Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για τον Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μνημόσυνο και μεγαλειώδης εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων απόν την κοίμηση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Βορείου Ηπείρου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ.

Ο Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου ήταν εκεί και σας παραθέτει τις φωτογραφίες με τις οποίες απαθανάτισε τα συγκινητικά γεγονότα τιμής και μνήμης. 


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Πρωί - Ιερός Καθεδρικός Ναός Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης: Οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας (πάνω αριστερά) και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας τελούν μετά τη Θεία Λειτουργία μνημόσυνο για τα είκοσι χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Σεβαστιανού.





Η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ''Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος'' στον πρόναο του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου ψάλλει τραγούδια για τη Βόρειο Ήπειρο και τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων ως πρόβα για την απογευματινή εκδήλωση. 



... με τους Μητροπολίτες Βαρνάβα και Ανδρέα να παρακολουθούν με τους πιστούς



Μια ωραία ψηφιδωτή τοιχογραφία έξω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου που έδειξε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και τα μέλη της ΣΦΕΒΑ. Ένα καράβι που μετέφερε από το 1922 τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων της ανατολής οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. 


Eκδήλωση τιμής και μνήμης στον μακαριστό Μητροπολίτη 
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ώρα 17:45 - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 
Το πλήθος έχει κατακλύσει το αμφιθέατρο ήδη 15 λεπτά πριν την ώρα έναρξης της εκδήλωσης 




Πάνω από 1.000 άτομα σε μια εκδήλωση για το Βορειοηπειρωτικό στη Θεσσαλονίκη. Αν από αυτούς ήταν Βορειοηπειρώτες έστω οι 100 θεωρείται επίτευγμα. Εκδήλωση με συμμετοχή Βορειοηπειρωτών πάνω από 1.000 άτομα μόνο χοροεσπερίδα μπορεί να είναι.



Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου


Τα πρόσωπα που θα τιμηθούν στην εκδήλωση στην πρώτη σειρά 



Εκπρόσωπος της Ένωσης Ορθοδόξων Νέων καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και ανοίγει την εκδήλωση. Η χορωδία της οργάνωσης έψαλε τον ύμνο "Τη Υπερμάχω", το νέο τραγούδι για τον μακαριστό Σεβαστιανό "Ιερός Αγώνας" καθώς και το παλιό τραγούδι της ΣΦΕΒΑ "17 Φεβρουαρίου 1914".



Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλάει στον χαιρετισμό του για την γνωριμία του με τον Ιεράρχη Σεβαστιανό από την εποχή που ήταν και οι δύο λαϊκοί καθώς και τη μετέπειτα συνεργασία τους.



Εκατοντάδες οι όρθιοι μέσα και έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μάλιστα παρέμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης!



Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Φιλόθεο Κεμεντζετζίδη.



Χαιρετισμός από την αντιπρόεδρο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αθηνά Τοτοκότση, η οποία έχει την καταγωγή της από την Κορυτσά



Εκ μέρους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού χαιρετίζει ο κ. Λεωνίδας Παππάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας από το Αλύκο Αγίων Σαράντα, όπου παρέθεσε τις μνήμες από τις πρώτες αναφορές στον Μητροπολίτη Σεβαστιανό επί κομουνιστικού καθεστώτος: τότε που μίλαγε αρνητικά για τον θρυλικό Ιεράρχη ο διευθυντής του σχολείου του και όταν κοντινοί συγγενείς του τον άκουγαν κρυφά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας. 
Ο κ. Παππάς μίλησε φυσικά και για την γνωριμία που είχε με τον αείμνηστο Δεσπότη όταν έμενε στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο αρρένων της Κόνιτσας, όπου ο Σεβαστιανός τον ρωτούσε τακτικά για την κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο.



Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Μιλάει συνοπτικά για την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος και για τον αγώνα του προκατόχου  του Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Άστραψε και βρόντηξε, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Ορφανού και άλλων τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όταν αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις συντάξεις ΟΓΑ των Βορειοηπειρωτών που θα σημάνει την ολοκληρωτική ερήμωση της Β. Ηπείρου.
Προς το τέλος της ομιλίας του σημείωσε ότι: "Η λύση του Βορειοηπειρωτικού είναι αρχικώς μεν η αυτονομία τελικώς δε η ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα".



Χίλια περίπου άτομα ακούν με προσοχή τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.





Η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ''Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος'' ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια "Έλληνες Έλληνες ξύπνησε η οικουμένη
δήμιους, τύραννους διώχνουν οι λαοί και η Βόρειος Ήπειρος πάντα περιμένει Δόξα εν Υψίστοις λεύτερα να πει" και το "Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε τη Βόρειο Ήπειρο μην λησμονείτε, οι αιώνες της σκλαβιάς τη βασανίζουν μα την ψυχή της δεν λυγίζουν".


