Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ερωτήσεις Γαβριήλ Αβραμίδη (ΑΝΕΛ) και Πύρρου Δήμα (ΠΑΣΟΚ) για τις συντάξεις ΟΓΑ των ομογενών

Επερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής των Αναξαρτήτων Ελλήνων, Γαβριήλ Αβραμίδης προς τον υπουργό Εργασίας, αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο.

 Αναλυτικά στην κατατεθείσα ερώτηση, ο Γ. Αβραμίδης αναφέρει:

«Το καθεστώς της διάκρισης σε βάρος των Ποντίων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, όπως και των Βορειοηπειρωτών, εντείνεται με την απαράδεκτη, ολική περικοπή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερηλίκων (υποπαράγραφος ΙΑ6 παρ. 5 του ν. 4093/2012). 


Η απόφαση αυτή, που τους εξαιρεί από μία παροχή που δικαιούνται όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Έλληνες πολίτες, συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ομογενών, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν στην Ελλάδα, και οι οποίοι πλήρωσαν πολλαπλά την απόφασή τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα.
Ακόμα και ο συνήγορος του Πολίτη με την 163203/17875/2013 Έκθεσή του, επισημαίνει πως με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση τίθεται το ζήτημα της παραβίασης του άρθρου 2, παρ. 1, του Συντάγματος, που απαγορεύει την εξευτελιστική μεταχείριση και επιτάσσει τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των πλέον θεμελιωδών διατάξεων, που προστατεύουν με τρόπο απόλυτο το δικαίωμα στη ζωή. Η διάκριση αυτή της συγκυβέρνησης γίνεται στη συνέχεια της πλήρους στέρησης στους Έλληνες του Πόντου από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης της δυνατότητας αναγνώρισης της εργασιακής τους προϋπηρεσίας, που πραγματοποίησαν εκεί, και λήψης της αντίστοιχης σύνταξής τους στην Ελλάδα.

Επισημαίνουμε δε, ότι δεν αξιοποιείτε και την άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Ανταλλάξιμης περιουσίας των Ελλήνων προσφύγων (συνθήκη Λωζάννης) για την απόδοση των συντάξεων αυτών, ενώ συνεχίζεται η σκανδαλώδης διασπάθιση των πόρων της, που δικαιωματικά ανήκει στον ελληνικό προσφυγικό πληθυσμό από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Πέρασε ήδη ένας χρόνος, που η συγκυβέρνηση με εγκληματική αδιαφορία εξακολουθεί να εξαθλιώνει και να περιθωριοποιεί τους αξιοπρεπέστατους υπερήλικες ομογενείς μας και χρεώνεται, ήδη, με δεκάδες θύματα.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, προτίθεσθε να προβείτε σε αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για τη χορήγηση της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της ισχύουσας ρύθμισης.

Εσείς δε, επισημάνατε ότι: «πρέπει να δικαιωθούν οι άνθρωποι που έχουν εξαιρεθεί της προνοιακής σύνταξης για τυπικούς λόγους», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξουν αλλαγές και στις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον ανθρωποκτόνο νόμο 4093/12.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:


1. Για πόσο καιρό ακόμη το θέμα θα παραμένει σε αδράνεια, τη στιγμή που οι υπερήλικες ομογενείς συνεχίζουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης καθώς εδώ και καιρό στερούνται και τα άκρως απαραίτητα;
2. Πότε θα αρθεί αυτή η κατάφορη αδικία και θα υλοποιήσετε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που συνεχώς υπόσχεστε;».

Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 13/03/2014.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Πύρρος Δήμας: «Επαναχορηγείται ή όχι η σύνταξη ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες;»


ΘΕΜΑ: Επαναχορηγείται ή όχι ησύνταξη ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες; 

Με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Ν.4093/2012 άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5) βρέθηκαν χιλιάδες υπερήλικες Βορειοηπειρώτες σε δεινή οικονομική θέση, τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση, όταν λόγω των προβλεπόμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων υπερηλίκων διεκόπη η καταβολή της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ. 

Κατά αρχάς, η προϋπόθεση της (μόνιμης και νόμιμης) εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα (και ο τρόπος απόδειξής της) που όριζε η νομοθετική ρύθμιση, έχει οδηγήσει, από το 2013, στη διακοπή χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, αφού η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 που, ως γνωστό, δεν ήταν δυνατή στους άνω των 65 ετών Βορειοηπειρώτες. 

Για να αρθεί η αδικία που υπέστησαν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες πρέπει, οπωσδήποτε, να μειωθεί ο χρόνος μόνιμης και νόμιμης διαμονής τους στην Ελλάδα «στα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους». Επίσης πρέπει να διευκολυνθεί ο τρόπος απόδειξης της (μόνιμης και νόμιμης) διαμονής τους στη χώρα, με την υποβολή της πρώτης βεβαίωσης (από τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών) για την έκδοση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) ή με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον ενδιαφερόμενο που εντωμεταξύ έχει πολιτογραφηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η «εικοσαετία» ή ακόμη και η «δεκαετία» ως χρόνος μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και η κατά άλλον τρόπο απόδειξή της, θα είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν χωρίς σύνταξη και ανασφάλιστοι χιλιάδες υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, μετά και από μια «τροπολογία» του νομοθετικού πλαισίου. 

Μια προς τη σωστή κατεύθυνση «τροπολογία» πρέπει να διευρυνθεί και ως προς τη δεύτερη (αποτρεπτική) προϋπόθεση χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑστους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που αποκλείονται, επειδή λαμβάνουν μια πενιχρή σύνταξη από το Αλβανικό δημόσιο και η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνά τα εκατό ευρώ. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για χιλιάδες άλλους Έλληνες ή Ομογενείς που λαμβάνουν μια (πενιχρή) τιμητική ή αλλοδαπή σύνταξη. 

Με την ανωτέρω (προς τη σωστή κατεύθυνση) «τροπολογία», αφενός πρέπει να ορισθεί πλαφόν για τη δεύτερη σύνταξη και να διαγραφεί ο όρος «ανεξαρτήτου ποσού» από τη διάταξη του Νόμου 4093/2012 (άρθρο πρώτο, υποπαράγραφος ΙΑ.6 παράγραφος 5), αφετέρου πρέπει να προβλέπεται τρόπος συμψηφισμού των δυο συντάξεων, ώστε να καταβάλλεται το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής του ΟΓΑστους υπερήλικες. 
Επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να συμπληρωθεί η ανωτέρω «τροπολογία», ώστε «σε περίπτωση εγγάμων» να μην καθίσταται απαγορευτική, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η χορήγηση σύνταξης και στον/στην έτερο σύζυγο που εκ του λόγου τούτου αποκλείεται. 
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 
Προτίθενται να καταθέσουν την ανωτέρω (προς τη σωστή κατεύθυνση) «τροπολογία», ώστε να επαναχορηγηθεί, πραγματικά και όχι μόνο κατ’ επίφασιν, η σύνταξη ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες; 
 
Αθήνα, 19.02.2014 


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.