Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι δυο όψεις του Βορειοηπειρωτικού και οι 12 Απόστολοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου πρέπει να γίνονται πλέον στην Αθήνα και όχι μέσα στην Βόρειο Ηπειρο, από την στιγμή που τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι ανοιχτά από το 1990 και η Αλβανία είναι πλέον μια δημοκρατική χώρα που ετοιμάζεται να γίνει και μέλος της Ε.Ε.! Μη βιαστείτε να μου απαντήσετε. Η ερώτηση είναι ρητορική γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν εκατοντάδες απαντήσεις - δικαιολογίες, πολιτικές, διπλωματικές ή ότι άλλο θέλετε.

Της Αθηνάς Κρεμμύδα* - 17/02/2014

Υπάρχουν ωστόσο, ευτυχώς και  κάποιο λίγοι «τρελοί» για την  εποχή μας οι οποίοι το τολμούν και γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου στην καρδία της Βορείου Ηπείρου χωρίς καμία πολιτική κάλυψη, βεβαίως, από την Βορειοηπειρωτική ηγεσία ή από την Ελλάδα, υπό στενή παρακολούθηση βέβαια των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας, οι οποίες άλλοτε παρατηρούν και φακελώνουν και άλλοτε συλλαμβάνουν Βορειοηπειρώτες που πετάνε φεϊγβολάν με την Ελληνική πλευρά να μένει απαθέστατη…

Ας επιστρέψουμε όμως στην άλλη όψη του νομίσματος, στην Αθήνα και τις λαμπρές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών. Πλήθος κόσμου συμμετείχε τη Κυριακή στην δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου τιμώντας την μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την Βόρειο Ήπειρο. Δεν έλειψαν βέβαια και οι αποδοκιμασίες απέναντι σε πολιτικούς και κόμματα, σημεία των καιρών, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής και πολιτικής περιόδου που διανύει η Ελλάδα. Έπειτα ακολούθησε σειρά ομιλιών στο Πολεμικό Μουσείο με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που έγραψαν λαμπρές σελίδες στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα αλλά και στις σημερινές εξελίξεις.


Για τον γενναίο οπλαρχηγό της  Χιμάρας Σπύρο Σπυρομήλιο δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανένας άλλος παρά μόνο ένας γενναίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ στην Κύπρο όπως ο κ. Ρένος Κυριακίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιθυμία του Γρίβα ήταν ότι μετά την λύση του Κυπριακού έπρεπε να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Βεβαίως ο αρχηγός της ΕΟΚΑ όταν έλεγε λύση του Κυπριακού σίγουρα δεν θα εννοούσε το σημερινό διαφαινόμενο κατάπτυστο νέο σχέδιο για την Κύπρο…

Ο κ. Κυριακίδης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες από την Κύπρο που έσπευσε να βοηθήσει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό το 1990 ώστε να παραμείνει στις πατρογονικές του εστίες παραμένοντας και ο ίδιος σταθερός στης Αρχές και της θέσεις της ΕΟΚΑ.

Συγκινητικός και αποκαλυπτικός ήταν και ο κ. Κώστας Κυριακού ο οποίος αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού καθώς ήταν ένας από τους 5 καταδικασθέντες βουλευτές της Ομόνοιας το 1993 από το καθεστώς Μπερίσα. Ο ίδιος ανέλυσε την κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μέσα στο δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα καθώς επίσης και τους τρόπους εξόντωσης και αφανισμού των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο από το 1941, μάλιστα, υπό την καθοδήγηση τότε του ΕΑΜ Ελλάδας!  
  
Ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης  ήταν και ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, μάχιμος στον πατριωτικό χώρο, ανατρεπτικός και γνώστης του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος ο οποίος βέβαια βρέθηκε απολογούμενος στο ακροατήριο για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους Βορειοηπειρώτες κυρίως για την κατάργηση των συντάξεων του ΟΓΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος κατέκρινε την απάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τα θέματα των Βορειοηπειρωτών και τα προβλήματα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς επίσης τάχτηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Για όσους παρακολουθούν τα Βορειοηπειρωτικά δρώμενα τα τελευταία 20 χρόνια θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα τα παραπάνω ήταν σχετικά αναμενόμενα. Το καλύτερο όμως το κράτησα για το τέλος και αναφέρομαι φυσικά στον “Έλληνα με το υψηλότερο ΙQ”[sic], τον κ. Νίκο Λυγερό, ο οποίος μίλησε για γεωπολιτικά θέματα με μαθηματική γλώσσα προκαλώντας κόμπλεξ στο ακροατήριο, αφού μετά την ομιλία του κ. Λυγερού ήσουν αντιμέτωπος με δύο ενδεχόμενα: ή εσύ είσαι βλάξ και δεν κατάλαβες τίποτα ή τα είπε πάρα πολύ καλά, και προκειμένου να μην δεχθείς ότι είσαι βλάξ, κάνεις ότι τα κατάλαβες όλα και χειροκροτείς!…

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Λυγερός  μας είπε ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ασχολούμαστε δηλ. με το Βορειοηπειρωτικό και δεν καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς η Αλβανία πρέπει να μπει και θα μπει στην Ε.Ε. γιατί το παιχνίδι παίζεται για την ΑΟΖ στο Ιόνιο και την Αδριατική. Έτσι λοιπόν, επί 33 χρόνια η Ε.Ε. μας λύνει τα προβλήματα. Από το 1981 η τότε ΕΟΚ θα μας έσωζε από τους Τούρκους, θα έλυνε το Κυπριακό, θα μας έσωζε αργότερα την οικονομία και τώρα μάθαμε ότι θα λύσει και το Βορειοηπειρωτικό… Και όχι μόνο αυτό, αλλά -υποθέτω προκειμένου να μας πείσει για την σημασία στη ζωή μας της Ε.Ε. (ή μάλλον Η.Π.Ε. – Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, για κάποιους «προοδευτικούς»!)- μας ενημέρωσε ότι τα 12 αστέρια στην σημαία της Ε.Ε. συμβολίζουν τους…12 Αποστόλους!!

Αυτό, λοιπόν, είναι το τίμημα της εξέλιξης για το Βορειοηπειρωτικό: μετά από 100 χρόνια να μην μιλάμε πλέον για Αυτονομία αλλά για Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Πέρα όμως από τις θεωρητικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις υπάρχει και η πραγματικότητα ενός Ελληνισμού που χάνεται στην Βόρειο Ήπειρο γιατί κάποιοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν και να σταματήσουν την αλλοίωση πληθυσμού, τον ξεριζωμό των Βορειοηπειρωτών από τις ιδιαίτερες πατρίδες, την υφαρπαγή περιουσιών, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις βλέψεις και τις προκλήσεις των Αλβανών. Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στον πραγματικό κόσμο πριν είναι πολύ αργά…

Και μην ξεχνάμε, όταν βλέπουμε τη σημαία της Ε.Ε. με τους…12 Αποστόλους, να κάνουμε το σταυρό μας! Βοήθειά μας…



* Ραδιοφωνικής παραγωγού της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR»

1 σχόλιο:

  1. Ας επιστρέψουμε όμως στην άλλη όψη του νομίσματος, στην Αθήνα και τις λαμπρές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών. Πλήθος κόσμου συμμετείχε τη Κυριακή στην δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου τιμώντας την μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την Βόρειο Ήπειρο.
    Πλήθος κόσμου. δ.λ.δ. χιλιαδες, δεκαδες χιλαδες, παραπανω; με τι πολλαπλασιαστη τους ειδες;
    Εκδηλώσεις για την αυτο'ι'κανοποιηση του λάμπη και μονο
    Ποτέ δεν ήταν λιγοτερος κοσμος. Η καταντια δεν εχει όρια
    Τραγικοί β/ηπειρώτες. Το μέλλλλλλον σας ανοίκει
    $

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.