Σελίδες

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα θέλουν τώρα και οι Καταλανοί - Ογκώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη

Δημοψήφισμα θέλουν τώρα και οι Καταλανοί
Ένα τεράστιο πλήθος κατέκλυσε σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης διεκδικώντας το δικαίωμα να ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, κατά το παράδειγμα της Σκωτίας.
Σύμφωνα με το δήμο της πόλης, που διοικείται από τον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας, τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, διαδήλωσαν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής.
Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της "εθνικής ημέρας" της Καταλονίας.
Σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία, η Μαδρίτη αρνείται κάθε τέτοια πιθανότητα επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.
Το 2012 το ένα εκατομμύριο των Καταλανών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανάγκασαν την περιφερειακή κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα. Πέρσι οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 400 χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις καταλανικές αρχές να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου φέτος.
Στη σημερινή κινητοποίηση τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V —για να συμβολίσουν τις λέξεις "Ψηφίζω" και "Νίκη"— στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης. Οι διοργανωτές είχαν καλέσεις τους συμμετέχοντες "να γεμίσουν τους δρόμους για να γεμίσουν οι κάλπες".

Η φετινή Ντιάντα συμπίπτει με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς. Για συμβολικούς λόγους ορίστηκε ότι η διαδήλωση θα έφτανε στο αποκορύφωμά της στις 17.14 το απόγευμα. Όμως, ήδη από το μεσημέρι το πολυποίκιλο πλήθος είχε κατακλύσει το κέντρο, που συνήθως είναι γεμάτο από τουρίστες. Φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα "Ara es l' hora" ("Έφτασε η ώρα" στα καταλανικά) ή κρατώντας τις σημαίες της ανεξαρτησίας, ολόκληρες οικογένειες, παρέες και μεμονωμένα άτομα συμμετείχαν ενεργά υπό τους ήχους των γκράλα, των παραδοσιακών καταλανικών όμποε.
Ο Αρτούρ Μας προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι "δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της", σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;" διερωτήθηκε, απηχώντας την άποψη και πολλών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τον Μας, η ισπανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να επικαλείται το Σύνταγμα απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα που θέτει η Καταλονία και το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα είναι απαραίτητο ώστε να διευκρινιστεί εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν και την πλειοψηφία.
Υπερήφανοι για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, πολλοί από τα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από τη Μαδρίτη. "Η κουλτούρα, η γλώσσα και η παραδόσεις μας πρέπει να γίνουν σεβαστές και έχουμε δει ότι αυτό είναι αδύνατον μέσα στους κόλπους του ισπανικού κράτους, γι αυτό ζητώ την ανεξαρτησία", εξήγησε ένας φοιτητής που διαδήλωνε κρατώντας τις σημαίες της Καταλονίας και της Σκωτίας.
Ο Αρτούρ Μας σκοπεύει να εισάγει εντός των επόμενων ημερών στο καταλανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένεται ότι θα προσφύγει αμέσως στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τον νόμο αυτόν.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα οργανωθεί κατά παράβαση μιας δικαστικής απόφασης, παραδέχτηκε ο Μας, χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση.

ΕΘΝΟΣ 


Φωτογραφίες από την EL PAIS


Το σχήμα V της διαδήλωσηςΗ αρχή του V

Σείστηκε η Βαρκελώνη από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.