Σελίδες

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Και η Αλβανία να μπει στην μάχη κατά του διασυνοριακού εγκλήματος - Καλές οι ευχαριστίες προς Ελλάδα, αλλά δεν φτάνουν

• Τις ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία των διωκτικών αρχών των δύο χωρών που οδήγησε στη σύλληψη των τριών πολύ επικίνδυνων Αλβανών δραπετών στην Ελλάδα, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ο Αλβανός Υπ. Εσωτερικών Σαϊμιρ Ταχίρι.

Στην επιστολή αναφέρει ότι «η πρόσφατη αυτή περίπτωση αποτελεί άλλη μια απόδειξη της συνεργασίας και της κοινής βούλησης για την καταπολέμηση και την πάταξη με αποφασιστικότητα του εγκλήματος στις δύο χώρες μας, και ιδίως του διασυνοριακού εγκλήματος».
Σύμφωνα με το γραφείο του Αλβανού υπουργού, «ο κ. Ταχίρι επανέλαβε την προσωπική του και θεσμική δέσμευση για την εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας σε όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και ευρύτερα».

Και μετά τι;
Αξιέπαινη η κίνηση του Αλβανού υπουργού να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του, ωστόσο για να υπάρξει μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών στα θέματα ασφάλειας και πάταξης του διασυνοριακού εγκλήματος, χρειάζονται αμοιβαίες προσπάθειες. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα η Αλβανία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αδυνατεί να βάλει φρένο στα διάφορα κυκλώματα που δρουν στην χώρα της, κυρίως σε ότι αφορά την διακίνηση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στην Ελλάδα. 
Σπάνια μπλοκάρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ή επικίνδυνους κακοποιούς στο έδαφός της, ενώ η αδυναμία της φαίνεται ακόμη και στον τρόπο που την θερινή περίοδο αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές. Πολλές φορές οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να σβήσουν τις «εισαγόμενες» φωτιές από την Αλβανία, αφού πολύ εύκολα φεύγει ο έλεγχος από την γειτονική χώρα. 
Εκτός λοιπόν από τα καλά λόγια των Αλβανών αξιωματούχων, θα βοηθούσε περισσότερο, εάν η γειτονική μας χώρα εντείνει κι αυτή τις προσπάθειές της στην πάταξη της πάσης φύσεως εγκληματικότητας. 

Περισσότερη αστυνόμευση!
Πάντως, μπορεί η υπόθεση με τους τρεις Αλβανούς κακοποιούς που πέρασαν στην χώρα μας να είχε αίσιο τέλος, ωστόσο οι δηλώσεις του Υπουργού Ν. Δένδια από την περιοδεία του στην Καστοριά, δεν ικανοποίησαν τους κατοίκους των ακριτικών χωριών. Ο ίδιος διαπίστωσε ελλιπή αστυνόμευση των συνόρων και αποδυνάμωση των φυλακίων, εξαγγέλλοντας για ακόμη μια φορά ενίσχυσή τους, ωστόσο αυτή έχει καθυστερήσει δραματικά.
Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πράξη σύντομα η κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου με κάμερες στα πρότυπα του Έβρου. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει πράξη αυτό, ας ενισχυθούν τα σύνορα με θερμικές κάμερες και αστυνομικά οχήματα, όπως δεσμεύθηκε από την Καστοριά ο υπουργός.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.