Σελίδες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing

Ο σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ζόριαν Σκιριάκ καλεί το NATO να ξεκινήσει αμέσως μια χερσαία επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, μετά την κατάρριψη του Boeing  της Μαλαισίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μας παρέχουν άμεσα με σύγχρονα όπλα και αεροπορική υποστήριξη και το NATO να ξεκινήσει μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση», έγραψε ο Σκιριάκ στη σελίδα του στο Facebook.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την κατάρριψη στα ανατολικά του επιβατικού αεροπλάνου των Μαλαισιακής αεροπορικής εταιρείας.
Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Mark Lyall Grant.
Στο αεροπλάνο Boeing-777 επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος- όλοι έχασαν τη ζωή τους, αναφέρει δημοσίευμα του «Κεντρικού πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Ρωσία».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την Πέμπτη ότι προξένησε την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και κατήγγειλε το Κίεβο για «παράλογες αιτιάσεις», όπως ανέφερε το Ria Novosti«Είναι παράλογο,  σε κάθε συμβάν που γίνεται να κατηγορεί η ηγεσία του Κιέβου το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Το ουκρανικό Su-25 που κατερρίφθη, βρίσκονταν σε στρατιωτική επιχείρηση πάνω από την περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να καταστείλουν την εξέγερση των ρωσόφιλων αυτονομιστών. 
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επίσημα η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση της πολεμικής αεροπορίας της στον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα για την επίθεση σε στρατιωτικό μεταγωγικό κατηγορήθηκε πάλι η Ρωσία, αλλά το Κίεβο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει από πού προήλθε  ο πύραυλος.

Αυτονομιακή κυβέρνηση Ντόνετσκ: Το Κίεβο καθυστερεί τους εμπειρογνώμονες 

Ειδικοί εμπειρογνώμονες της αεροπορίας από διεθνείς οργανισμούς – συμπεριλαμβανομένων 60 εκπροσώπων από τη Μαλαισία- είναι ακόμη στο Κίεβο. Η αναχώρησή τους για τον τόπο της συντριβής του «Boeing 777», κοντά στο Τορέζ, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. 
Αυτό δήλωσε κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου στο Ντονέτσκ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ,  Αλεξάνταρ Μποροντάι.
«81 άνθρωποι, εκπρόσωποι της διεθνούς ομάδας έρευνας παραμένουν στο Κίεβο και δεν είναι, ακόμη,  σε θέση να φθάσουν στη σημείο της συντριβής. Αυτό έχει αναφερθεί από την αποστολή του ΟΑΣΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι σαφείς. Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και οι ειδικοί της αεροπορίας δεν πιέζουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και δεν υπάρχουν πρόσθετοι όρο για την άφιξη τους.
«Ίσως να έχουμε να κάνουμε με ένα συνειδητό χρόνο καθυστέρησης από την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η αντικειμενική έρευνα για την καταστροφή», δήλωσε ο Α. Μποροντάι.
«Η καταστροφή καλύπτει μια έκταση πάνω από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος πυροβολήθηκε σε ουδέτερο έδαφος μεταξύ των αντιμαχομένων μερών», είπε ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στον τόπό αυτό εχθροπραξίες, αλλά η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιδεινωθεί», πρόσθεσε.
Επιπλέον ο Μπαραντάι θεώρησε ότι η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη από ανθρωπιστική άποψη.
«Μισώ αυτό που θα πω- αλλά εκατοντάδες πτώματα βρίσκονται μέσα στη ζέστη. Σε ένα έρημο έδαφος που υπάρχουν πολλά άγρια ζώα. Η κατάσταση εκεί είναι τρομακτική. Όσο περνούν οι ώρες οι συνθήκες χειροτερεύουν και η διερεύνηση θα καταστεί αδύνατη», είπε πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός του Ντονέτσκ απευθύνει έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση να επιταχύνουν την άφιξη της διεθνούς ομάδας των εμπειρογνωμόνων στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, σημειώνει πρακτορείο της Νέας Ρωσίας από το Ντονέτσκ.

Το ουκρανικό πυροβολικό προξένησε πλήγμα στο Ντονέτσκ

Το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού προκάλεσε πλήγμα στην περιοχή Κουιμπισέβσκι στο Ντόνετσκ, που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή των φιλορώσων  μαχητών, ανέφερε το Itar Tass.
Με τον ανελέητο βομβαρδισμό καταστράφηκαν δύο κτήρια στον οικισμό και ένα νηπιαγωγείο με αρκετά  θύματα αμάχων που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί.
Όπως αναφέρθηκε από την ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου, τώρα η κατάσταση στην πόλη είναι τεταμένη και προς στιγμή αναφέρθηκαν  τέσσερις άμαχοι νεκροί.
Νωρίτερα, ανέφεραν οι αυτονομιστές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τη παρουσία τους κοντά στο Ντονέτσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.