Σελίδες

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγουν πάλι τα ελληνικά στρατόπεδα στα σύνορα με την Αλβανία

Οι Έλληνες στρατιώτες επιστρέφουν στη φύλαξη των συνόρων με την Αλβανία, αναφέρει δημοσίευμα των Τιράνων.

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, από την 1η Ιανουαρίου 2014, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα θα αναπτυχθούν και πάλι τα ελληνικά στρατεύματα, μαζί με τους συνοριοφύλακες.

Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την Αθήνα, μετά το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στην περιοχή της Πρέσπας, όταν ένας Έλληνας αστυνομικός και δύο υπήκοοι Αλβανίας σκοτώθηκαν σε συμπλοκή, καθώς και πολυάριθμες απόπειρες για παράνομη διάβαση των συνόρων από Αλβανούς, έχουν σημειωθεί τελευταία, κυρίως, για εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Έλληνες στρατιώτες, γράφει το δημοσίευμα, θα αναπτυχθούν καταρχήν στην περιοχή της Πρέσπας, όπου υπάρχουν δύο πύργοι παρατήρησης, στη συνέχεια ο στρατός θα αναπτυχθεί βαθμηδόν σε όλο το μήκος των συνόρων που είναι 600 χιλιόμετρα.


Αντιδρούν οι αλβανοτσάμηδες

Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU,  Σπετίμ Ίντριζι, θεωρεί απαράδεκτη και αρνητική εξέλιξη την απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει τον ελληνικό στρατό στα σύνορα με την Αλβανία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του PDIU, επισημαίνει ότι η επιστροφή του ελληνικού στρατού στα ελληνο-αλβανικά σύνορα θα αυξήσει τον αριθμό των θανατηφόρων πράξεων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών σε βάρος των Αλβανών πολιτών, ένας αριθμός που και πριν από αυτήν την απόφαση ήταν αρκετά υψηλός.
«Δεν υπάρχει κάποια κατάσταση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια στροφή στην απόφαση αυτή. Ο Αλβανικός Στρατός δεν επιτηρεί τα σύνορα, αν και σχεδόν όλοι οι μετανάστες που προορίζονται για τη Δύση, περνούν στη χώρα μας από την Ελλάδα», αναφέρει η δήλωση.

Ο Σπετίμ Ίντριζι καλεί το (αλβανικό) υπουργείο να αποσαφηνίσει τη θέση του προς το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων  γιατί μια τέτοια εξέλιξη απειλεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για τη συνεδρίαση του Ιουνίου στην ΕΕ.
«Η Ελλάδα δεν έχει καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, παρά τις προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ κατά τα τελευταία χρόνια και τώρα στέλνει μεγάλες στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα της Αλβανίας, αυτή η τελευταία ενέργεια επαναφέρει μια παλιά απειλή για τη χώρα μας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ζητάμε από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εσωτερικών, να ζητήσουν εξηγήσεις από τους Έλληνες ομολόγους τους, που αυτή η πράξη αυξάνει τεχνητά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Άμυνας να ζητήσει διευκρινήσεις από τους θεσμούς του ΝΑΤΟ.
Δημιουργώντας αυτές τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με την Αλβανία, δημιουργείται ένας  μεγάλος δυνητικός κίνδυνος. Προβλέπουμε την περιφρονητική στάση της Ελλάδας στην ΕΕ τον Ιούνιο και ζητάμε ως Κόμμα των Αλβανοτσάμηδων απαντήσεις για την ενέργεια αυτή».Αλβανός πρέσβης στην Αθήνα: «Ο ελληνικός στρατός στα αλβανικά σύνορα δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών»

Μετά την είδηση ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στρατιωτικά φυλάκια για να επιβλέπει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, πολλές σκέψεις έγιναν για παραβίαση της σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» ο Αλβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dashnor Dervishi εξήγησε την πραγματική πλευρά για την μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών στα σύνορα, και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επηρεασθούν, ούτε η διατήρηση της σταθερότητας με τη γειτονική χώρα.

Gazeta Shqiptare: Ποια είναι αλήθεια για τη στάθμευση των Ελλήνων στρατιωτών στα σύνορα με την Αλβανία;

 Dashnor DervishiΠρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις του ελληνικού στρατού, σύμφωνα με τα στρατιωτικά προγράμματα.

