Σελίδες

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ: Ύψωσαν ασπίδα για τους Έλληνες της Χειμάρρας


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Έθνος τη Δευτέρα με το ρεποράζ για τη Χειμάρρα.


ΗΠΑ και EE βάζουν «φρένο» στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμαγια υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην περιοχή της Χειμάρρας.
Η κρίσιμη συνάντηση της 7ης Σεπτεμβρίου στα Τίρανα και ο «πάγος» από τους ξένους διπλωμάτες που συνδέουν το περιουσιακό και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
«Εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε αλλάξτε τον νόμο» λένε.
Όντας υπό πίεση, ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει προσωρινά πίσω, στην προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
Αλλιώς τα είχε σχεδιάσει… κι αλλιώς του έρχονται.
Ενισχυμένος από τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα θεώρησε προφανώς πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης τα σχέδιά του για την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην τουριστικά «πολύτιμη» παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας.
Το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο, ελεγχόμενο γαρ από τον ίδιο τον κ. Ράμα, ανέλαβε δράση στα τέλη του Αυγούστου, εγκρίνοντας (χωρίς καμία προηγουμένη δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους) ένα πολεοδομικό «master plan» που ανοίγει τον δρόμο για την ανέγερση «νέων παραθαλάσσιων τουριστικών οικισμών» πάνω σε… κατεδαφισμένες ελληνικές ιδιοκτησίες.
Ο στόχος ήταν, μάλιστα, οι επίμαχες κατεδαφίσεις να ξεκινήσουν άμεσα.
Η αντίδραση της εθνικής ελληνικής μειονότητας ήταν άμεση, όπως άλλωστε και της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην πορεία, ωστόσο, έμελλε να αντιδράσουν και άλλοι σε θεσμικό-διπλωματικό επίπεδο -όχι μόνο Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικανοί-, με αποτέλεσμα τελικώς οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις να αναβληθούν μέχρι νεωτέρας.
Υποκύπτοντας στις έξωθεν πιέσεις, ο Αλβανός πρωθυπουργός προχώρησε και σε κάποιες κινήσεις φαινομενικά καλής θέλησης.
Έσπευσε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Χειμαρριωτών στις 15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας παράλληλα εντολή να παραμείνουν ακινητοποιημένες οι μπουλντόζες έως ότου εκείνος επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του OHE.
Ήταν, ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Ράμα που στις 7 Σεπτεμβρίου προσκάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της EE, κ.ά. σε δίωρη συνάντηση στα Τίρανα, με στόχο να τους πείσει για τις «αγαθές προθέσεις» της κυβέρνησης του αλλά και για το σύννομο της αμφιλεγόμενης ανάπλασης στην… αλβανική Ριβιέρα.
Οι απαντήσεις που εισέπραξε δεν ήταν όμως εκείνες που θα ήθελε. Μάλλον το αντίθετο.
«Δεν θα σταματήσουμε εμείς την ανάπτυξη επειδή ο γείτονας μας έχει αντιρρήσεις», φέρεται να δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στρέφοντας τα πυρά του ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση επειδή τολμάει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Ράμα προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «όλη η φασαρία γίνεται από καμιά 50αριά άτομα που παραπληροφορούν», προκαλώντας «σουρεαλιστικές καταστάσεις».

Κρίσιμη Συνάντηση

Ο κ. Ράμα στις 7 Σεπτεμβρίου προσκάλεσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Ντ. Λιου,της EE, Ρ. Βλαχούτιν κ.ά., ώστε να τους πείσει για τις αγαθές προθέσεις του.
Οι απαντήσεις που εισέπραξε δεν ήταν όμως εκείνες που θα ήθελε.
Το παράξενο είναι ότι ενώ οι ξένοι τού έβαλαν πάγο, φήμες θέλουν κάποια από τα σχέδια ανάπλασης να έχουν εκπονηθεί από ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Δικαίωση

Ο στόχος του, προφανής: Να «δικαιώσει» τις επιλογές της αλβανικής κυβέρνησης ενώπιον των ξένων πρεσβευτών, υποβαθμίζοντας παράλληλα ως ανυπόστατες τις ελληνικές επικρίσεις.

