Σελίδες

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση των «Ζωσιμάδων» προς την Περιφέρεια: Η Ήπειρος να τιμήσει τους πρωτεργάτες της Φιλικής και της Φιλόμουσης Εταιρείας με τη συμπλήρώση φέτος 200 χρόνων από την ίδρυσή τους



• Σταθμό στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αποτελεί η ίδρυση της περίφημης Φιλικής Εταιρείας, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του αγώνα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό, καθώς και η σύσταση στη Βιέννη της Φιλομούσου Εταιρείας την ίδια περίπου χρονική περίοδο, η οποία βοήθησε με ουσιαστικό τρόπο στην προετοιμασία του απελευθερωτικού κινήματος, δημιουργώντας ένα έντονο φιλελληνικό ρεύμα.

Οι δύο ιστορικοί αυτοί φορείς συνδέονται άμεσα με την Ήπειρο, καθώς πρωτεργάτες τόσο στη Φιλική όσο και στη Φιλόμουσο Εταιρεία υπήρξαν Ηπειρώτες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το γεγονός αυτό δεν προβλήθηκε ούτε τιμήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε, παρά την σπουδαιότητά του.

200 χρόνια φέτος
Το κενό αυτό έρχεται να επισημάνει ο δραστήριος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 200 χρόνων από την ίδρυση των δύο Εταιρειών. Προτείνουν λοιπόν την διοργάνωση επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο της ίδρυσής τους, στην πραγματοποίηση των οποίων επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη να πρωτοστατήσει η Ήπειρος, αφού με την περιοχή μας συνδέεται άμεσα η ίδρυση τόσο της Φιλικής όσο και της Φιλομούσου Εταιρείας. 

Έγγραφο προς Περιφέρεια
Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρό του Φρίξο Πούρλη, ο Σύνδεσμος επισημαίνει αυτή την αναγκαιότητα, αναμένοντας την ανάλογη ανταπόκριση. Εξάλλου, οι «Ζωσιμάδες» έχουν ήδη προγραμματίσει, με συνδιοργανωτές και άλλους φορείς, τις απαραίτητες εκδηλώσεις στα Γιάννενα και σε άλλα μέρη που σχετίζονται με τα δύο αυτά γεγονότα – σταθμούς στη νεότερη ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους.

Η ίδρυση της Φιλικής
Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το ιστορικό για το Έθνος μας έτος 1814, στις παραμονές δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης. Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, βαθύς γνώστης των διεργασιών στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος και του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής, οι δύο ήταν Ηπειρώτες! Ο λόγος για τον Αθανάσιο Τσακάλωφ από τα Γιάννενα και το Νικόλαο Σκουφά από την Άρτα, ο δε  τρίτος, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ήταν από την Πάτμο. 

Η Φιλόμουσος Εταιρεία
Το ίδιο έτος, στη Βιέννη, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, μετέπειτα κυβερνήτη του πρώτου Ελληνικού Κράτους, ιδρύεται η Φιλόμουσος Εταιρεία. Πρωτεργάτες και εδώ δύο μεγάλοι Ηπειρώτες. Ο Ιγνάτιος, πρώην μητροπολίτης Άρτας, και αργότερα Ουγγροβλαχίας και ο ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης, ψυχή και Ταμίας της Εταιρείας. 

Σημαντική προσφορά
Η Φιλική Εταιρεία, όπως είναι γνωστό, είχε σαν βασικό στόχο την προετοιμασία του Γένους για την Εθνική του αποκατάσταση και εργάστηκε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. 
Η Φιλόμουσος Εταιρεία από την άλλη είχε σαν στόχο, με τις σπουδές Ελληνοπαίδων σε φημισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, να προετοιμάσει την πνευματική ηγεσία του μέλλοντος για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.