Σελίδες

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Μακρινό όνειρο η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. - Πέντε χώρες αντιτάχθηκαν και στην προένταξή της

• Φαίνεται πως η γειτονική μας Αλβανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, για να αποτελέσει τακτικό μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα από την πλευρά της στήριξε και στηρίζει διαχρονικά την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, αν και η ίδια στις διμερείς υποχρεώσεις της δεν είναι πάντα συνεπής (πριν λίγες μέρες γράφαμε για τις κοινές δράσεις στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος, που μόνο κοινές δεν είναι!).

Αυτή τη φορά όμως «κόκκινο» στην Αλβανία άναψαν πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία), οι οποίες αντιτάχθηκαν στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ωστόσο χθες, όπως αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ,  η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. και υποσχέθηκε να βοηθήσει την Κυβέρνηση των Τιράνων αρκεί κι αυτή να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπλέον, τόνισε ότι προκειμένου η Αλβανία να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας είναι αναγκαίο, η Κυβέρνηση να προβεί και σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια, η μέχρι σήμερα στάση της δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη να συμπορευτεί με τους διεθνείς κανόνες , είτε έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε ειδικότερα με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτό, δυστυχώς, αποδεικνύει και η στάση της έναντι της ελληνικής μειονότητας…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.