Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το Λαζαράτι και η Ελληνική Κοινότητα

Lazarat 08 15 2013Το Λαζαράτι είναι ένα χωριό (κωμόπολη), δίπλα στη Δερβιτσιάνη, εκεί που τελειώνει η Κάτω Δρόπολη. Ένα χωριό που εξισλαμίστηκε  τον 17ο αιώνα, όπως και άλλα μέρη στο Νότο, όπως και πολλά μέρη στην Αλβανία από την Τουρκική Αυτοκρατορία. Τα ευρήματα και τοπωνύμια, που σώζονται, μιλούν για την ορθόδοξη καταγωγή του.
Είναι ακόμα μια κοινότητα το όνομα της οποίας ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας,  ένα όνομα ταυτόσημο με τα ναρκωτικά. Μάλλον, μπήκε και στον κατάλογο των αναγνωρισμένων περιοχών και κρατών στον κόσμο για την παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών.
Κέρδισε κι ένα τέτοιο προνόμιο κι από την τάση ορρωδίας  προς την Ελληνική Κοινότητα. 

Η «δημοκρατική» κυβέρνηση τού Σ. Μπερίσια, ξεκινώντας από την τοποθεσία που έχει  (στο κέντρο της Βορείου Ηπείρου) και του σκεπτικού της δημιουργίας μιας πλούσιας «δημοκρατικής» τάξης, έκλεισε το μάτι  στις παραλυσίες  των κατοίκων της. Πήραν θάρρος οι Λαζαρατινοί και όχι μόνον αύξησαν την ποσότητα καλλιέργειας και διακίνησης του θανατηφόρου φυτού, αλλά έγινε κι ένα ισχυρό κάστρο στο Νότιο Τμήμα της χώρας, κάνοντας το νόμο. Βαριά οπλισμένοι, με όλα τα είδη των πυρομαχικών, από τις λεηλασίες του 1997, δεν αφήνουν πόδι αστυνομικού να πατήσει και να ελέγξει τις χασισοφυτείες που χρονιά με τη χρονιά αυξαίνουν.


«Τι δυναμικό και πόσο μεγάλο είναι αυτό το κρατίδιο που λέγεται Λαζαράτι, που δεν μπορούν να το καταλάβουν και να το ελέγξουν;» είπε ο στρατιωτικός Ακόλουθος του ΝΑΤΟ σε Έλληνα  διπλωμάτη στην Πρεσβεία των Τιράνων. Γέλασε ο Έλληνας διπλωμάτης, όπως γέλασα κι εγώ σαν το άκουσα.

Τι σημαίνουν αυτά τα κόλπα;  Σημαίνουν τους μακροχρόνιους σκοπούς των αλβανικών κυβερνήσεων.
Πρώτον, έχοντας μια τόσο μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, να είναι ο φόβος και τρόμος των κατοίκων της περιοχής. Να τρίζουν τα δόντια τους, όποτε και όπου θέλουν, όπως έκαμαν και το 1997. Οι  πυροβολισμοί σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι και πληγώματος κατοίκων στη Δερβιτσιάνη, το αποδεικνύουν κάλλιστα.
Δεύτερον, να είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός παράγοντας και ο συντονιστής της οικονομίας και της ζωής σε όλη την περιοχή και πιο πέρα.

Όπως η Γερμανία που, με τον οικονομικό αυταρχισμό, προσπαθεί να επιβάλει την τάξη και τους όρους της και να κάνει υποτελή  άλλα κράτη, έτσι και η κοινότητα αυτή, προσπαθεί να κυριαρχήσει οικονομικά σε όλη την Ελληνική Κοινότητα. Το γεγονός που, όπως κυκλοφορεί, η πιο «φτωχή» οικογένεια δεν έχει κάτω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ, τα λέει όλα.
Ξοδεύουν τα χρήματα στα καφενεία της Δρόπολης άνετα, χωρίς να τους τρέμει το χέρι, καλοπληρώνουν τα μεροκάματα και ιδίως τα οικόπεδα που βάζουν στο μάτι. Μια ολόκληρη όαση με οικοδομές ανέγεραν στους πρόποδες του Χασκόβου, δίπλα στη εθνική οδό, σ’ ένα οικόπεδο που αγόρασαν από ανεύθυνη κάτοικο του χωριού.

Οι Δρόπολιτες, όπως και οι Βουρκάρηδες και οι Ριζιωτες, με την νέα οικονομική κρίση που ξέσπασε, την ανεργία και ιδίως με την διακοπή της σύνταξης του ΟΓΑ,  δεν λογαριάζουν το εθνικό συμφέρον, την αγωνιστικότητα και τον πατριωτισμό, αλλά την ζωτική τους ύπαρξη και μπροστά στο δίλλημα, των πολλών ευρώ που θα προσφέρουν οι Λαζαριτινοί και άλλοι αλλόθρησκοι  (που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από σκοτεινές εθνικιστικές δυνάμεις),  θα υποκύψουν.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα  και η αντίθετη εθνική στρατηγική μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος. Η Αλβανία προωθεί αυτήν την στρατηγική. Η Ελλάδα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις,  είναι στον βαθύ ύπνο για να μην πούμε χλευάζει και θα χρειαστούν οι μετέπειτα επιπτώσεις για να μίλα για μια άλλη χαμένη πατρίδα.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.