Σελίδες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας όρκισε εθελοντές-στρατιώτες των νέων ενόπλων δυνάμεων

Τριάντα έξι εθελοντές ορκίστηκαν σήμερα Δευτέρα στη Συμφερόπολη, ενώπιον του φιλορώσου πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, για να υπηρετήσουν ως στρατιώτες στις αμυντικές δυνάμεις που συγκροτεί η επαρχία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου η ορκωμοσία έγινε στην αυλή ενός κτιρίου, τα ουκρανικά, γαλανοκίτρινα εμβλήματα του οποίου είχαν ξαναβαφτεί βιαστικά στα χρώματα της ρωσικής σημαίας: κόκκινο, μπλε και άσπρο. Οι εθελοντές, που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, ορκίστηκαν "να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαίας".

Ο Αξιόνοφ, μπροστά σε κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων απ' όλον τον κόσμο, και φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το πουκάμισό του, ευχαρίστησε τους εθελοντές "για την αφοσίωσή τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο". "Είστε στο εξής ο προμαχώνας του λαού της Κριμαίας", τόνισε.


Οι εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, πλησίαζαν σε ένα τραπέζι πάνω από το οποίο κυμάτιζε η ρωσική σημαία και διάβαζαν ανά τριάδες τον όρκο: "Δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι τον λαό της Κριμαίας και να τηρώ κατά γράμμα το σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας".

Mιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αξιόνοφ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί 186 εθελοντές. 

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τους στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν περικυκλωθεί μέσα στις βάσεις τους από Ρώσους στρατιώτες και φιλορώσους πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά το δημοψήφισμα "θα μπορούν είτε να φύγουν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας είτε, εφόσον είναι πολίτες της και το επιθυμούν, να ορκιστούν πίστη στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή στη Ρωσική Ομοσπονδία".

Εκπρόσωποι δυτικών δυνάμεων πρόκειται να συναντηθούν στο Λονδίνο την Τρίτη για να καταρτίσουν έναν κατάλογο των ρώσων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων οι οποίοι θα υποστούν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία εντός ημερών, όπως δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους αμερικανούς, τους ευρωπαίους και άλλους διεθνείς εταίρους μας, για να προετοιμάσουμε αυτόν τον κατάλογο με τα ονόματα και τις κυρώσεις (. . .). θα είναι το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης εδώ στο Λονδίνο αύριο με τους διεθνείς εταίρους μας» τόνισε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι πιθανές κυρώσεις κατά προσώπων αφορούν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διεμήνυσε πάντως ότι η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές για το δημοψήφισμα που οργανώνει την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η χερσόνησος αυτή δεν αποτελεί κράτος και, επιπλέον, δεν είναι μέλος του 57μελούς Οργανισμού.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κριμαία δεν μετέχει στον ΟΑΣΕ και επομένως θα ήταν δύσκολο να μας προσκαλέσει" είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουκρανία, που είναι μέλος του ΟΑΣΕ, δεν έχει στείλει καμία πρόσκληση. Ο Οργανισμός "σέβεται την πλήρη εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να περάσουν στην Κριμαία που ελέγχεται πλέον από τις φιλορωσικές δυνάμεις. Νωρίτερα, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Κριμαίας, είπε ότι οι νέες, φιλορωσικές αρχές "ζήτησαν ευγενικά" από τους παρατηρητές να φύγουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ικανοποιημένος με την προοπτική της συνάντησης στο Λευκό Οίκο με τον μεταβατικό ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, - την προσεχή Τετάρτη, τόνισε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου επισήμανε ότι η επίσκεψη του Γιατσένιουκ αποδεικνύει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας είναι νόμιμη στα μάτια της Ουάσινγκτον.

Σήμερα στο μεταξύ θα συνεδριάσει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία », σχολίασε ένας διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν επιχειρήσει τρεις φορές ανεπιτυχώς από την περασμένη εβδομάδα να μπουν στην Κριμαία.

Η Ουκρανία, τώρα, ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία.

Για το θέμα της Ουκρανίας ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Πούτιν πως θεωρεί ότι η θέση της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με αυτές που εκφράζει η Δύση, ενώ τον ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι απέφυγε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω συνομιλίες.


www.skai.gr



Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ναυτική βάση στην Κριμαία

Πυρ με αυτόματα όπλα άνοιξαν ρωσικά στρατεύματα σε βάση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Interfax.

Ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανήκει σε μηχανοκίνητο τάγμα του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα.

Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών και ο διοικητής της βάσης προσπαθεί να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του επεισοδίου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο.

Σύμφωνα με το Interfax, φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν, επίσης, το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα «προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος».

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων, δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία.

Ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ δήλωσε πως περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτίριο γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και απείλησαν να το καταλάβουν αν οι ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.