετισμοί

Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκδηλώσεις αποτελούν έναν ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των Μικρασιατών και των αδελφών Ποντίων, ανέφερε σε δηλώσεις του ως εκπρόσωπος της Βουλής ο Σταύρος Καλογιάννης, ενώ ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, του πολιτισμού και της ξεχωριστής παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος στα νέα παιδιά της Ανατολής τα προέτρεψε: «Διατηρείστε ως κόρην οφθαλμού  τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά και Μικρασιάτικα. Είναι η ταυτότητα σας και η αφετηρία σας».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρά τα όσα μας αρέσει να λέμε, η ιστορική μνήμη ημών των σύγχρονων Ελλήνων είναι ελλειμματική και το Ποντιακό είναι μια αποσιωπημένη υπόθεση», ενώ πρόσθεσε ότι «ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.