Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος προς Μπουσάτι: Αν δεν βάλω την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μη με λεν Βαγγέλη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και κατόπιν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών και μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απόκτηση του καθεστώτος της υποψηφιας χώρας στην ΕΕ, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Ο Μπουσάτι στην ομιλία του είπε ότι με τον  Έλληνα υπουργό, συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, αλλά το πιο σημαντικό ήταν το θέμα των τοπωνυμιών.
Σύμφωνα με τον Μπουσάτι πρόκειται να βρεθεί μια τεχνική λύση στο θέμα αυτό, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι η Ελλάδα εγγυάται ότι εντός των έξι μηνών της προεδρίας της, η Αλβανία θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος της υπό ένταξη χώρας και είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Είπε ακόμη, ότι στο τέλος Απριλίου, θα συναντηθούν πάλι στη Θεσσαλονίκη, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για την ανανέωση της λεγόμενης «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης 2014», που έχει στόχο την ένταξη στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε , επίσης, ότι οι δύο χώρες έχουν ανεπίλυτα ζητήματα που θα πρέπει να τα επιλύσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του αλβανικού κράτους.

εφημερίδα shqip: Η Αλβανία παραιτείται από την «Τσαμουριά»


Το θέμα των τοπωνυμιών, το οποίο έχει γίνει εμπόδιο στην κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών παραμένει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η επίλυση αυτού του αδιέξοδου,  μοιάζει να τελειώνει με την καταφυγή στις διεθνείς συμβάσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Αλβανός Ντιτμίρ Μπουσάτι και ο Έλληνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, εξέφρασαν την προθυμία για την επίλυση του προβλήματος των τοπωνυμιών  βάσει των διεθνών συμβάσεων.

Η εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ενδέχεται να φέρει την απάλειψη των αλβανικών ονομασιών χωριών στην περιοχή των συνόρων και η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο τα ονόματα όπως περιλαμβάνονται στα περισσότερα χωριά, τα οποία τα ονόματά τους έχουν αλλάξει πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Τη θέληση της κυβέρνησης των Τιράνων, εξέφρασε ο Αλβανός Υπουργός εξωτερικών, για το ζήτημα,  το οποίο αν δεν καθορίζεται ως πολιτικό-  αυτό σημαίνει «παραίτηση από τη τσαμουριά», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

«Έχουμε βρει κοινό έδαφος καταρχήν, και θα εξετάσουμε το ζήτημα του θέματος των τοπωνυμιών που είναι καθαρά ένα τεχνικό ζήτημα και θα αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών προτύπων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, της αρχές της καλής γειτονίας και φυσικά την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα καρπωθούν οφέλη από αυτήν τη συμφωνία, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Από την άλλη πλευρά, ο Βενιζέλος – συνεχίσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip, τόνισε ότι δεν πρέπει να λησμονείται αυτό το ευαίσθητο θέμα:

«Θα ενεργοποιήσουμε κοινές επιτροπές σε διάφορους τομείς, που είναι χρήσιμοι για την πολιτική και την οικονομική πορεία που θα δώσει λύσεις σε προβλήματα μετακίνησης ορισμένων πολιτών. Παρατήρησα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τις δηλώσεις του Μπουσάτι για το ζήτημα των τοπωνυμιών, που αυτό το ίδιο, δεν έχει καμία πολιτική διάσταση και χωρίς προκατάληψη αφορά την εδαφική ακεραιότητα και τις διμερείς σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο νούμερο δύο της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το δημοσίευμα.


με πληροφορίες από www.echedoros-a.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε μιλούσαν και για μια "γέφυρα φιλίας" όσον αφορά την Ελληνική Μειονότητα, τώρα καταργήθηκε κι αυτό... Θα μου πείτε από την κοροϊδία καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.