Σελίδες

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Συνελλήφθη νεαρός στη Χιμάρα για ρίψη φυλλαδίων για τα 100 χρόνια της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου

"Πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοι μας έπραξαν το χρέος τους. Εμείς σήμερα τι κάνουμε; " και "Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να τον ελευθερώσουν οι άλλοι".

Αυτά γράφουν μερικά από τα φυλλάδια στην ελληνική γλώσσα με αντιαλβανικά συνθήματα που μοιράστηκαν από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914 σε κάθε γωνιά της Χιμάρας. 
Συγχρόνως το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο με το όνομα Φίλιππος Νέστορα Δημογιάννη, 28 χρονών, ως ύποπτο για αυτή την πράξη. Του έβαλε χειροπέδες του κατέσχεσε το αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες όπως μας ενημερώνει η shqiptarja.com.
Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες αλλά δεν έκανε καμία επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός. 

Εκπρόσωποι του ελληνικού κόμματος Χρυσή Αυγή έχουν επανειλημμένως εκφραστεί ότι με τον ερχομό τους στην κυβέρνηση η Ελλάδα θα απελευθερώσει αυτό το κομμάτι που βρίσκεται εντός της αλβανικής επικράτειας.

"Βόρειος Ήπειρος"


Το 1914 αυτό το κομμάτι της Αλβανίας που η Ελλάδα το ονομάζει "Βόρειος Ήπειρος", αρνήθηκε να ενωθεί με την Αλβανία ανακηρύσσοντας την Αυτονομία στο Αργυρόκαστρο και σχημάτισε τη δική της κυβέρνηση.  Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπογράφτηκε από την Αλβανία και την Προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου αναγνώριζε επίσημα την περιοχή της Β. Ηπείρου σαν ένα αυτόνομο κομμάτι και αυτοδιοικούμενο, υπό την αλβανική κυριαρχία. Αυτή η συμφωνία έδινε με κάποιον τρόπο μερική αυτονομία αυτού του τμήματος της Αλβανίας.  

Αυτό συνέβη με την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και το Πρωτόκολλο δεν εφαρμόστηκε ποτέ εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Αλβανία. Η ακύρωση του Πρωτοκόλλου έγινε επίσημα το 1921 στη Πρεσβευτική Διάσκεψη. 

(σημείωση Ε.Λ.Α.: Που ακριβώς, ποιοι συμμετείχαν και ποια ημερομηνία έγινε αυτή η διάσκεψη;;;)

από την shekulli.com.al


Τελικά ο νεαρός Χιμαραίος αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της ίδιας μέρας. Ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ του ασκήθηκαν κατηγορίες για "διανομή αντισυνταγματικών εντύπων" (!!!). Επίσης κρατήθηκε το κινητό και ο υπολογιστής του για περαιτέρω έλεγχο. Μετά τις αστυνομικές έρευνες η αστυνομία αναζητά ακόμη έναν Χιμαραίο με αρχικά Σ.Δ. 
Ο δεύτερος Χιμαραίος αναζητείται επειδή σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ είχε επικοινωνία μέσω facebook με τον Φ. Δημογιάννη που τον ενημέρωνε για το δέμα που θα του έστελνε γράφοντας του "είναι χρέος σου να τα μοιράσεις σε όλη τη Χιμάρα και τις γύρω περιοχές". Ο Δημογιάννης απάντησε με ένα "ΟΚ". Όπως σημειώνει η Panorama "δεν δόθηκαν διευκρινήσεις αν το έκανε οικειοθελώς ή επί πληρωμή"!!!

Παρακολουθείστε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1REPORT που μεταξύ άλλων αναφέρεται σε "Επιτροπή ηλικιωμένων της Χιμάρας οι οποίοι πριν από πολλά χρόνια ζήτησαν τα δικαιώματα της μειονότητας. Στην φωτογραφία φαίνεται η επιτροπή της Χιμάρας πριν 100 χρόνια"!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.