Στο τέλος του τραγουδιού "Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε" δύο από τις κοπέλες της χορωδίας "Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος" υψώνουν το πορτρέτο του Σεβαστιανού και μία ταμπέλα με τη λέξη ΖΕΙ, προκαλώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.


Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Παντελής Πάπιστας προλογίζει τα πρόσωπα που θα βραβευτούν στην εκδήλωση: Τους πέντε φυλακισθέντες ηγέτες της Ομόνοιας το 1994, την ελληνόψυχη δασκάλα της Κορυτσάς Ερμιόνη Αντρέα και τον εκπρόσωπο της οικογένειας του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα.



Οι πέντε φυλακισθέντες ηγέτες της Ομόνοιας το 1994. Από αριστερά: Θεόδωρος Βεζιάνης, Βασίλης Μάρτος (γιος του Παναγιώτη Μάρτου που έφυγε από τη ζωή το 1999), Ευάγγελος Παπαχρήστος, Ηρακλής Σύρμος, Κώστας Κυριακού. 



Στην ομάδα των τιμηθέντων προστίθενται η ελληνόψυχη δασκάλα Ερμιόνη Αντρέα (τρίτη από αριστερά) και ο συγγενής του Αριστοτέλη Γκούμα, Μόντης Κολίλας (πρώτος από δεξιά)



Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με τον ιστορικό πρόεδρο της Ομόνοιας Αργυροκάστρου κ. Θόδωρο Βεζιάνη πριν του αποδώσει την τιμητική πλακέτα.


Ο Μητροπολίτης Άνθιμος παραδίδει τιμητική πλακέτα στον Βασίλη Μάρτο, γιο του Παναγιώτη Μάρτου, προέδρου της Ομόνοιας Δελβίνου το 1994.



Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας βραβεύει το ιστορικό στέλεχος της Ομόνοιας από τη Δερβιτσάνη Ηρακλή Σύρμο, ο οποίος είχε εξοριστεί και φυλακιστεί και επί κομουνιστικού καθεστώτος.


Βράβευση του κ. Κώστα Κυριακού ιστορικού στελέχους της Ομόνοιας από τη Δερβιτσάνη φυλακισθείς τόσο επί Χότζα όσο και επί Μπερίσα.


Η ελληνόψυχη εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς Ερμιόνη Αντρέα παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον Μητροπολίτη Ανδρέα.



Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας τιμά την μνήμη του Χιμαραίου Αριστοτέλη Γκούμα αποδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον σύζυγο της αδελφής του εθνομάρτυρα Μόντη Κολίλα.
Στη συνέχεια οι τιμηθέντες απευθύνουν από έναν σύντομο χαιρετισμό.


Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ομόνοιας και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης στους Άγιους Σαράντα Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του διάβασε  αποσπάσματα από το βιβλίο του "Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι" τα οποία αναφέρονταν στη γνωριμία με τον Μητροπολίτη Σεβαστιανό.


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος περιγράφει στην ομιλία του την προσωπικότητα του μακαριστού Σεβαστιανού και την πορεία του βίου του, παραθέτοντας και τις δικές του εμπειρίες από την πολυετή γνωριμία, με τον αείμνηστο Ιεράρχη του οποίου ο Νικόλαος ήταν πνευματικό τέκνο.



Η Χορωδία Χριστιανικής Ελπίδος απέδωσε τα τραγούδια ''Πατρίδα'' από το δίσκο ''Μακεδονία μου Ελλάδα'' και ''Μείνον Μεθ΄ημών'' από υπό έκδοση δίσκο.




Αναμνηστική φωτογραφία με τους βραβευθέντες της εκδήλωσης και τα ηγετικά στελέχη ΣΦΕΒΑ - ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης

2 σχόλια:

  1. Το βίντεο της εκδήλωσης μπορούμε να το βρούμε κάπου;

    Ο Βεζιάνης ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δε λογίζεται ως συγχρονος ήρωας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμου. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω από 1.000 άτομα σε μια εκδήλωση για το Βορειοηπειρωτικό στη Θεσσαλονίκη. Αν από αυτούς ήταν Βορειοηπειρώτες έστω οι 100 θεωρείται επίτευγμα. Εκδήλωση με συμμετοχή Βορειοηπειρωτών πάνω από 1.000 άτομα μόνο χοροεσπερίδα μπορεί να είναι.
    Εκατοντάδες οι όρθιοι μέσα και έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μάλιστα παρέμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης!
    Η αίθουσα 1300 θέσεων δεν έχει κανένα κενό. Εκατοντάδες οι όρθιοι μέσα και έξω. ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ. ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ 100.000 ΕΙΝΑΙ Β/ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ..ΕΥΓΕ ΣΤΟ Β/Η-κο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
    (ΚΑΙ ΒΛΑΣΗΣ Ο ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΑΑΑΑΛΛΛΛΛΟΟΟΟΟ ΠΡΑΜΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.