Σελίδες

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Με κανόνες εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο απαντά η Τουρκία στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου


Με κανόνες εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο απαντά η ΑγκυραΟ αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε: «Το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο τούρκος ναύαρχος ερωτηθείς ποιους κανόνες εμπλοκής θα εφαρμόσουν τα τουρκικά πλοία εάν έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη.
Ο τούρκος ναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.
Ερωτηθείς σχετικά με την ένταση στην Κύπρο και τις έρευνες του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, ανέφερε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει και υποστηρίζει εκ του σύνεγγυς το ερευνητικό σκάφος.
Παράλληλα, παρακολουθεί τις κινήσεις του γεωτρύπανου που έχει ενοικιάσει η Κύπρος.
Ο ναύαρχος Μποστάνογλου παρακολούθησε τη ναυτική άσκηση «Γαλάζια φάλαινα» που πραγματοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο, πάνω στην κορβέτα Buyukada, στην οποία προσνηώθηκε με ελικόπτερο.
Τα τελευταία 24ωρα, μετά την τριμερή διάσκεψη (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος) στο Κάιρο, όπου αποφασίστηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών χωρών, η Αγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο. Ζητεί, δε, καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.