Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

εφημερίδα "δημοκρατία": Ο εθνικός μαχητής Μητροπολίτης Σεβαστιανός

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται στις 12 Δεκεμβρίου από την εκδημία του Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού. Ο ακρίτας ιεράρχης έδωσε αγώνα καθαρό, εθνικό και πνευματικό για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Σε δύσκολα χρόνια, όταν κυβερνούσαν την Αλβανία τα άθεα κομμουνιστικά καθεστώτα του Χότζα και του Αλία, ο αοίδιμος ιεράρχης προσευχόταν, μιλούσε, έγραφε και χτυπούσε την καμπάνα για τους αδελφούς μας που υφίσταντο τα πάνδεινα. Ηταν η περίοδος 1967-1990, όταν η Αλβανία είχε ανακηρυχθεί στο μοναδικό στον κόσμο κράτος με επίσημη αθεΐα. Οι εκκλησίες γκρεμίστηκαν ή έγιναν στάβλοι, οι ιερείς εκτελέσθηκαν ή εστάλησαν σε καταναγαστικά έργα, οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου ζούσαν φοβερούς διωγμούς και κλίμα τρομοκρατίας. Οσοι δραπέτευαν από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα έρχονταν στην Ελλάδα και έβρισκαν θαλπωρή στην Κόνιτσα, κοντά στον Σεβαστιανό.

Οσο διήρκεσε η κομμουνιστική καταπίεση εις βάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ο Σεβαστιανός ενθάρρυνε με κάθε τρόπο τους Βορειοηπειρώτες. Κάθε Πάσχα τελούσε τη λειτουργία της Αναστάσεως στο χωριό Μαυρόπουλο δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, για να τον ακούν από τα μεγάφωνα οι υπόδουλοι ομοεθνείς μας. Το Δεκαπενταύγουστο τελούσε Αγρυπνία στη Μονή Μολυβδοσκεπάστου πάλι κοντά στα σύνορα και παρακαλούσε την Υπέρμαχο Στρατηγό να ελευθερώσει τους αδελφούς μας. Παρουσίασε σε ελληνικά και διεθνή βήματα την καταπίεση του Ελληνισμού. Για να προβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων αγωνίσθηκε να πείσει τους πολιτικούς μας και τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες ότι δεν πρέπει να ερημώσει αυτή η πανάρχαια εστία του Ελληνισμού. Δυστυχώς, δεν εισακούσθηκε όσο θα έπρεπε.

Αντιθέτως, κατηγορήθηκε και συκοφαντήθηκε από τους δήθεν προοδευτικούς, οι οποίοι δεν έβγαζαν μιλιά όσο διαρκούσε η άγρια καταπίεση των Βορειοηπειρωτών από τους κομμουνιστές δικτάτορες. Ας μην ξεχνούμε ότι κατά τη δεκαετία του 1980 εμφανίσθηκε στη χώρα μας σχολικό βιβλίο Γεωγραφίας, το οποίο παρουσίαζε την Αλβανία του Χότζα και του Αλία ως κοινωνικό και οικονομικό πρότυπο!

Μέχρι τις 12/12/1994, όταν εξεδήμησεν εις Κύριον, ο μαχητής ιεράρχης συνέχισε τον αγώνα για να υπάρξει μια ρεαλιστική και εθνικώς ωφέλιμη λύση στο Βορειοηπειρωτικό. Πρότεινε την Αυτονομία εντός αλβανικών συνόρων για τις περιοχές με ελληνικό πληθυσμό. Πιστεύω ότι είχε δίκιο, διότι αυτή ήταν και η πρόβλεψη του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του Μαΐου του 1914, το οποίο είχε αποδεχθεί η Αλβανία. Εξάλλου, η Αυτονομία είναι μια λύση η οποία θα μετατρέψει τη Βόρειο Ηπειρο σε ζώνη ελληνικών επενδύσεων και ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας, θα δώσει αίσθημα ασφαλείας στους Βορειοηπειρώτες, ώστε άλλοι μεν να παραμείνουν και άλλοι να επιστρέψουν και ταυτοχρόνως θα αποτελέσει μια ζώνη ανάπτυξης για το σύνολο των Αλβανών. Αν ακούγαμε το 1991 τον Σεβαστιανό, θα έμεναν πολλοί περισσότεροι Βορειοηπειρώτες εκεί.

Επίσης, αν τον ακούγαμε, θα είχαμε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον βλαχόφωνο Ελληνισμό της Κορυτσάς και του Αυλώνος. Οι Ελληνόβλαχοι της Βορείου Ηπείρου έδωσαν στο έθνος σπουδαίους ευεργέτες, όπως ο Ζάππας, ο Αρσάκης κ.ά. Είναι πολυάριθμοι και η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει προσήλωση στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό. Αρκεί να μην τους λησμονούμε!

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σεβαστινός Οικονομίδης, εκ Καρδίτσης ορμώμενος, διαποίμανε μια μικρή επαρχία αλλά η φωνή του συγκλόνιζε το Πανελλήνιο. Η ζωή του ήταν ασκητική, η διαθήκη του αποτελεί υπόδειγμα ανθρώπου πτωχού στην τσέπη αλλά πλουσιωτάτου στην καρδιά. Βίωνε καθημερινά την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, την οποία δίδασκε με κηρύγματα, με βιβλία και κυρίως με το παράδειγμά του. Είχε ως πρότυπό του τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον οποίο τίμησε ανεγείροντας περικαλλή ναό στην Κόνιτσα. 

Αιωνία η μνήμη του Σεβαστιανού!


Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Χολέβα
    γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Αυτονομία αποτελούσε για τον Σεβαστιανό το σκαλί. Δεν ήταν ο τελικός στόχος.
    Ο δρόμος του αγώνα για τον Σεβαστιανό, ήταν η Ένωση της Β.Ηπείρου με την μάννα Ελλάδα.
    Η Αυτονομία ήταν ένα αρχικό πολύ καλό διπλωματικό χαρτί. Όπως ακριβώς έκαναν και οι Κοσοβάροι -πρώτα τους δόθηκε η Αυτονομία και στη συνέχεια έκαναν ανεξάρτητο -Αλβανικό κατ ουσίαν- κράτος στο Κόσοβο.
    Πολύ περισσότερο όταν η Αυτονομία της Β.Ηπείρου είναι υπογεγραμμένη από την ίδια την Αλβανία από το 1914 όπως σωστά γράφετε. Και πολύ περισσότερο όταν -σε αντίθεση με το Κόσσοβο που ήταν πάντα το λίνο του Σερβικού πολιτισμού- η Β.Ήπειρος ήταν πάντα Ελληνική γή.
    Ένωση λοιπόν ήθελε ο Σεβαστιανός. Αυτός ήταν ο στόχος του. Αυτό είναι το δίκαιο αίτημα όλων των βορειοηπειρωτών. Φυσικά- μέχρι να γίνει το ποθούμενο- μπορούμε να διεκδικούμε τις ενδιάμεσες λύσεις όπως αυτή της Αυτονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.