Σελίδες

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία προσαρτήθηκε! «Δόξα στη Ρωσία» αναφωνεί ο Πούτιν

Τμήμα της Ρωσίας αποτελεί από τις 18 Μαρτίου 2014 η Κριμαία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας τη συνθήκη για την ενσωματώση της χερσονήσου στο ρωσικό έδαφος.
Η υπόγραφή πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελων της ρωσικής κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίστηκε από εξάρσεις πατριωτισμού και πολύ αντιδυτικό τόνο.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας η υπογραφή από τον Πούτιν διατάγματος βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».


Νωρίτερα, μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν τόνισε ότι η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας.
«Στην καρδιά των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας» είπε και προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της Κριμαίας να χωριστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία.
«Θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας» είπε.

Τόνισε ότι το δημοψήφισμα που έγινε στην Κριμαία έγινε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους διεθνείς κανόνες δικαίου» και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία βρίσκονται πάντα σε πρώτη προτεραιότητα.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη χερσόνησο της Κριμαίας θα υπάρχουν τρεις επίσημες και ισότιμες γλώσσες, η ουκρανική, η ρωσική και η ταταρική.


Οι ηγέτες της Κριμαίας και της Ρωσίας υπέγραψαν συνθήκη για να ενσωματωθεί η Κριμαία στο ρωσικό έδαφος.


O Πούτιν κατηγόρησε τις αρχές της Ουκρανίας ότι ανέβηκαν στην εξουσία πραξικοπηματικά, γεγονός που όπως τόνισε έχει ανοίξει το δρόμο σε «εξτρεμιστές» να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας.
«Αυτοί που ήταν πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα... προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μη σταματήσουν σε τίποτα. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».
Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της Ουκρανίας. «Έχουμε ήδη σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας... δεν εμπιστευόμαστε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές (της Ουκρανίας)» τόνισε.


Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ ασκούν την διπλωματική τους πολιτική, καθώς υποστήριξε ότι «οι δυτικοί με επικεφαλής τις ΗΠΑ ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες».

«Οι εταίροι μας της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πολιτικές τους, αλλά με τον κανόνα του όπλου. Πιστεύουν ότι είναι εκλεκτοί και ότι μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου» τόνισε.

 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τόνισε ότι οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.
«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν» δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως» πρόσθεσε.

  
Θερμό επεισόδιο με έναν νεκρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο έβαλε «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας -με διαφορετικές αναφορές από τις δύο πλευρές γύρω από το περιστατικό. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».
Η ρωσική πλευρά μιλά για ελεύθερο σκοπευτή, που έβαλε, όπως υποστηρίζεται, και κατά των φιλορωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Russia Today, το οποίο υπανίσσεται προβοκάτσια, εκτός από τον ουκρανό αξιωματικό σκοτώθηκε και ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία την οδηγία να χρησιμοποιούν τα όπλα τους για «να αμυνθούν και να προστατεύουσουν τη ζωή τους» μετά το περιστατικό. Μέχρι τώρα, οι οδηγίες ήταν να αποφεύγεται η χρήση όπλων στο ενδεχόμενο επίθεσης.

Η κατάσταση στην στρατιωτική μονάδα που δέχθηκε την επίθεση ήταν ήρεμη το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Η δύναμη της μονάδας τέθηκε υπό την κράτηση των επιτιθέμενων.

Το θάνατο του αξιωματικού μετέδωσε το Interfax, με το Reuters να το επιβεβαιώνει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.
Ο νεκρός αξιωματικός τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο λαιμό και στην κλείδα, ενώ στην επίθεση τραυματίστηκε και ένας λοχαγός. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κριμαία, ακούστηκαν δύο ριπές αυτόματων όπλων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά πως η δύναμη της μονάδας οχυρώθηκε στο δεύτερο όροφο. Λίγο αργότερα, η ιστοσελίδα της ουκρανικής Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη τον ίδιο εκπρόσωπο, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της μονάδας τέθηκαν υπό την κράτηση των επιτιθέμενων, οδηγήθηκαν έξω από τη μονάδα και τους αφαιρέθηκαν τα όπλα, οι ταυτότητες και όσα χρήματα είχαν πάνω τους.


Οι αναφορές από τη ρωσική πλευρά είναι διαφορετικές. Το Russia Today (RΤ), επικαλούμενο την τοπική αστυνομία, μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που είχαν «εγκατασταθεί» σε οικοδομή απέναντι από τη μονάδα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο ελεύθερος σκοπευτής άνοιξε πυρ εναντίον τόσο των ουκρανών στρατιωτών μέσα στη μονάδα όσο και φιλορωσικών δυνάμεων. Νεκρός έπεσε, αναφέρεται, εκτός από τον ουκρανό αξιωματικό, και μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.


Το ρωσικό κανάλι αναφέρει πως ο ένας από τους δύο ελεύθερους σκοπευτές συνελήφθη. Υπαινισσόμενο προβοκάτσια, το RT αναφέρει διαρροές από τις τοπικές αρχές πως τα χτυπήματα είχαν «ομοιότητες» με ανάλογα περιστατικά γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.


 Πανηγυρική εκδήλωση για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Κόκκινη Πλατεία

 Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν διακήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε επίδειξη δύναμης μετά την υπογραφή της συνθήκης ενσωμάτωσης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Δόξα στη Ρωσία!» αναφώνησε ο Πούτιν ενώπιον πλήθους που τον επευφημούσε μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη Πλατεία, την ώρα που η Δύση διαμήνυε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση και το Κίεβο τον κατηγορούσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της ναζιστικής Γερμανίας.


«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις δικές τους ακτές, στο λιμάνι τους, στη Ρωσία» δήλωσε ο Πούτιν παραπέμποντας στο λιμάνι όπου εδρεύει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφότου υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τη
συνθήκη για την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Και καθώς το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Πούτιν», εκείνος αναφωνούσε «Δόξα στη Ρωσία!». Πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν και στην Αγία Πετρούπολη.

 Νωρίτερα στη Σεβαστούπολη πολίτες κρατούσαν αφίσες με το πρόσωπο του Στάλιν μπροστά σε γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν την ομιλία Πούτιν στη Δούμα που επισφράγιζε την προσάρτηση.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.