Διόλου τυχαία και η δήλωσή του ότι σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί συνολικά 9.150 κατεδαφίσεις κτιρίων, με τον νόμο περί αποζημιώσεων να εφαρμόζεται «κατά απόλυτη ισότητα σε όλες τις περιπτώσεις».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι αποζημιώσεις είναι μικρές, επειδή οι πολίτες δηλώνουν χαμηλές εμπορικές αξίες κατά τις αγοραπωλησίες, «όπως γίνεται και στην Ελλάδα» (στην οποία, ωστόσο, Ελλάδα υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, σημειώνουμε).
«Είναι ανάγκη να τακτοποιήσουμε την παραλιακή μας ζώνη. Γιατί θα πρέπει άλλες χώρες να έχουν λόγο σε αυτό;», διερωτήθηκε o κ. Ράμα, πλαισιωμένος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και Ενέργειας της Αλβανίας και από τον δήμαρχο Χειμάρρας.
Η πρέσβης της EE στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτιν, είχε ωστόσο διαφορετική άποψη από εκείνη που θα ήθελε ο κ. Ράμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η κυρία Βλαχούτιν αναγνώρισε ότι το περιουσιακό είναι «προβληματικό σε ολόκληρη την Αλβανία».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στην περίπτωση μειονοτικών πληθυσμών (όπως είναι ο ελληνικός) θα έπρεπε να δικαιολογούνται «θετικές αποκλίσεις» από τις γενικά εφαρμοζόμενες πρακτικές.
Η Κροάτισσα διπλωμάτις συνέδεσε, μάλιστα, το περιουσιακό και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπό την έννοια ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όταν, μάλιστα, ο κ. Ράμα τής είπε ότι «αυτά προβλέπει ο νόμος στην Αλβανία», εκείνη του απάντησε σε σκληρό τόνο λέγοντας:
«Εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε αλλάξτε τον νόμο».
Μπαίνοντας στην ουσία του προβλήματος, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία, Ντόναλντ Λιου, υπογράμμισε ακριβώς εκείνο το οποίο αρνείται να αποδεχθεί το καθεστώς Ράμα: Ότι για να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης, θα πρέπει πρώτα να είναι γνωστά και καταγεγραμμένα τα όρια των περιουσιών, ότι θα πρέπει δηλαδή προηγουμένως να δοθούν στους κατοίκους τίτλοι ιδιοκτησίας (όπως ζητάει εδώ και χρόνια η ελληνική μειονότητα), ώστε να εγγράψουν αυτοί τις περιουσίες τους στο υποθηκοφυλακείο.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε, μάλιστα, από τον Ράμα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους, που θα έχει την αποστολή να λειτουργεί εκτονωτικά-συναινετικά.
Σε ανάλογο πνεύμα έμελλε να κινηθεί και ο πρέσβης της Ολλανδίας, υπενθυμίζοντας στον κ. Ράμα την πρόσφατη (Ιανουάριος 2017) απόφαση του Αλβανού Συνηγόρου του Πολίτη, που βλέπει σειρά «ατελειών και νομικών παραβάσεων» στο σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας.

Οι περιουσίες καταλήγουν σε χέρια ημετέρων

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν το καθεστώς Ράμα παρουσίασε στους κατοίκους της Χειμόρρας το «νέο σχέδιό» του για την τουριστική «ανάπλαση» της… αλβανικής Ριβιέρας.
Ο λόγος για ένα σχέδιο ύποπτων προθέσεων, διαμορφωμένο στα κρυφά, σε διαβούλευση με «ημέτερα συμφέροντα», αλλά όχι και με την άμεσα ενδιαφερόμενη ελληνική εθνική μειονότητα, πάνω από τις περιουσίες της οποίας πρόκειται κυριολεκτικά να περάσει η επονομαζόμενη «ανάπτυξη».
Είχαν προηγηθεί πολλά και ανησυχητικό: η προκλητικά αδικαιολόγητη κατεδάφιση του Ναού του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες του Δήμου Χειμάρρας, το καλοκαίρι του 2015, οι αυθαίρετες κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών ήδη από το 2014 κ.ά.

Στις 28 Οκτωβρίου

Το θέμα έμελλε να επανέλθει στο προσκήνιο στις 28 Οκτωβρίου του 2016, ανήμερα την εθνική μας εορτή, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είδαν ξαφνικά στην πόρτα τους ειδοποιητήρια, υπογεγραμμένα από τον… ελληνικής καταγωγής δήμαρχο, Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν άμεσα τις οικίες τους (εντός πέντε ημερών), καθώς αυτές επρόκειτο να κατεδαφιστούν στον βωμό της «αστικής αναγέννησης».
«Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε και δεν τελειώνει με τα 19 κτίρια που προτίθεται να κατεδαφίσει ο πρωθυπουργός στο κέντρο της Χειμάρρας», δήλωνε τότε στο «Έθνος» ο μειονοτικός βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες.
Αντιθέτως, πρόκειται για ένα «ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, με στόχο την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Ιονίου εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών».
Το καθεστώς Ρόμα επιδίδεται εδώ και καιρό σε μια συντονισμένη επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών σε περιοχές «φιλέτα».
Ακυρώνει (ή αρνείται να αποδώσει) τίτλους ιδιοκτησίας και κατεδαφίζει κτίσματα (με ιστορία ακόμη και εκατοντάδων ετών) μέσα σε ένα όργιο αδιαφάνειας.
Στη Χειμάρρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο, και είναι πολύ λίγοι όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Όσο για τις κατασχεθείσες περιουσίες, αυτές συνήθως καταλήγουν αντί πινακίου φακής στα χέρια «ημετέρων» προς «τουριστική αξιοποίηση».
Αποζημιώσεις χρειάζεται να περάσουν χρόνια για να δοθούν, και όταν τελικώς δίνονται είναι σχεδόν μηδαμινές, με αποτέλεσμα οι παλαιοί ιδιοκτήτες να φεύγουν στο εξωτερικό και n περιοχή να αλλοιώνεται πληθυσμιακά.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Εντι Ράμα έβαλε ενδεικτικά την υπογραφή του σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας.
Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στα τέλη Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας ενέκρινε ένα πολεοδομικό «master plan» που ανοίγει τον δρόμο για την ανέγερση «νέων τουριστικών οικισμών» σε απαλλοτριωμένες παραθαλάσσιες εκτάσεις… ελληνικής ιδιοκτησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ στην Εφημερίδα «Έθνος», 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017.


από tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.