Σελίδες

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Υπουργός Άμυνας Αλβανίας: Προς επίλυση τα εκκρεμή ζητήματα με Ελλάδα

«Η Αλβανία θα επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα με την Ελλάδα. Για αυτά υπάρχει καλή θέληση και από την ελληνική πλευρά», η δήλωση έγινε από την Υπουργό Άμυνας  Μίμη Κοδέλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «A1 Raport».

Η Κοδέλι ανέφερε ότι το ζήτημα των τοπωνυμιών θα είναι το πρώτο θέμα που θα επιλυθεί. Αργότερα θα συζητηθούν το Δίκαιο της Θάλασσας, και η εμπόλεμος κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημιουργηθούν δύο επιτροπές που θα έχουν αντικείμενο το ελληνικό νεκροταφείο (των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου), ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας άνευ όρων.

Η υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη και σε ένα καυτό θέμα του Υπουργείου που είναι τα χημικά όπλα (για την καταστροφή τους) καθώς και οι νομικές παραβιάσεις που παρατηρούνται στις δομές του Υπουργείου Άμυνας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στην επίσκεψη που κάνατε στην Αθήνα συζητήσατε για τα εκκρεμή ζητήματα με τον Έλληνα ομόλογό σας ή τον πρωθυπουργό;

Απάντηση: Με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχα την ευκαιρία να μοιραστούμε ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα έχει την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ και η συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν είχε όρους, αλλά ο πυρήνας της συζήτησης ήταν οι μεταρρυθμίσεις.

Με τον ομόλογό μου, Δημήτρη Αβραμόπουλο συζητήσαμε σε βάθος θέματα, που σχετίζονται με τις πολιτικές για την προστασία και την άμυνα.  Διευκρινίστηκε ότι δεν έχει επιστρέψει η αστυνόμευση στα αλβανικά σύνορα, αλλά γίνονται κάποιοι ελιγμοί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ της Ελλάδα και Αλβανίας συζήτησα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Συζητήσαμε το θέμα της θάλασσας, των τοπωνυμιών, το ελληνικό νεκροταφείο και το δίκαιο του πολέμου. 

Ο στρατιωτικός νόμος από την πλευρά της Ελλάδας βρίσκεται σε ισχύ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν ισχύει. Είδα μια θετική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων.

Ερ. «Για τα θαλάσσια σύνορα τι συζητήσατε;»

Απάντηση: Έχουμε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ζήτημα της θάλασσας, αλλά όχι μια διεθνή συμφωνία που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά.
Πιστεύω ότι οι διεθνείς συμβάσεις, θα προσφέρουν τη σωστή λύση.

Σημαντικό για μας είναι η επικράτεια της Αλβανίας  να παραμείνει όπως έχει και να είναι σεβαστοί οι Αλβανοί που ζουν μέσα σε αυτήν ή στο εξωτερικό.
 Δεν υπάρχει καμία αλλαγή των συνόρων, αλλά γίνεται συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.