Σελίδες

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Πάπαλα και ο Εθνικός Ύμνος από την δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας...

Δημόσια Τηλεόραση χωρίς Εθνικό Υμνο, ταυτότητα, ουσία και προσανατολισμό! Εθνικός Υμνος... τέλος για τη ΝΕΡΙΤ, ακόμη και ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου! Φυσικό και επόμενο ήταν συνεπώς να «σπάσει» το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής «Εξι με δέκα» στη δημόσια τηλεόραση, με τους τηλεθεατές να κάνουν παράπονα στους δημοσιογράφους (που μαρτύρησαν αυτή την παράλειψη της κρατικής τηλεόρασης).

Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από τους ομογενείς σε Αμερική, Αυστραλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τους Ελληνες της περιφέρειας -συγκεκριμένα, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη-, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς, πριν από την παρέλαση και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε, με το πλούσιο αφιέρωμα στο έπος του 1940, να ακούσουν τη μελοποιημένη από τον Νικόλαο Μάντζαρο «Ωδή εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού.

Υψηλό εθνικό φρόνημα

Σε μέρες ιστορικά δύσκολες για την Ελλάδα, το εθνικό φρόνημα είναι ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που φάνηκε από τα ποσοστά τηλεθέασης που σημείωσαν τόσο η μετάδοση της δοξολογίας όσο και η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σκάλκος και Σταυρούλα Χριστοφιλέα -παρουσιαστές της εκπομπής «Εξι με δέκα»- αισθάνθηκαν άβολα και ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση, τονίζοντας ότι θα μεταφέρουν το αίτημα των τηλεθεατών στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και στη διεύθυνση προγράμματος. «Ενιωσα μεγάλη αμηχανία, μέχρι τώρα λαμβάνουμε μηνύματα και email, δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη εκπομπή που καλημερίζει τους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης και ίσως οι τηλεθεατές υπέθεσαν ότι έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί δεν μεταδίδεται ο Εθνικός Υμνος. Τηλεθεατής μού είπε ότι όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις στον κόσμο λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και εγώ του είπα “έχετε δίκιο”. Θεωρώ ότι πρόκειται για αμέλεια της διοίκησης.

Πάντως, όσα χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ και μέχρι που έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 2013, ο Εθνικός Υμνος έπαιζε κανονικά με φόντο τη σημαία μας να ανεμίζει στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στους Δελφούς στις έξι το πρωί. Το θυμάμαι γιατί παρουσίαζα την “Πρωινή ενημέρωση” με τη Μαριλένα Κατσίμη. Από την ημέρα που λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ, ο Εθνικός Υμνος από αφέλεια -δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω- δεν μεταδίδεται» ανέφερε στην «δημοκρατία» ο Γιάννης Σκάλκος. Και μπορεί να υπήρξε περικοπή του Εθνικού Υμνου από το πρόγραμμα, ωστόσο από 1/1/2015 θα πληρώνουμε ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ.
«Ο Εθνικός Υμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;» ήταν η κοφτή ερώτηση - απάντηση του διευθυντή προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Βασίλη Θωμόπουλου στην εφημερίδα μας. Μία απάντηση που «μιλάει» από μόνη της και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς συντάκτες η ΝΕΡΙΤ

Πάντως η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτρος Μάης κάνει ό,τι μπορεί για να λειτουργήσει η νέα φυσιογνωμία της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατον, αφού σε λίγες μέρες λήγουν οι συμβάσεις των δημοσιογράφων και δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για προσλήψεις συντακτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα λειτουργεί σε λίγες ημέρες η δημόσια τηλεόραση χωρίς δημοσιογράφους-παρουσιαστές (έως τώρα ήταν χωρίς λινκ, τεχνικούς και κάμερες). Ας όψεται το φιλότιμο κάποιων ευσυνείδητων τεχνικών και ρεπόρτερ. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ίσως θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια απόφαση από το νέο έτος για την πορεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τη στιγμή που ο Ελληνας πολίτης θα δίνει τον οβολό του για τη ΝΕΡΙΤ.


Μαρία Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.