Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα στις 11:50 μ.μ. η εκπομπή "360 μοίρες" της τηλεόρασης του Alpha στη Βόρειο Ήπειρο






Με αφορμή την πρόσφατη μεταρρύθμιση που επιβάλει τη συγχώνευση αλβανικών επαρχιών, οι οποίες περιλαμβάνουν πληθυσμούς ελλήνων ομογενών με άλλες που περιλαμβάνουν μουσουλμανικές κοινότητες, οι «360ο» πραγματοποίησαν αποστολή στα ελληνικά μειονοτικά χωριά στην Αλβανία.
Η Σοφία Παπαϊωάννου συνάντησε και συνομίλησε με παιδιά, για τις ανησυχίες και τα όνειρά τους ως μέλη μιας μειονότητας στην Αλβανία. Η εκπομπή επισκέφτηκε το μοναδικό ελληνικό σχολείο που άνοιξε στη Χειμάρρα, μετά από 50 χρόνια και βρίσκει τους νέους της περιοχής που προσπαθούν να αναδείξουν την παράδοση και να κρατήσουν ζωντανό τον ελληνισμό.
Στην κάμερα της εκπομπής, μιλάει και ο Έλληνας απερχόμενος υφυπουργός Εξωτερικών, Άλκης Πούλης, ένα από τα νεότερα μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου, ο οποίος εξηγεί τους λόγους αποχώρησής του από την κυβέρνηση Ράμα.

To διαφημιστικό της εκπομπής

360o
Τρίτη 23:50
Ελληνικά μειονοτικά χωριά στην Αλβανία



Καθημερινά συμβαίνουν γύρω μας χιλιάδες γεγονότα  ευχάριστα και δυσάρεστα ελπιδοφόρα ή τραγικά.
Κάποια  γεγονότα μας επηρεάζουν, κάποια τα γνωρίζουμε, άλλα τα αγνοούμε.
Κάποιοι θέλετε να αναδεικνύουμε μόνο τα προβλήματα, άλλοι τα θετικά νέα και κάποιοι απλά έχετε κλείσει την τηλεόραση.

Πιστεύω πολύ στην δύναμη της τηλεόρασης, στην δύναμη της εικόνας και της τηλεοπτικής γραφής και γι αυτό στις 360 Μοίρες επιλέγουμε θέματα που θεωρούμε ότι αξίζει να σταθεί κανείς παραπάνω και μέσα από την δύναμη του μέσου να τα αισθανθεί και να τα κατανοήσει πιο βαθιά. 
Αναζητούμε μεγάλες και μικρές ανθρώπινες ιστορίες που μας οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο ζήτημα της κοινωνίας. Αναζητούμε γνωστούς και άγνωστους ήρωες. Αναζητούμε με μεγάλη δίψα πρότυπα και οράματα.
Όμως σε κάθε ιστορία που διαλέγουμε υπάρχει και κάτι ακόμα. Κάθε Έλληνας νοιώθει κατά βάθος μία συγκινητική αγάπη για τον τόπο του. Το είδαμε και πέρσι στις εκπομπές μας, οι πιλότοι και οι καπετάνιοι που σώζουν ζωές, η γυναίκα που βοηθά με την ψυχή της να ανοίξει το σχολείο στην πατρίδα της την Ιμβρο, οι άνθρωποι που προσφέρουν στο γκέτο, στους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, οι 'Eλληνες που παλεύουν σε ξένους αφιλόξενους τόπους, οι άνθρωποι που καινοτομούν και προοδεύουν, η Πανεπιστημιακός που παραδίδει κάθε βράδυ σε άλλη γειτονιά δωρεάν μαθήματα ιστορίας και τέλος η Ελλάδα, το φως η ιστορία της και οι άνθρωποι που ενέπνευσαν μία σύγχρονη φιλέλληνα.
Θα ήθελα λοιπόν η ερευνητική μας εκπομπή να ξαναθυμήσει σε όλους  τις αξίες, το μέτρο και την ιστορία της Ελλάδας που μας στήριξαν τόσα χρόνια. 
Αυτό είναι το μικρό λιθαράκι που θα επιθυμούσα η εκπομπή να προσφέρει.
Και χωρίς να το καταλαβαίνω και εγώ η ίδια, η γραφή του σεναρίου κάθε εκπομπής κάνει από μόνη της έναν κύκλο 360 μοιρών. Ξεκινά από την αφετηρία, το πρόβλημα ή το ερώτημα και καταλήγει πάλι πίσω στην αρχή, έχοντας κάνει έναν κύκλο έρευνας.
Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλης της ομάδας,
Σοφία Παπαϊωάννου
Αρχισυνταξία: Χάρης Καρανίκας
Σύνταξη: Γιώργος Κουρδής, Μάγια Φιλιπποπούλου, Χρύσανθος Κοσελόγλου, Σταύρος Βλάχος
Σκηνοθεσία: Νίκος Πετρόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Αναστασίου, Γιώργος Κατσουλιέρης
Oπερατέρ: Γιάννης Λασιθιωτάκης, Νίκος Μανδηλάς
Παραγωγή: Κώστας Σκούρτος


Το σχόλιο μας: Παρατηρούμε ότι ο Alpha ή η κα Παπαϊωάννου αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Βόρειος Ήπειρος. Για να δούμε τι θα δούμε...
ΥΓ.: Να επισημάνουμε πάντως ότι ο Άλκης Πούλης δεν είναι μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου, όπως γράφτηκε εκ παραδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.