Gazeta Shqiptare: Στο αλβανικό κοινό η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στα αλβανικά σύνορα δεν ήταν καλοδεχούμενη. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό;

Dashnor DervishiΣτην αλβανική κοινωνία ή τον αλβανικό Τύπο,  μπορεί να μην αρέσουν πολλά πράγματα, αλλά κάθε κράτος έχει τα προγράμματά του, του νόμους και τους κανόνες του και τον προγραμματισμό των ασκήσεων του.

Gazeta Shqiptare: Γιατί επιλέχθηκαν, ακριβώς, τα σύνορα με την Αλβανία;

Dashnor Dervishi Γιατί είναι τα σύνορα για τους τρεις πρώτους μήνες της κατάρτισης, όπως ήταν με τα σύνορα της Τουρκίας, ένα μήνα πριν με τα σύνορα στη Βουλγαρία και πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν ασκήσεις στα σύνορα με τα Σκόπια. Η Ελλάδα συνορεύει με τις χώρες αυτές.

Ο ελληνικός στρατός έχει προγράμματα κατάρτισης, υπάρχουν προγράμματα για τα οποία ενημέρωσε την αλβανική πλευρά, μέσω του στρατιωτικού ακολούθου μας.
Έτσι, θα πρέπει να τονισθεί ότι κάθε κράτος έχει τα ετήσια προγράμματά του, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, είτε είναι αρεστά στην κάθε γειτονική χώρα ή όχι.

Δεύτερον η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε άσκηση είναι προγραμματισμένη για την εκτέλεσή της, στο πλαίσιο των εντολών της Συμμαχίας.

Και οι ασκήσεις είναι τέτοιες που μπορούν να έχουν στόχο τυχόν επιδρομές ή προβλήματα που ανακύπτουν για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό σε διάφορες μορφές κινδύνου.

Ανάλογα με το χρόνο της άσκησης και την έκτασή της είναι και το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Τρίτον, αυτή η άσκηση ή άλλη που έγινε πρόσφατα δεν έχουν αντικείμενο στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά λαμβάνουν μέρος αντιτρομοκρατικές  ειδικές δυνάμεις για την προστασία του τοπικού πληθυσμού.

Παρόμοια άσκηση έχει κάνει και το κράτος μας με τη συμμετοχή της  αλβανικής αστυνομίας στην περιοχή του Αργυροκάστρου, στα σύνορα με την Ελλάδα και για αυτήν δεν έδειξαν ενδιαφέρον ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία.

Gazeta Shqiptare: Κατά τη γνώμη σας, σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για παραβίαση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας;

Dashnor Dervishi Απολύτως καμία παραβίαση δεν υπάρχει στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις. Αντ’ αυτού, το κλίμα στην Ελλάδα, ειδικά αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά φιλικό, ακόμη και με τέτοια μηνύματα. Για κάθε τυχούσα στρατιωτική άσκηση που γίνεται, ο στρατιωτικός μας ακόλουθος ενημερώνεται επίσημα. Όπως και έγινε, ενημερώθηκαν, επίσης, τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Άλλωστε το ΝΑΤΟ δεν κάνει δεκτή μια επίθεση από στρατό ενός μέλους σε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Και εδώ υπονοούμε τη υποτιθέμενη σκέψη της ενδεχόμενης επίθεσης της Ελλάδας στην Αλβανία.

Το ίδιο γίνεται και στην Αλβανία, κοντά στα γιουγκοσλαβικά σύνορα, αυτό δεν σημαίνει ότι προετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.


Gazeta Shqiptare: Ίσως όλα αυτά τα μέτρα σχετίζονται  με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, με την απόδραση των κρατουμένων από τη φυλακή  του Δρένοβου ή το θάνατο των δύο αδελφών Αλβανών ; (στην Πρέσπα)

Dashnor Dervishi Νομίζω ότι και αυτά τα γεγονότα  έχουν αντίκτυπο, καθώς ο τοπικός πληθυσμός στα ελληνικά χωριά αισθάνονται ευάλωτα υπό αυτές τις συνθήκες και, ίσως, αυτά αποτελούν ορισμένα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στις περιοχές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.