Η ηγεσία της ΠΓΔΜ κράτησε τους γνωστούς της ρόλους, ο υπουργός Εξωτερικών Πόποσκι εκφράστηκε διπλωματικότερα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ ήταν ο προκλητικότερος και ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι κάπου στη μέση, σταθεροί στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς να αλλάξουν την ονομασία της χώρας τους «αξιοποιώντας» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ. Βενιζέλος, με τη σειρά του, διατύπωσε για μία ακόμη φορά τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην ΕΕ, είναι απαραίτητη η τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ανάμεσά τους και αυτού των σχέσεων καλής γειτονίας. Επιπλέον, τόνισε ότι για την ΕΕ έχει πολύ μεγάλη σημασία η τήρηση της συμφωνίας της 1ης Μαρτίου 2013 ανάμεσα στα σλαβικά πολιτικά κόμματα για την οποία αξιωματούχοι της Ένωσης είχαν διαμεσολαβήσει, όπως και της συμφωνίας της Αχρίδας για τις σχέσεις ανάμεσα στη σλαβική και την αλβανική κοινότητα.
Η αλβανική κοινότητα των Σκοπίων έχει ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μελών της και τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στον Γκρούεφσκι, για τον οποίο εκτιμούν ότι δεν θέλει πραγματικά να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας και αντιτίθενται σθεναρά στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να οικοδομήσει μια «μακεδονική» ταυτότητα χρησιμοποιώντας στοιχεία της αρχαίας ιστορίας.
«Το Κόσοβο έχει μια καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική»
Αυτό ήταν το μήνυμα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την Πρίστινα. Ακόμη και όταν κοσοβάροι δημοσιογράφοι πίεζαν να πάρουν απάντηση για το αν και πότε η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, γεγονός που συσχέτιζαν και με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε σταθερά ότι στόχος είναι η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ότι κατά τη μετάβαση αυτή θα λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Το τελευταίο διάστημα είναι συχνές οι εκτιμήσεις ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά στην αναγνώριση του Κοσόβου, με δεδομένη και τη βήμα βήμα πρόοδο των διμερών σχέσεων.Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι Βελιγράδι και Πρίστινα κατανοούν την ελληνική θέση, ότι στο πλαίσιο της ομαλοποίησης ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο θα έρθει η ώρα που η Αθήνα θα προχωρήσει στην αναγνώριση (οι πρώτοι), αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η ώρα (οι δεύτεροι). Οι αρχές του Κοσόβου εκτιμούν την ελληνική υποστήριξη για τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου και για τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, καθώς γι' αυτές είναι προτεραιότητα το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών τους. Σε διμερές επίπεδο, σημαντική εξέλιξη θα είναι η λειτουργία Γραφείου Συνδέσμου στην Αθήνα που ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Θάτσι ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Τέλος οι κοσοβάροι αναζητούν έλληνες επενδυτές, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας κα του τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η οργάνωση οικονομικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Αναφορά για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ουδεμία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.