Σελίδες

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

«Είμαστε Έλληνες, διαλάλησαν και διαλαλούν παντού» το μήνυμα του βιβλίου: «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι» του Β. Παπαχρήστου

«Είμαστε Έλληνες, διαλάλησαν και διαλαλούν παντού» το μήνυμα του βιβλίου: «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι» του Β.Παπαχρήστου
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι», του συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου, από το τυπογραφείο «Θεοδωρίδη» των Ιωαννίνων.


Στα τέσσερα κεφάλαια του μυθιστορήματος των 335 σελίδων, με εικονογραφημένο εξώφυλλο από τον ταλαντούχο ζωγράφο Γιώργο Μήτση, περιγράφονται οι στιγμές της πτώσης του κομμουνιστικού συστήματος στην Αλβανία, η ίδρυση της Ομόνοιας, ως ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, μα και στιγμές και γεγονότα από τις «μέρες δημοκρατίας» στη χώρα των... αετών. 

Ξεχωριστή θέση στο μυθιστόρημα ο συγγραφέας δίνει στην καταδίκη  των πέντε ηγετών της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ», η τύχη των οποίων κρέμονταν από μια κλωστή. Συνάμα και τον πόνο και  σπαραγμό ενός ολόκληρου λαού.  Ενός λαού που υπέστη  απάνθρωπα βασανιστήρια και  φρικτά σπαρταρίσματα στα υγρά μεσαιωνικά κελιά του σκότους και του θανάτου, στις φυλακές και εξορίες μιας χώρας που είχε μετατραπεί ολόκληρη  σε μια μεγάλη φυλακή.

Ένα βιωματικό μυθιστόρημα με πρόσωπα και γεγονότα αληθινά. Πρόσωπα που  γεύτηκαν και τα δύο κατεστημένα: τη στυγνή δικτατορία και τη δημοκρατία. Αυτές τις διαφορετικές φράσεις με τα γεγονότα και τα συναισθήματα της καθεμιάς.

Πρόσωπα ταλαιπωρημένα, μα με πολλές ελπίδες και ονειροπολήματα.  Που έδωσαν τον δικό τους αγώνα, από το δικό τους μετερίζι, πάνω στο επίστρωμα των δύο κατεστημένων. Που έλαμψε η ψυχή τους σαν ξεκαθάρισαν οι θαμπές στιγμές των συννεφιασμένων φεγγαριών και πρόβαλαν οι ελπιδοφόρες αγκάλες της μεγάλης Μητέρας και ήχησαν οι κουδουνίστρες της δημοκρατίας.    

Πρόσωπα που διαψεύστηκαν και μαράζωσαν από την μοιροκρατία, αλλά που  δεν το βάζουν κάτω. «Είμαστε Έλληνες», διαλάλησαν και διαλαλούν στα κρατητήρια και στα εδώλια των κατηγορουμένων και προτιμούν να πεθάνουν αλώβητοι και άκαμπτοι. 

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: θερμά συγχαρητήρια στον αγωνιστή Β. Παπαχρήστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.