Σελίδες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

TΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής για τις επαφές Βενιζέλου στα Τίρανα και τα Βαλκάνια: Μας γράφουν όλοι…

— Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς συζήτησε και συμφώνησε ο Β. Βενιζέλος στα Τίρανα, καθώς οι δηλώσεις του και οι ανταποκρίσεις που δημοσιεύτηκαν, κάθε άλλο παρά διαφωτιστικά ήταν.

Μας έκανε εντύπωση ότι στις δηλώσεις ξεχάσθηκε το βασικό θέμα που έχει θέσει η Ελλάδα, αυτό της αναγνώρισης εκ μέρους της Αλβανίας της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο κάποιοι υπαινιγμοί -γενικού χαρακτήρα- περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου υπήρξαν. 

— Και να θυμίσουμε ότι υπήρχε η προσδοκία ότι τα Τίρανα θα υποδέχονταν τον Β. Βενιζέλο με «δώρο» τη συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Αντιθέτως, και μάλιστα με τις ευλογίες του Β. Βενιζέλου, ανακοινώθηκε το άνοιγμα συνομιλιών για τη λειτουργία των επιτροπών που προβλέπονται από το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μάλλον δεν αντιλήφθηκε ο κ. Βενιζέλος ότι αποτελεί το πάγιο αίτημα των Αλβανών για να θέσουν θέμα Τσάμηδων στις διμερείς σχέσεις.


— Μετά τις συναντήσεις, και κατόπιν εορτής, υπήρχαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ότι οι επιτροπές θα είναι για τη διαχείριση των νερών των ποταμιών, για τα στρατιωτικά νεκροταφεία και τα σχολικά βιβλία. Πραγματικά, εάν δεν πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης των ΜΜΕ, είναι μια τραγική πλάνη και ένας ακόμη πιο τραγικός χειρισμός ενός πολύ σοβαρού εθνικού θέματος.


Και, κυρίως, δίνεται η εντύπωση μιας αξιοθρήνητης ελληνικής παρουσίας, με την οποία οι Αλβανοί, εκτός από τη δουλειά τους, έκαναν και πλάκα… 


— Αλλά ακόμη κι αν αφορά τα τοπωνύμια, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η σύγκλιση των επιτροπών δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει και πολλά να συζητήσει με τους Αλβανούς, οι οποίοι οφείλουν να χρησιμοποιούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα τοπωνύμια της Ελλάδας στα διαβατήρια των αλβανών πολιτών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Ο λόγος που οι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν τις αλβανικές ονομασίες των ελληνικών πόλεων δεν ήταν φυσικά από… λάθος. 

Ειδικά, μάλιστα, σε πολλές περιοχές ο στόχος ήταν προφανής. 

— Και ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι θα διευκολυνθεί η αλβανική πλευρά ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη μετακίνηση από και προς την Ελλάδα των αλβανών πολιτών καθώς, με βάση τις εγκυκλίους που φθάνουν στους μεθοριακούς σταθμούς, μπορεί να εμποδιστεί η είσοδός τους στην Ελλάδα, εάν τα τοπωνύμια του τόπου γέννησής τους στην Ελλάδα είναι στην αλβανική. Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη… διαβεβαίωση του αλβανού συναδέλφου του κ. Μπουσάτι ότι στο θέμα των τοπωνυμίων δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση και θα βρεθεί λύση που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών κ.λπ.

— Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις όμως, ο κ. Μπουσάτι εξήγησε ότι οι επιτροπές που θα πρέπει να συγκληθούν θα εξετάσουν «θέματα που κληρονομήθηκαν και θέματα της επικαιρότητας, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαιότητας», συνδέοντας ευθέως το θέμα των Τσάμηδων με ό,τι άλλο θέμα θέλει να θέσει η ελληνική πλευρά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν είχε πλήρη γνώση των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημόσιες δηλώσεις.



ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.