Σελίδες

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αναφορά στα 100 έτη της Αυτονομίας και βράβευση του Βαγγέλη Παπαχρήστου στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας


Πάνε πολλά χρόνια που οι Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Λάρισα , στην αρχή κάθε χρονιάς κόβουν την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Συγχρόνως, όμως, άλλαξε  η διαδικασία  της . Αν μπροστά από μερικά χρόνια αρκούνταν μόνον στην κοπή της πίτας και  όλος ο χρόνος  ήταν αφιερωμένος  στην ψυχαγωγία και συγκεκριμένα στους παραδοσιακούς βορειοηπειρωτικούς χορούς, τα τελευταία χρόνια άλλαξε.

Και άλλαξε όταν οι Βορειοηπειρώτες της Λάρισας ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας  «ο Πύρρος», Πρόεδρος του οποίου για μερικά χρόνια εκλέγεται ο δραστήριος νέος από την Τρέμουλη επαρχίας Αλύκου, Οδυσσέας Μπώρος.
Ο Σύνδεσμος «ο Πύρρος» τα τρία τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στο αγωνιστικό και εθνικό φρόνημα, οργανώνοντας  άψογες δραστηριότητες αυτού του είδους.


Αναφορά στα 100χρονα της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου και την βράβευση ενός αγωνιστή, το επίκεντρο της εκδήλωσης του Συνδ. Β/Hτων ΘεσσαλίαςΕφέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και ο Πρόεδρός του Οδυσσέας Μπώρος, της  παραδοσιακής γιορτής της κοπής της πίττας της έδωσαν ένα  εθνικό και  αγωνιστικό πνεύμα:
Πρώτον αφιερώνοντας την εκδήλωση  στα 100χρονα της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και
Δεύτερον, βραβεύοντας έναν αγωνιστή της Ομόνοιας και του βορειοηπειρωτικού ζητήματος, τον Βαγγέλη Παπαχρήστο.

Στην δραστηριότητα αυτή εκτός από τους γύρω πεντακόσιους Βορειοηπειρώτες απ’ όλα τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, που ζουν και εργάζονται στη Λάρισα, το Βόλο κι άλλα μέρη και που γέμισαν τον κέντρο «Ανεμόμυλος», παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος Λαρίσης Κώστας Τζανακούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Ρένα Καραλαδιότου, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Λέλας, ο  αντιδήμαρχος Λαρίσης κι άλλοι.


Αναφορά στα 100χρονα της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου και την βράβευση ενός αγωνιστή, το επίκεντρο της εκδήλωσης του Συνδ. Β/Hτων ΘεσσαλίαςΟ Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε μια εκτενή αναφορά  στο Πρωτόκολλο της Κερκύρας και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, τα 100 χρόνια των οποίων υπενθυμίζουμε εφέτος, υπόσχοντας πως και άλλες δραστηριότητες θ’ ακολουθήσουν στην ιωβηλαία χρονιά.
Χαιρέτησαν οι επίσημοι καλεσμένοι και μετά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε την απονομή στον Βαγγέλη Παπαχρήστο της πλακέτας: «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την προσφορά του για τα δίκαια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου».

Ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την τιμή που του κάνανε απονέμοντας του την πλακέτα αυτή και έκανε μια αναφορά στην σημερινή κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο.
Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, ακολούθησε ένα ωραίο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από  μαθητές του σχολείου, χάρη στα μαθήματα χορού που γίνονται με την  επίβλεψη και χορήγηση του Συνδέσμου.
Ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας με την υπέροχη ορχήστρα του Κλαρινοπαίχτη Βασίλη Καλκάνη και τον τραγουδιστή από το Μεσοπόταμο, Κώστα Καλόγερο.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β.Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.