Σελίδες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Διευρυμένη αυτονομία αντί απόσχισης ζητούν οι Ρώσοι της ανατολικής Ουκρανίας

Ο αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών, Αντρέι Πούργκιν (αριστερά) και ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο, Μιχαήλ Ζουράμποφ συμμετείχαν στη συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ Στη φωτογραφία ο αρχηγός των Ρώσων αυτονομιστών, Αντρέι Πούργκιν (αριστερά) και ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο, Μιχαήλ Ζουράμποφ, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ


Οι Ρώσοι αυτονομιστές αντάρτες συμμετείχαν στις προκαταρκτικές ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, οι οποίες πρόκειται να συνεχισθούν εντός αυτής της εβδομάδας. Οι αυτονομιστές διεμήνυσαν ότι προτίθενται οι περιοχές τους να παραμείνουν εντός της Ουκρανίας, εάν τους εκχωρηθεί ένα «ειδικό καθεστώς».

Η συνάντηση της λεγόμενης «ομάδας επαφής», κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντάρτες είπαν επίσης πως ένας από τους όρους που θέτουν είναι το Κίεβο να τερματίσει άμεσα την επίθεση που έχει εξαπολύσει, τερματίστηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πέραν της υπόσχεσης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.
Οι αυτονομιστές έκαναν την έκκληση αυτή ενώ ο ουκρανικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από αντιξοότητες επί του πεδίου, που το Κίεβο απέδωσε στο γεγονός ότι οι αντάρτες υποστηρίζονται πλέον από τουλάχιστον 1.600 έμπειρους Ρώσους στρατιωτικούς, όπως υποστήριξε. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ειδικά πίεζε να υπάρξει νέα συνάντηση της «ομάδας επαφής», στην οποία η Ουκρανία εκπροσωπείται ανεπίσημα από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο και ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Ουκρανία επίσημα δεν έχει στείλει διαπραγματευτές.
Οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα έναν ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.


«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», είπε ο Αντρέι Πουργκίν, ο ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην ρωσική κρατική τηλεόραση. «Όταν συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις την 5η Σεπτεμβρίου», συνέχισε ο ίδιος, «θα συζητηθούν τα βήματα προς μια ενδεχόμενη εκεχειρία και θα κουβεντιάσουμε επίσης μια ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων».
Εκ πρώτης όψεως οι απαιτήσεις των ανταρτών δεν μοιάζουν να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το Κίεβο, το οποίο επ' ουδενί θα άφηνε στους αυτονομιστές τον έλεγχο των βιομηχανικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες ο Πουργκίν είχε πει πως οι αυτονομιστές θέλουν να τους παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς και το δικαίωμα να ασκούν δική τους εμπορική πολιτική—κάτι που θα τους επέτρεπε να ενταχθούν στην υπό ρωσική ηγεσία Τελωνειακή Ένωση. Αυτό θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική μελλοντικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο Κίεβο και θα έθετε εν αμφιβόλω τη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης που ήδη ενέκριναν το Κίεβο και οι Βρυξέλλες.

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι αυτονομιστές
Άρρηκτα
 συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διπλωματίας, η στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας προκαλεί πονοκέφαλο στο Κίεβο καθώς δείχνει να οδηγεί τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ομοσπονδιοποίηση.
Ενισχυμένοι από την παρουσία Ρώσων «εθελοντών» στις τάξεις τους, οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας προελαύνουν κερδίζοντας χαμένο έδαφος σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ αλλά και νότια προς τη Μαριούπολη, με τα ουκρανικά στρατεύματα να εξαναγκάζονται παράλληλα σε υποχώρηση.
Έπειτα
 από ολονύκτιες μάχες εναντίον των φιλορώσων, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν χθες να αποχωρήσουν από το στρατηγικής αξίας αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ καθώς και από ένα χωριό εκεί κοντά.
Παράλληλα, περίπου 680 Ουκρανοί στρατιώτες λέγεται πως έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι στο Ντονέτσκ, ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες, οι φιλορώσοι σημείωσαν μεγάλη νίκη και στα νοτιοανατολικά παίρνοντας τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναγνώρισε με δηλώσεις του χθες πως τις τελευταίες ημέρες «η κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων έχει μεταβληθεί κατά ριζικό τρόπο» σε βάρος του Κιέβου, και προανήγγειλε σημαντικές ανακατατάξεις στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Τέτοιου τύπου μέτρα ωστόσο (όπως οι αλλαγές σε πρόσωπα ή η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης) δύσκολα θα καταφέρουν να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο έδαφος, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με τις νίκες των φιλορώσων, οι οποίοι από τη μεριά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τη Μαριούπολη και την Οδησσό.
Οι «Times» του Λονδίνου υποστηρίζουν χαρακτηριστικά σε ανάλυσή τους πως πλέον «οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα παρά να κάτσουν να περιμένουν και να ελπίζουν».

Πούτιν προς Μπαρόζο: Αν ήθελα το Κίεβο θα το έπαιρνα σε δύο εβδομάδες!

«Εάν θέλω, παίρνω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες». Η φράση φέρεται να ειπώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας, όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να ρώτησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας τον Πούτιν «εάν όντως υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία», για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά εάν θέλω, μπορώ να πάρω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες».
Ο Μπαρόζο φέρεται να μετέφερε την παραπάνω στιχομυθία και στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα μάλιστα να ακολουθήσουν... εκρήξεις οργής στην αίθουσα.
Ανεξάρτητα ωστόσο από το εάν όντως ειπώθηκε ή όχι, η φράση που αποδίδεται στον Πούτιν έρχεται να αποτυπώσει την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις: τις απανωτές στρατιωτικές νίκες των φιλορώσων στα ανατολικά, την αδυναμία του Κιέβου να «καθαρίσει» το τοπίο, τα μικρά περιθώρια ελιγμών του ΝΑΤΟ, τους δισταγμούς κάποιων Ευρωπαίων να σκληρύνουν τη στάση τους, το «αδιέξοδο» των δυτικών κυρώσεων κ.ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.