Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο Βενιζέλος δεν βλέπει την ώρα να βάλει την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Βενιζέλος: «Η Αλβανία να είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ»Η Αθήνα, θα ήθελε να είναι ήδη η Αλβανία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και θα προσπαθήσει να γίνει αυτό εντός της ελληνικής προεδρίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ο κ. Βενιζέλος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Αθήνας προς την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Αλβανίας και Ελλάδας ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή, το 2009, διμερούς συμβάσεως και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσής της, με αναφορά στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, για την επίτευξη της οποίας εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι τα Τίρανα έχουν τη βούληση να συζητήσουν για αυτό το ζήτημα βασιζόμενα στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα αμοιβαία συμφέροντα.
Ο κ. Μπουσάτι ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για τη στρατηγική στην Αδριατική και το Ιόνιο και τη δημιουργία μακροπεριφερειών, στο πλαίσιο της οποίας οκτώ χώρες συμφώνησαν στην «διακήρυξη των Αθηνών».
Σκοπός είναι η ενθάρρυνση της περιφερειακής συνεργασίας και της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ και η αξιοποίηση των οικονομικών και άλλων μηχανισμών της, που συνδέονται με την πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου, αλλά και άλλες μεσογειακές πρωτοβουλίες.
Η γεωλογία μας ενώνει, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας ότι οι γεωλογικές δομές δείχνουν πως υπάρχουν αξιοποιήσιμοι υδρογονάνθρακες και στις δύο χώρες.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η λειτουργία διμερών επιτροπών και το ζήτημα των τοπωνυμιών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο πλαίσιο του συμφώνου φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας θα ενεργοποιηθούν διμερείς επιτροπές, ιδίως σε θέματα όπως οι υδάτινοι πόροι και οι μεταφορές.
Σε ότι αφορά τα τοπωνύμια, η θέληση είναι να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και να δοθεί μια λύση που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους.

www.tovima.gr


Το σχόλιο μας: Ουδεμία αναφορά όπως παρατηρήσατε για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας. Η κασέτα που έμπαινε σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτή περί γέφυρας ελληνοαλβανικής φιλίας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά απ' ότι φαίνεται γκρεμίστηκε κι αυτή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάντηση του Μπουσάτι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά o ο οποίος σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα εξέφρασε την βούληση για μια σχέση "προσανατολισμένη στην επίλυση των προβλημάτων που δεν θα είναι όμηρος του παρελθόντος".
Ήδη οι ελληνικές κυβερνήσεις το Βορειοηπειρωτικό το θεωρούν παρελθόν εδώ και πολλά χρόνια και πλέον το ξεφορτώνονται μια και καλή αφού υπολογίζεται ως αναχρονιστικό βαρίδι για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.