Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινά κοινή προσπάθεια για περισυλλογή των οστών του ’40



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ

• Δάκρυσε μιλώντας στους Βουλιαράτες, κατά την εκδήλωση του ΟΧΙ στο στρατιωτικό Nεκροταφείο, ο Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς όταν αναφέρθηκε στους άταφους νεκρούς του Έπους του 1940. 

Και ανακοίνωσε την έναρξη διακρατικής προσπάθειας, Ελλάδας και Αλβανίας, για να εντοπιστούν, να περισυλλεχθούν και να ενταφιαστούν τα διάσπαρτα στα αλβανικά βουνά οστά των Ελλήνων στρατιωτών, που έχει αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ξεθάβουν σκύλοι και τα τρώνε...
Αυτό ζήτησε εξάλλου και ο πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τώρα Γενικός Γραμματέας  της Επιτροπής Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, που παραβρέθηκε στην τελετή.

Αδιάσπαστη συνέχεια
Στον συγκινητικό χαιρετισμό του, ο κ. Ροκανάς, σημείωσε την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαία Σπάρτη, στο Μέγα Αλέξανδρο, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους ήρωες του 1821 μέχρι τους γενναίους μαχητές που στα Ηπειρωτικά βουνά έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή τους για την υπέρτατη αξία, την ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις
Κατά τα λοιπά, λιτά, αλλά ουσιαστικά στα στρατιωτικά Νεκροταφεία στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, τιμήθηκε το ΟΧΙ με δοξολογία (από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο στους Βουλιαράτες), τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων, προς τιμή των στρατιωτών που έπεσαν κατά το Έπος του ’40 στα αλβανικά βουνά.

Και οι παρουσίες
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα,  ενώ από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ο  νέος υφυπουργός Εξωτερικών Άλκης Πούλης και η περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Ζαμίρα Ράμη. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ελληνικού κόμματος ΜΕGA Χρήστος Κίτσιος και οι Έλληνες βουλευτές Γεώργιος Στύλος (Ν.Δ.) και Παναγιώτης Κουρουπλής (ΣΥΡΙΖΑ).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Να προσθέσουμε ότι στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Δερβιτσάνη για την επέτειο του ΟΧΙ ο κ. Σούρλας είπε μεταξύ άλλων ότι "δεν θα έχουμε δικαίωμα να ξαναέρθουμε εδώ αν δεν βρούμε τα οστά όλων των πεσόντων!"
Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή που ο πρόεδρος του επίσημου Συνδέσμου Αποστράτων του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα έδωσε ως δώρο στον πρόεδρο της κοινότητας Δερβιτσάνης ένα αντίγραφο αρχαίου ελληνικού αμφορέα που είχε μέσα χώμα από τον Μαραθώνα όπου ειπώθηκε το πρώτο ΟΧΙ της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.