Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η «Μαύρη Βίβλος», το έκτο βιβλίο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Ν. Αργυροκάστρου

Η «Μαύρη  Βίβλος», το έκτο βιβλίο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Ν. Αργυροκάστρου
«Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα Βορείου Ηπείρου στην  Ενβεριανή Καταιγίδα-Μαύρη Βίβλος», είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο  που εκδίδει και παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Νομού Αργυροκάστρου, ύστερα από τα συλλογικά βιβλία: «Αναμνηστικό Λεύκωμα», του έτους 2003, «Λαογραφικά Σύμμεικτα» του 2004, «Τα τοπωνύμια των πανάρχαιων ελληνικών χωριών του Νομού Αργυροκάστρου» του 2005,  «Τα πανάρχαια ελληνικά χωριά του Νομού Αργυροκάστρου», του 2009 και «Οι θυσίες της Ε. Ε. Μ. της Βορείου Ηπείρου στην ενβεριανή καταιγίδα» πρώτη έκδοση.

Η «Μαύρη Βίβλος», ένα συγκλονιστικό ογκώδες βιβλίο -των 460 σελίδων-, περιγράφει τα απάνθρωπα  «μεσαιωνικά δεινοπαθήματα», που υπέστη η Ε. Ε. Μ. της Βορείου Ηπείρου στην  45χρονη δικτατορία απομόνωσης αίσχους  του αιμοχαρούς σατράπη Ε. Χότζα, γεγονότα και βανδαλισμοί, όμως, που δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν από την ψυχή των αγέρωχων συμπολιτών μας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

Ήταν μια συνετή σκέψη του αειμνήστου Μενέλαου Ζώτου για την έκδοσή του, μια απόφαση του ενδεκαμελούς Συμβουλίου του Συνδέσμου για την  εκτύπωσή του και η αμέριστη βοήθεια του φιλόλογου και τέως Λυκειάρχη Νίκου Υφαντή  για την κατάταξη και συγγραφή του.
Να γιατί η πρώτη έκδοση του βιβλίου αμέσως εξαντλήθηκε και το Συμβούλιο αποφάσισε να το επανεκδώσει και να μας προσφέρει την δεύτερη έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη με νέα στοιχεία και νέα γεγονότα.


Η παρουσίαση  της βελτιωμένης και συμπληρωμένης δεύτερης έκδοσης έγινε στη Δερβιτσιάνη με την παρουσία συνταξιούχων ελληνοδιδασκάλων, εν ενεργεία δασκάλων, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αλβανίας Δερβιτσιώτης Αλκιβιάδης Πούλης, οι έπαρχοι  Κάτω και Άνω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης και Χρήστος Ντούτσης, και ο γνωστός τραγουδιστής  Σάββας Σιάτρας.

Η «Μαύρη  Βίβλος», το έκτο βιβλίο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Ν. Αργυροκάστρου
Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Γ. Πρόξενος κ. Κοτροκόης ο οποίος άλλη μια φορά συνεχάρη το Σύνδεσμο για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες και τα βιβλία –μαργαριτάρια- που προσφέρει, βιβλία που θα μείνουν ως μια παρακαταθήκη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Βορείου Ηπείρου, καθώς και ο Υφυπουργός κ. Πούλης.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ανδρούτσος αναφέρθηκε στην ακούραστη δουλειά του Συμβουλίου και του Συνδέσμου και είμαστε βέβαιοι, τόνισε, πως ο Σύνδεσμός μας  με το σφρίγος που τον διέπει, θα προγραμματίσει και άλλες δραστηριότητες και όπως οι συμπατριώτες μας Βορειοηπειρώτες θα υποδεχτούν την νέα έκδοση με αγάπη και ενδιαφέρον.

Ο Φιλόλογος και τέως Λυκειάρχης Ιωαννίνων Νίκος Υφαντής έκανε μια λεπτή αναφορά  στα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα τρία στάδια ή σταθμούς της παιδείας και εκπαίδευσης- έργο των δασκάλων Βορειοηπειρωτών- στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, του Ζωγικού καθεστώτος και της δικτατορικής λαίλαπας.
 Για την δουλειά του Συνδέσμου και τις αξίες του βιβλίου αναφέρθηκαν και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Παπάς και ο καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σταύρος Ντάγιος.

Οι μαθητές του εννιάχρονου σχολείου  Δερβιτσιάνης παρουσίασαν ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες και χορούς.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.