Λίγες ημέρες, μετά την επιστροφή της από την επίσημη επίσκεψή που πραγματοποίησε στην Αθήνα, η υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού, Λιντίτα Νικόλα, σε συνέντευξή της, τόνισε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό της, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, συμφώνησαν για αμοιβαία διόρθωση των σχολικών βιβλίων, από τα οποία θα αποκοπούν τα εθνικιστικά στοιχεία και οι ιστορικές στρεβλώσεις που προωθούν το μίσος προς τους γείτονες.
Για το θέμα αυτό η Υπουργός, Lindita Nikolla, είπε ότι έχει ήδη δώσει εντολή για το σχηματισμό μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με αντικείμενο αυτό.
«Δεν καθορίστηκε κάτι συγκεκριμένο, για το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά έγινε μια προσέγγιση σε μια συμφωνία που είχε μείνει στάσιμη από το 2003, η οποία αναφέρεται στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ώστε να μετατραπούν (οι τομείς αυτοί) σε νέο στάδιο επικοινωνίας, στο πλαίσιο της ένταξης της Αλβανίας. Μοιραστήκαμε τις προθέσεις μας να προχωρήσουμε, βάσει των εμπειριών, για μια καλύτερη διευθέτηση. Έτσι, θα πρωτοστατήσει σε αυτή τη διεργασία η εμπειρία μας και όχι τόσο η πολιτική», δήλωσε η Νικόλα.
Στην ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η αλβανική πλευρά σε αυτή τη συνεργασία, η Νικόλα τόνισε ότι δεν θα αλλάξει η ιστορία.
«Είμαστε συνομιλητές μιας εταιρικής σχέσης. Οπωσδήποτε δεν μπορούν να αφαιρεθούν στοιχεία της ιστορίας του λαού μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, σε όλα τα σημεία που μας ενώνουν», είπε η Νικόλα.
Η Αθήνα έχει καιρό που πιέζει για αλλαγή της ιστορίας και της γεωγραφίας στα αλβανικά σχολικά βιβλία, γιατί σύμφωνα με τους Έλληνες δεν περιέχουν αλήθειες.
Πάνω σε αυτό είχαν κατατεθεί και ορισμένες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Η διαδικασία αυτή, της συζήτησης με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας είχε ξεκινήσει από το 2000 και ακόμη, από αυτό το ίδιο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν απομακρυνθεί τα στοιχεία που υποκινούν το μίσος, τον εθνικισμό και τη ξενοφοβία μεταξύ των μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, έχουν υπογραφεί σχεδόν με όλες τις χώρες της περιοχής, παρόμοιες συμφωνίες για τη δημιουργία κοινών επιτροπών, που θα απομακρύνουν από τα σχολικά βιβλία, στοιχείων που προωθούν το μίσος μεταξύ των λαών και των φυλών.
Σημειώνεται στις συμφωνίες αυτές περιέχεται και η κατάργηση του όρου «Τουρκαλβανοί» στις αναφορές σχετικά με το ρόλο τους στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Ομοίως ορισμένα χωρία, θα διορθωθούν, όπου αναφέρεται ο ρόλος των Αρβανιτών στην ελληνική ιστορία ή γεγονότα των Τσάμηδων το 1920, μέχρι την τελική αποχώρησή τους, από την Ελλάδα το 1944.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το πνεύμα συνεργασίας που έχει ξεκινήσει, ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, ονόμασε την Νότιο Αλβανία, ως «Βόρειο Ήπειρο», όπως έκανε σε δήλωσή του και πριν από ένα χρόνο όταν επισκέφθηκε την Κορυτσά, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα του Shqip.
Το σχόλιο μας: Οι "εθνικιστικές αναφορές" περί Βορείου Ηπείρου έχουν εξαλειφθεί από τα ελληνικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας εδώ και 10 χρόνια.
Θα αφαιρέσουν άραγε οι αλβανοί από τα σχολικά βιβλία τους τις αναφορές περί "αλβανικών περιοχών" στην Ελλάδα ή τη "γενοκτονία" των τσάμηδων;
γιατί πολλά χρόνια τα ακούμε αλλά στην πράξη τίποτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.