Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Έτσι τίμησαν στην Βόρειο Ήπειρο τα 100 χρόνια του Αυτονομιακού Αγώνα

Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στη Β. Ήπειρο σε μια ιωβηλαία  χρονιά
Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στη Β. Ήπειρο σε μια ιωβηλαία χρονιά

Στις 15 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, το Παράρτημα της Ομόνοιας των Αγ. Σαράντα  οργάνωσε σε γνωστό κέντρο της πόλης των Αγ. Σαράντα, την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ήταν πρωτοφανές, τη φορά αυτή, η συμμετοχή του κόσμου, μα και των αρχών, ξεκινώντας από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαο Κοτροκόη, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, βουλευτή και αντιπρόεδρο της αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλε, τον υφυπουργό Εργασίας, τους έπαρχους και άλλοι τοπικοί άρχοντες.
Αναφέρθηκαν, οι ομιλητές, στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει μέσα στους κόλπους του Ελληνισμού, (το ίδιο ρεφρέν της κάθε εκδήλωσης), για την «δική» τους επιτυχία στην επαναφορά της σύνταξης των Βορειοηπειρωτών (μυστήριο ακόμα το επίδομα αυτό, σε ποιον θα δοθεί και πόσο), βράβευσαν πρόσωπα για την «ευεργεσία» τους που είναι μυστήριο πως βγήκαν στην εμφάνεια της αγωνιστικότητας της Ομόνοιας και ΚΑΜΙΑ αναφορά στην ιωβηλαία χρονιά που διανύουμε, λες και είναι ένα ιστορικό γεγονός αναληθές και βγήκε στην επιφάνεια από το τίποτε.

Άλλη μορφή είχε η εκδήλωση που διοργανώθηκε την άλλη μέρα, 16 Φεβρουαρίου και η ώρα 11 το πρωί στην Κρανιά, από τον Σύνδεσμο Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, με πρόεδρο τον Σταύρο Γκίνο από την Κρανιά επαρχίας Μεσοποτάμου,  σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας, με πρόεδρο τον Οδυσσέα Μπώρο από την Τρέμουλη επαρχίας Αλύκου. 
Μια εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά στην ιωβηλαία χρονιά του Αυτονομικού Αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.


Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στη Β. Ήπειρο σε μια ιωβηλαία  χρονιά
Κυματίζοντας και οι δυο σημαίες, η αλβανική και η ελληνική, στο μνημείο του εθνομάρτυρα Θύμιου Λιώλη, τους μαθητές να ανεμίζουν τις ελληνικές σημαίες, την αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων και τους γύρω εκατό τολμηρούς Βορειοηπειρώτες που αψήφησαν την εμφάνιση του αστυνομικού τζιπ και την περιπολία του στους δρόμους του χωριού, ο πατήρ Χρήστος τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής όλων των αγωνιστών για την υπόθεση του Αυτονομιακού Αγώνα, ενώ ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ασβεστόπουλος έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του Αυτονομιακού Αγώνα και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν στα εκατό χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και ιδίως στην σημερινή κατάσταση στο χώρο της Βορείου Ηπείρου.
Κατατέθηκαν στέφανα στο μνημείο του Καπετάνιου του Βούρκου Θύμιου Λιώλη, κράτησαν ενός λεπτού σιγή και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η εκδήλωση στην Κρανιά έγινε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς εξάρσεις και άλλα ευτράπελα και έδειξε πως υπάρχουν αγωνιστές που ξέρουν να δείχνουν το αγωνιστικό και εθνικό τους πνεύμα μέσα σε ένα πολιτισμένο  κλίμα, μην ξεχνώντας, όμως, πως η κατάκτηση των δικαιωμάτων και των ποθούμενων δεν έρχονται μέσα από την αδράνεια, την αμέλεια, την ευμεταβλησία και τη φοβία,  αλλά μέσα από την διεκδίκησή τους, δίνοντας το παρών και δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Ως πνευματικά τέκνα του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ θα είναι πάντα δίπλα στους αγνούς Βορειοηπειρώτες που αψηφούν την τρομοκράτηση των Αλβανών και αγωνίζονται. Για τους υπολοίπους, συμπεριλαμβάνοντας και τους "επίσημους εκπροσώπους" που αποδεικνύονται μικρότεροι των περιστάσεων, έχουμε να τους θυμίζουμε τη ρήση του Κ. Παλαμά "Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.