Σελίδες

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά ποιος ήταν ο σκοπός της απο-καταγραφής του ελληνόφωνου παραρτήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος;

Εικόνα: Κωνσταντίνος Χολέβας
Τελικά πόσοι είναι οι Βορειοηπειρώτες;

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας, της Οργανώσεως της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Βασίλης Μπολάνος παρουσίασε προ ολίγων ημερών μία ενδιαφέρουσα καταγραφή αριθμητικών και ποιοτικών στοιχείων. Συγκεκριμένα η Ομόνοια αμφισβήτησε την απογραφή πληθυσμού και εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων που διενήργησε προ δύο ετών η αλβανική κυβέρνηση και πραγματοποίησε μία δική της απογραφή. Οι ελληνικής εθνικής συνειδήσεως Αλβανοί υπήκοοι, όπου κι αν κατοικούν, εκλήθησαν να απογραφούν είτε γραπτώς είτε ηλεκτρονικώς (μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας). 

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν τον αριθμό των 286.500 που δηλώνουν Ελληνες στην Αλβανία. Εξ αυτών περίπου οι μισοί κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρώα γη. Το 90% δηλώνει ότι ακολουθεί την ορθόδοξη πίστη, ενώ οι υπόλοιποι δεν δηλώνουν θρήσκευμα. Από πλευράς γλωσσικής, οι 186.000 περίπου δηλώνουν ότι είναι ελληνόφωνοι και οι υπόλοιποι, περίπου 100.000, δηλώνουν κυρίως βλαχόφωνοι. Οι γενναίοι Ελληνόβλαχοι κρατούν ψηλά τη σημαία!

Δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε γι' αυτήν την καταγραφή του Ελληνισμού, πάντως τα στοιχεία φαίνεται ότι συμφωνούν με την ιστορική πορεία των εθνολογικών στατιστικών. Προ κομμουνισμού, η τελευταία απογραφή έδειχνε ότι ορθόδοξοι χριστιανοί ήταν το 20% του πληθυσμού, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα Ελληνες. Αντιθέτως, η επίσημη αλβανική άποψη φέρνει τους Βορειοηπειρώτες γύρω στους 60.000, στοιχείο που είναι οφθαλμοφανώς ανακριβές. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος με μία εμπειρική στατιστική πόσοι Βορειοηπειρώτες κατοικούν στη χώρα μας, όπου ξεπερνούν κατά πολύ τους αλβανικούς υπολογισμούς. Η αλβανική Πολιτεία, από την ίδρυσή της το 1913 μέχρι σήμερα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει τον αριθμό και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής κοινότητος.


Εχουμε, λοιπόν, δύο απογραφές, μία κρατική και μία της Ομόνοιας, που η μία δεν αναγνωρίζει την άλλη. Οι εκπρόσωποι των ομογενών μας αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ουδέποτε αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της κρατικής απογραφής. Παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να καταγράφονται και η εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα -αν θέλει ο ερωτώμενος-, τελικά οι περισσότεροι απογραφείς δεν έθεταν σκοπίμως αυτά ερωτήματα στις περιοχές του Ελληνισμού. Από τη στιγμή που η μεγαλύτερη μειονότητα της Αλβανίας δεν αναγνωρίζει την κρατική απογραφή, δικαιούνται η Ελλάς και η Ε.Ε. να ζητήσουν νέα αδιάβλητη απογραφή όλων των μειονοτήτων της Αλβανίας.

Κωνσταντίνος Χολέβας

δημοκρατία


Το σχόλιο μας: Το ελληνόφωνο παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας ανακοίνωσε σε πανηγυρικούς τόνους τα αποτελέσματα αυτής της αυτοσχέδιας απο-καταγραφής δηλαδή του φακελώματος των Βορειοηπειρωτών.
Το ότι περίπου οι μισοί Βορειοηπειρώτες κατοικούν στην Ελλάδα φυσικά από μόνο του ακούγεται αστείο, εφόσον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ξεπερνά το 80%.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι για τους κατοίκους των οκτώ αναγνωρισμένων επαρχιών δεν έγινε καμία κινητοποίηση και δεν συμπληρώθηκαν φόρμες εγγραφής αφού όλοι οι Έπαρχοι ανήκουν στο ΚΕΑΔ και έτσι κατέθεσαν απευθείας τα στοιχεία των ληξιαρχείων.
Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με τις μη αναγνωρισμένες περιοχές. 
Πόσους Έλληνες ανέδειξε αυτή η απογραφή - καταγραφή στους Δήμους και Επαρχίες Χιμάρας, Λουκόβου, Τζάρας, Άρτας, Λυτζουριάς, Ζαγοριάς, Οντρίε, Τσαρτσόβας και σε άλλες στην Περιφέρεια Κορυτσάς;
Το να βγουν 100.000 Έλληνες στο Βούρκο, τα Ριζά και τη Δρόπολη ή 300.000 διασπαρμένοι σε Τίρανα, Δυρράχιο, Σκόδρα, Ελλάδα, ΗΠΑ κι αλλού δεν μας λέει απολύτως τίποτα. Αυτούς εύκολα ή δύσκολα μπορούν να τους αναγνωρίσουν οι Αλβανοί ή να μην τους ενδιαφέρει και καθόλου.
Το ζητούμενο είναι να δηλωθούν Έλληνες στις μη αναγνωρισμένες επαρχίες ώστε να τους αναγνωριστούν τα ανάλογα δικαιώματα. 
Μπορεί π.χ. το ελληνόφωνο παράρτημα του ΣΚ "η Ομόνοια" να βγει και να δηλώσει με τα στοιχεία που έχει "στη Χιμάρα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Έλληνες, ζητάμε την αναγνώριση του Δήμου ως μειονοτική περιοχή"; 
Εκεί βρίσκεται η ουσία της απογραφής σε εθνική βάση που θέλουμε...

ΥΓ.: Φυσικά όχι πως περιμένουμε κάτι ουσιώδες από αυτό το εγχείρημα αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του ελληνόφωνου παραρτήματος του ΣΚ Βασίλης Μπολάνος δήλωσε στην εκπομπή του Ράδιο Άστυ "Βόρειος Ήπειρος.gr" τον Ιούνιο του 2012 "Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της απογραφής σε διεθνείς οργανισμούς και αλλού απλά την κάνουμε για να ξέρουμε εμείς οι ίδιοι πόσοι είμαστε"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.