Σελίδες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Πέτρος Καψάσκης στην εκδήλωση της UNESCO: Η Ελλάδα να διεισδύσει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά στη Β. Ήπειρο

Η UNESCO βραβεύει εξέχουσες Ηπειρωτικές προσωπικότητες και Ιδρύματα

Με μεγάλη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/12/2014 στο ξενοδοχείο Intercontintental, η εκδήλωση του ομίλου UNESCO η οποία ήταν αφιερωμένη στην ισχύ του πολιτισμού της Ηπείρου.

Η Πρόεδρος του ομίλου, κυρία Διακοβασίλη και οι εκλεκτοί συνεργάτες της, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά μία αρτιότατη βραδιά την οποία τίμησαν με την παρουσία τους αρκετές προσωπικότητες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Δ. Καψάσκης ο οποίος, κατά τη διάρκεια της διάλεξης του με θέμα 'Η ισχύς του Ελληνικού Πολιτισμού της Ηπείρου' ανέδειξε και τόνισε τη σπουδαιότητα του Ηπειρωτικού πολιτισμού κ των Ηπειρωτών κατά την πάροδο των αιώνων της Ελληνικής και ευρύτερης Βαλκανικής ιστορίας.

Κορυφαίο γεγονός της βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση Ηπειρωτικών προσωπικοτήτων και ιδρυμάτων οι οποίοι συνεχίζουν στις μέρες μας την παράδοση των Ηπειρωτών ευεργετών με το ακούραστο έργο τους στους τομείς της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Κωστής Στεφανόπουλος, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, η Γιαννιώτισσα αρχιμουσικός και μουσικοπαιδαγωγός Ασπασία Ζέρβα καθώς και το Ίδρυμα Αβέρωφ-Τοσίτσα, το Ζάππειο, το Αρσάκειο, η Ριζάρειος κ.α.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από Ηπειρωτική μουσική από το φωνητικό σύνολο με υπεύθυνο καθηγητή τον γνωστό μουσικό Κώστα Νούσια από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

της Ασπασίας ΖέρβαΚύρια σημεία της κεντρικής ομιλίας 

Ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Καψάσκης μίλησε για ανάγκη ίδρυσης ελληνικού πανεπιστημίου στους Άγιους Σαράντα, το οποίο θα ωφελήσει τον Ελληνισμό της περιοχής. Σημείωσε επίσης ότι σκόπιμα δεν έχει επισκευαστεί ο δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού ώστε να μην αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή μιας και τα μνημεία της μαρτυρούν την ελληνική παρουσία ανά τους αιώνες. Αναφέρθηκε στην καταστροφή των τουριστικών πινακίδων που είναι γραμμένες στα ελληνικά και στη βεβήλωση των ελληνικών μνημείων από φανατικούς αλβανούς. 

Ο κ. Καψάσκης τόνισε ότι σε άλλες περιπτώσεις εθνικών μειονοτήτων στις χώρες της Ευρώπης υπάρχει αυτονομία τουλάχιστον στο επίπεδο της πολιτιστικής διοίκησης, ενώ υποστήριξε ότι χρειάζονται οργανωμένες δυνατότητες γλωσσικής διείσδυσης στη Βόρειο Ήπειρο. 
Σε άλλο σημείο μίλησε για την έντονη παρουσία της Ορθοδοξίας μέχρι τον Γεννούσο ποταμό με τα βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία. 
"Στη Βόρειο Ήπειρο παρακολουθούμε ειδικά την τελευταία δεκαετία να θάβονται τα ελληνικά μνημεία και να αναδεικνύονται τα ρωμαϊκά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έκθεση για την Αδριανούπολη (στα σημερινά Σωφράτικα Κάτω Δρόπολης) που πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο το 2011, με τον τότε υπουργό πολιτισμού της Αλβανίας να κάνει λόγο για ανάδειξη της κοινής ιταλο-αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι η Αδριανούπολη είχε χτιστεί αιώνες πριν από τους Έλληνες, χάρη στα μνημεία που ανακαλύφθηκαν. Άλλα πάλι καθαρά ελληνικά μνημεία όπως η Αντιγόνεια, βαφτίζονται από τους αλβανούς ως ιλλυρικά. Γι' αυτό και η Ελλάδα πρέπει να προωθηθεί στη Βόρειο Ήπειρο διπλωματικά και πολιτιστικά, ώστε η περιοχή να καταστεί τόπος συνεργασίας για το κοινό συμφέρον των δύο χωρών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάσκης. 
Ο νεαρός πολιτικός επιστήμονας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι "Δύναμη μας είναι οι νεκροί μας, που έμειναν για πάντα στη Βόρειο Ήπειρο πολεμώντας για την πατρίδα. Λαός που δεν τιμά την ιστορία του είναι άτιμος". 
Οι φωτογραφίες από το προφίλ facebook του κ. Πέτρου Καψάσκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.