Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Άνοιξε στο Δελβινάκι το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης»

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο Δελβινάκι. Στις εγκαταστάσεις του παλαιού εκπαιδευτηρίου στο Δελβινάκι θα λειτουργήσει το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης», ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Εργαστηρίου Ιστορίας Νεώτερης Ελλάδος και Νεοελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συνεργασία, την ηθική και οικονομική στήριξη του Δήμου Πωγωνίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο Ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής Απόστολος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκαν στην κοινή πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που απευθύνεται σε όλους τους Πωγωνήσιους, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και γενικότερα σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.
«Ο Δήμος Πωγωνίου με επίγνωση της πολιτιστικής του κληρονομιάς, της παράδοσης και της προσφοράς στις τέχνες και τα γράμματα, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξειδικεύσουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να ακολουθήσει τις εξελίξεις και ο Δήμος στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και ηθικά και οικονομικά», τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

Στις λεπτομέρειες που οδήγησαν αρχικά στη σκέψη για τη δημιουργία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και σε πρακτικές – τεχνικές λεπτομέρειες, αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Απόστολος Παπαϊωάννου. «Οι ρίζες του Πανεπιστημίου βρίσκονται στο παρελθόν, στο β’ μισό του 19ου αιώνα, όταν ήδη είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τον Πωγωνησιακό λαό υπό την καθοδήγηση και τη συνδρομή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως.

Στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή με διδάσκοντες και διδασκομένους. Ο Δήμος Πωγωνίου αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ μετά την συμπλήρωση των αιτήσεων θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σπουδών. Το Πανεπιστήμιο θα χορηγεί βεβαιώσεις σπουδών όπως όλα τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου που ευχαρίστησε για την υποστήριξη το Δήμο Πωγωνίου, καθώς επίσης την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς.

Αναφορικά με τους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου, ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε πως υπάρχει ήδη μεγάλο και συγκινητικό ενδιαφέρον από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, όπως ο Φάνης Κακριδής, ο Μιχάλης Μερακλής, ο Χρήστος Πελεκίδης, η Μαρία Αναστασοπούλου, ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο Γιώργος Πλουμίδης, η Χρύσα Μαλτέζου, ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και ο Χρήστος Μασσαλάς.

Ανακοινώσεις με λεπτομέρειες για τις εγγραφές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, προγράμματα σπουδών και άλλες σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ στο Δελβινάκι θα γίνουν σύντομα την ημέρα των εγκαινίων του.

panhellenicpost.com


φωτογραφία: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.