Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς: Πολιτικοί που δεν σέβονται την ελληνική μειονότητα δεν μπορούν να κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια

Απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Ζώνη» και τους δημοσιογράφους Θ. Σιαφάκα και Ν. Κασιμάτη (28.09.2017)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω και για το κομμάτι της Αλβανίας. Εκεί ζήσαμε και ζούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας. Αναφέρομαι στη Βόρεια Ήπειρο και στις περιουσίες εκεί των ανθρώπων.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ελληνική γηγενής μειονότητα βρίσκεται υπό τη μεγάλη προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτή την περίοδο βρίσκεται και υπό την προστασία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμα και των ΗΠΑ.

Όπως θα γνωρίζετε, η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, όπως και με τη γείτονα χώρα στο βορρά, των Σκοπίων, οι υποψηφιότητες αυτές δόθηκαν άνευ όρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά, για ν’ ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ικανοποιούν ορισμένα προαπαιτούμενα.
Στην Αλβανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε προαπαιτούμενο τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε στο Συμβούλιο των Υπουργών και ηττήθηκε αυτή η άποψή της, διότι προσθέσαμε άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα.

Τα τέσσερα προαπαιτούμενα είναι η μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, που αφορά το νότο της Αλβανίας κι όλα αυτά τα ναρκοδολάρια που κυκλοφορούν στη σκηνή της Αλβανίας, η μάχη απαιτεί ακόμα, έχουμε πει, την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων. Και το ξεκαθάρισα ξανά στον ΟΗΕ και έγινε άμεσα κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές, ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» του Χότζα, ότι μειονότητα είσαι μόνο αν είσαι σε δυο περιοχές, ενώ αν φύγεις από το χωριό σου και πας στα Τίρανα δεν είσαι μειονότητα, είναι ενάντια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η μειονότητα πρέπει ν’ αναγνωρίζεται σε όλη την έκταση και όπου κι αν βρίσκεται στην Αλβανία. Επίσης, εισαγάγαμε ως κριτήριο ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την προστασία της ιδιοκτησίας, των ανθρώπων που έχουν μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Και αυτός ο συνδυασμός σημαίνει προστασία της ιδιοκτησίας της μειονότητας.
Να σας εξηγήσω ποιο είναι το πρόβλημα εκεί: Στη δεκαετία του ’40 έγινε η κρατικοποίηση αυτών των ιδιοκτησιών. Όταν μετά έπεσε το καθεστώς του Χότζα κι έγινε η αποκρατικοποίηση, δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η Ελλάδα παλεύει ν’ αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας ώστε να υπάρχουν και νομικά κατοχυρωμένα τα δικαιώματα αυτών, οι οποίοι θέλουν να πουλάνε, ή να απαλλοτριώνεται η ιδιοκτησία για λόγους πραγματικών αναγκών και όχι υποτιθέμενων, και να μπορούν να εισπράττουν και χρήματα.
Διότι εδώ δεν είναι ότι πάνε μόνο και παίρνουν την περιουσία των Χειμαρριωτών, αλλά πάνε και την παίρνουν τσάμπα, χωρίς κόστος, χωρίς ανταλλάγματα οικονομικά. Κατά συνέπεια, έχουμε πάρει μέτρα κι έχουμε την υποστήριξη του διεθνή παράγοντα και όπως έχετε δει, οι κατεδαφίσεις αυτές έχουν τελειώσει.

Πρέπει να σας πω ότι πήραμε και ορισμένα αυστηρά μέτρα. Π.χ. οι πολιτικοί οι οποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, δεν μπορούν να κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς -δεν ξέρω τί έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις- ελληνική ιθαγένεια έχουν διάφοροι παράξενοι τύποι, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμαρχος Χειμάρρας που προωθεί αυτά τα σχέδια.
Όπως ξέρετε, εμείς του την πήραμε την ιθαγένεια. Διότι, δεν μπορεί να είσαι Έλληνας υπήκοος, Αλβανός υπήκοος και να κυνηγάς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αυτές είναι πρωτοφανείς καταστάσεις που βρήκα εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών στο χώρο αρμοδιότητάς μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.