Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μπαρουταποθήκη η Κριμαία, κατάληψη της τοπικής Βουλής με το βλέμμα στη Ρωσία

Συμφερούπολη
 
Θέατρο κλιμακούμενης έντασης έχει γίνει η Κριμαία, με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς: Ένοπλοι, όπως φαίνεται από το φιλορωσικό τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους.

Τα ρωσικά αεροσκάφη τέθηκαν σε «ετοιμότητα μάχης» ενώ στη μεθόριο βρίσκονται σε επιφυλακή ρώσοι στρατιώτες. Ο ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις στη Σεβαστούπολη πρέπει να μείνουν εντός της ναυτικής βάσης, και οποιαδήποτε κίνηση εκτός του χώρου «θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης». 
 
  
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ανώτατο Ρώσο διπλωματικό απεσταλμένο στο Κίεβο για άμεσες διαβουλεύσεις (ο ρώσος πρέσβης έχει ανακληθεί).

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 ενόπλους που εισέβαλαν στα δύο κτίρια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.


Οι πρώτες αναφορές εμφανίζουν πιθανότερο το ενδεχόμενο να πρόκειται για φιλορώσους διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή για να «αποτραπούν εξτρεμιστικές ενέργειες».


Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».


Παράλληλα, στο ίδιο το Κίεβο διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους με ουκρανικές σημαίες, σε «πανηγυρικές βόλτες» τανκς με την ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ενώ προειδοποίησε πως κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων έξω από τη βάση της Σεβαστούπολης θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης.

Σε «ετοιμότητα μάχης» η ρωσική αεροπορία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίς την Πέμπτη πως «έθεσε σε ετοιμότητα μάχης τα μαχητικά της στα δυτικά σύνορα», όπως μεταδίδει το Interfax. Τα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει περιπολίες, προστίθεται.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία
έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό Interfax ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων κατέλαβε στο κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας στην Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας.


Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε την αναφορά τοπικού τατάρου ηγέτη, του Ρεφάτ Τσουμπάροφ, στο διαδίκτυο πως τα κτίρια «καταλήφθηκαν από ενόπλους που δεν φορούν διακριτικά».


«Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα» ήταν η πρώτη αναφορά του Τσουμπάροφ. Οι Τατάροι θεωρούνται ότι πρόσκεινται φιλικότερα στη νέα ηγεσία του Κιέβου παρά στον ανατραπέντα Γιανουκόβιτς.


Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς» τα δικαιώματα των «συμπατριωτών της».


«Θα υπερασπιστούμε στη διεθνή αρένα τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, και θα αντιδράσουμε σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς όταν παραβιάζονται» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι πηγή ανησυχίας οι «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.


Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γαινουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.


Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
 
in.gr
 
  Αυτόνομη Δημοκρατία Κριμαίας: Δικό μας πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική

Σύμφωνα με νέες ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων, στα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, και ελέγχονται πλήρως από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού» έχει υψωθεί η ρωσική σημαία ενώ δίπλα της κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας!
Ταυτόχρονα είναι παλαϊκή απαίτηση των κατοίκων της Κριμαίας να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992 το οποίο προβλέπει η Δημοκρατία να έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική!

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.
Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η ρωσική κυβέρνηση αναθέρμανε με επείγουσες διαδικασίες μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στην Κριμαία, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή της περιφερειακής οδού Χερσόνησος - Τζάνκοϊ - Θεοδόσια - Κερτς και η γεφύρωση των Στενών του Κερτς, που θα επιτρέπει στη χερσόνησο απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία και ειδικότερα με τη χερσόνησο του Ταμάν.
Κατά τις εκτιμήσεις το πακέτο των επενδυτικών σχεδίων, στα οποία κλήθηκαν από το Ρωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να συμμετάσχουν Ρώσοι επιχειρηματίες, θα φθάσει το ύψος των 5 δισ. δολαρίων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.