Σελίδες

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Κομπάνι: Το «Στάλινγκραντ» των Κούρδων

Κομπάνι: Το «Στάλινγκραντ» των Κούρδων
Περίπου 1500 Κούρδοι μαχητές που έχουν απομείνει στο Κομπάνι, 
προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη - 
Η  πτώση της θα σημάνει την αποδυνάμωση όλων των περιοχών 
που ελέγχονται από τους Κούρδους
Περικυκλωμένοι για εβδομάδες από τους τζιχαντιστές, οι περίπου 1500 Κούρδοι μαχητές που έχουν απομείνει στο Κομπάνι, προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη με τακτικές  που σύμφωνα με τους επιτελείς τους προέρχονται από την αντίσταση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ.

Οι 1500 αυτοί Κούρδοι έχουν ορκιστεί πως θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και δεν θα εγκαταλείψουν την πόλη. Δεν έχουν μεγάλο απόθεμα από πολεμοφόδια. Οι περισσότεροι διαθέτουν ένα Καλάσνικοφ, και τίποτα άλλο. Ο στρατός των τζιχαντιστών διαθέτει όλμους, άρματα μάχης όπως και τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Οι Κούρδοι αφού εκκένωσαν το Κομπάνι, καθώς οι 300.000 κάτοικοι της πόλης διέφυγαν στην Τουρκία,  άρχισαν να «παγιδεύουν» με εκρηκτικά διάφορα σημεία της πόλης για να ξεκινήσουν οδομαχίες.
    
Τα άρματα μάχης που διαθέτει ο στρατός του Ισλαμικού κράτους, εξουδετερώνονται  είτε με επιθέσεις καμικάζι, είτε με νάρκες που έχουν τοποθετήσει στους κεντρικούς δρόμους
    
Άλλη μια  τακτική που εφάρμοσαν, είχε μεγάλη επιτυχία εντυπωσίασε ακόμη και τους επιτελείς του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι μαχητές που έχουν μεγάλη εμπειρία καθώς οι περισσότεροι είναι αντάρτες του PKK και του (PYD) παρακλάδι, ύψωσαν οι ίδιοι σημαίες του ISIS σε κτίρια εντός της πόλης! Άνδρες του ISIS εσφαλμένα νόμισαν πως το σημείο που είχαν υψωθεί οι σημαίες είναι υπό τον έλεγχο τους και όταν κατευθύνθηκαν εκεί, σκοτώθηκαν όλοι από τα πυρά των Κούρδων .Πληροφορίες αναφέρουν πως 100 τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί από την τακτική αυτή. 
  


Χθες υπήρξε μικρή υποχώρηση του ΙSIS και λόγω της σφοδρής αντίστασης των Κούρδων όπως και λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ.

Όλοι οι Κούρδοι μαχητές έχουν λάβει θέσεις εντός της πόλης, στα κατεστραμμένα κτίρια, στους υπονόμους, σε αποθήκες και με τα όπλα στα χέρια αντιστέκονται μέχρι θανάτου για να μην παραδώσουν το Κομπάνι,  στους τζιχαντιστές και μέχρι στιγμής η τακτική αυτή έχει αποτελέσματα.
  
Σε αντίθεση με τη Μοσούλη όπου ο ιρακινός στρατός την  παρέδωσε στο Iσλαμικό Κράτος  μέσα σε 48 ώρες, οι Κούρδοι χωρίς σοβαρό εξοπλισμό μάχονται εδώ και 3 εβδομάδες και δεν υποχωρούν.

Η στρατηγική σημασία του Κομπάνι 
Το Κομπάνι, έχει μεγάλη στρατηγική αξία για τους Κούρδους της Συρίας, καθώς είναι ένα από τα τρία καντόνια που έχουν ιδρύσει μετά την απόσυρση των δυνάμεων του Άσαντ και μελλοντικά υπήρχε σχέδιο αυτονομίας τους.
  
Η πόλη αυτή βρίσκεται στη μέση των δρόμων που οδηγούν στα άλλα δυο καντόνια.   Η  πτώση της πόλης αυτής, θα σημάνει την αποδυνάμωση όλων των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους.
  
To PKK ζητά από την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορα για να φτάσουν τα πολεμοφόδια που στέλνουν οι ομοεθνείς τους από  βόρειο Ιράκ και από την υπόλοιπη  Συρία, καθώς αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που δεν ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Σε αντίθετη περίπτωση οι Κούρδοι μαχητές θα μείνουν από προμήθειες και η πόλη θα πέσει.

«Η Αγκυρα θέλει να ''πέσει'' το Κομπάνι»
«Είναι απαράδεκτο αλλά η  Άγκυρα θέλει να πέσει το Κομπάνι, να το πούμε ξεκάθαρα. Η παραδοσιακή άποψη του τουρκικού κράτους είναι να βλέπει τους Κούρδους ως η συνέχεια του « ισλαμικού τουρκικού κράτους».  Η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί μια Κουρδική αυτοδιάθεση διότι αυτή η μορφή θα μπορούσε να είναι ένα «κακό παράδειγμα» για τους Κούρδους της Τουρκίας» αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.