Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας


Οι βουλευτές  σε κλειστή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, ενέκριναν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, καθιστώντας έτσι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, μια τυπική διαδικασία, σημειώνει το ουκρανικό πρακτορείο unian.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Το έγγραφο αυτό ζητά τη νόμιμη εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία καθώς και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας, ο Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ δήλωσε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι αδύνατη, σύμφωνα με το Itar Tass.

Η Διακήρυξη

Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης

Εμείς, τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης, με βάση τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων διεθνών μέσων αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξη του διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο της 22ας Ιουλίου 2010, το γεγονός της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τμήματος μιας πολιτείας, που δεν παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αποφασίζουμε από κοινού:


1. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της επερχόμενης στις 16 Μαρτίου άμεσης ψήφου του λαού της Κριμαίας αποφασιστεί  η ένταξη της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης ως τμήμα στη Ρωσία, η Κριμαία μετά το δημοψήφισμα θα δηλώσει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης.

2. Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος, το οποίο υποχρεούται να διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων και τη θρησκευτική αρμονία στο έδαφός της.

3. Η Δημοκρατία της Κριμαίας, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στην περίπτωση του σχετικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, θα προβεί σε έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία με πρόταση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και με βάση μιας διεθνούς συμφωνίας, ώστε να καταστεί  ένα νέο τμήμα (θέμα) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η δήλωση εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κατά την έκτακτο σύνοδο της 11 Μαρτίου 2014. (υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κωνσταντίνοφ) και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σεβαστούπολης στην έκτακτη σύνολο της ολομέλειας της 11ης Μαρτίου 2014 (υπογράφεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της Σεβαστούπολης Γ. Ντοινίκοβ.


Σημείωση ΕΛΑ: Ο Δήμος Σεβαστούπολης, όπου αποτελεί ναυτική βάση τόσο για τον ρωσικό όσο και τον ουκρανικό στόλο δεν υπάγεται στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας αλλά απευθείας στην Ουκρανία. Όμως τα δεδομένα αλλάζουν...

«Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, ορθώς, αναφέρεται στο προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου»


Το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Ουκρανίας και τη πρόθεσή του να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δικαίως αναφέρεται  σε διεθνές προηγούμενο που σχετίζεται με την εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, (σημ. Ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Ο Γερουσιαστής υπενθύμισε ότι στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία και το σχηματισμό ενός κυρίαρχου κράτους- τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Στις 18 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, το Αφγανιστάν, η Ταϊβάν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτή, ήταν η Γαλλία και στη συνέχει προσχώρησε και η Βρετανία και η Ιταλία. Ταυτόχρονα, κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τάχθηκαν η Ισπανία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κίνα και η Ρωσία.

Στις 19 Φεβρουαρίου, 2008, η Βουλγαρία άλλαξε απόφαση και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα αναγνωρίζει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου», υπενθύμισε ο Μαργκέλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 20 Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των χωρών που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία ως δημοκρατία, ήταν η Γερμανία και μέχρι τον Μάιο του 2008, ο αριθμός των κρατών που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ήταν περίπου 70.

2 χρόνια αργότερα, στις 22 Ιουλίου του 2010, το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, με τη αιτιολογία ότι δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Η κατάσταση αυτή αφαιρεί οποιαδήποτε νομική αξίωση από τους βουλευτές της Κριμαίας, γιατί το διεθνές δίκαιο έχει προηγούμενο. Το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της δημοκρατίας, βάσει του προηγούμενου του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό σημαίνει, ότι τώρα η Συμφερούπολη δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κιέβου για το δημοψήφισμα της ένταξής της με τη Ρωσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.


Σημείωσε, επίσης, ότι το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τη Δύση, «έτσι, λοιπόν, αυτό το τζιν της αυτοδιάθεσης των εθνών στην Ευρώπη,  που βγήκε από το μπουκάλι, δεν είναι της Ρωσίας», είπε παραστατικά, σύμφωνα με  το ρωσικό Νόβοστι.




Ότι και να ψηφίσουν την Κυριακή στην Κριμαία, σημαίνει απόσχιση από την Ουκρανία!

Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία...

Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τη Δύση.

Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.

Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.

Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.

Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσφέρει απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε επιλογή κατ' επέκταση στο ψηφοδέλτιο είναι «ναι».

Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Όσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.